Νέα διαρκής έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους ξεκλειδώνει τα μυστικά της βυζαντινής τέχνης

Loading...


Όταν οι ομόθρησκοι ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, φέτος το φθινόπωρο, τόσο μεγάλος ήταν ο θαυμασμός τους για όσα το «Περιβόλι της Παναγίας» παρουσιάζει που αργότερα ο ρωσικός τύπος έγραψε ότι «μέσα σε αυτή την έκθεση, δεν γνώριζαν αν ήταν στον ουρανό ή στη Γη».

Αυτή είναι μια απόδειξη, ότι τα τεκμήρια της βυζαντινής παράδοσης – η οποία είναι ζωντανή και παραγωγική στο Άγιο Όρος – συνεχίζουν να θαμπώνουν.

Η artionrate και το περιοδικό artion magazine, που ανέλαβαν για πρώτη φορά την εμπνευσμένη και μεγάλη διοργάνωση στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, υπο την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, έφεραν για πρώτη φορά το κοινό σε επαφή με αυτούς τους μοναδικούς θησαυρούς και έδωσαν την ευκαιρία σε κάθε έναν να κάνει δικό του ένα κομμάτι της ζωντανής βυζαντινής παράδοσης.

Περισσότεροι από πέντε χιλιάδες άνθρωποι, έλληνες και ξένοι κράτησαν στα χέρια τους τα προϊόντα αυτά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώμβριο του 2013, στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του ξενοδοχείου.

Σήμερα η συνέχιση της παρουσίασης των προϊόντων Αγίου Όρους γίνεται και πάλι από την artionrate και το συνδρομητικό περιοδικό artion magazine στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σε έναν νέο χώρο, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, Κεραμοπούλου 7, (στο παλιό ΝΑΚ). Εκεί αποκαλύπτεται στον καθένα ένας ολόκληρος αγιορείτικος θησαυρός που μπορεί να περάσει στα χέρια των ιδιωτών που τον εκτιμούν και τον αγαπούν. Με την επιμέλεια της artionrate αποκλειστικά, μοναδικές βυζαντινές αγιογραφίες, φιλοτεχνημένες στα εργαστήρια των Ιερών Μονών, Σκητών και Κελιών του Αγίου Όρους από αγιογράφους μοναχούς, παρουσιάζονται και διατίθενται στο κοινό.

Με σεβασμό και εκτίμηση για την σπουδαία αυτή αποστολή των Ιερών Μονών, η διοργανώτρια εταιρία φροντίζει ώστε τα χειροποίητα αυτά έργα να περνούν στα χέρια όσων επιθυμούν να κρατήσουν ζωντανά κομμάτια της βυζαντινής παράδοσης.

Περίτεχνα στολισμένα έργα, υπέροχα ψηφιδωτά που ακτινοβολούν την Ορθόδοξη βυζαντινή παράδοση, αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης: ψαλτήρια, η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη, βιολογικά κρασιά και λάδια, θυμιάματα, χειροποίητα μοσχοσάπουνα και φυσικές φαρμακευτικές αλοιφές από το φαρμακείο της φύσης του Άθωνα έχουν εκτιμηθεί ένα προς ένα από την artionrate και έχουν παραδοθεί από το Άγιο Όρος αποκλειστικά σε αυτήν ώστε με σεβασμό να τα προωθήσει σε όσους αναζητούν την αυθεντικότητα και την γνησιότητα αυτών των προϊόντων. Η σπουδαιότητα των εν λόγω προϊόντων είναι αναμφισβήτητη και η γνησιότητά τους αδιαφιλονίκητη.

Η artionrate εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον πλούτο της αγιορείτικης κληρονομιάς στο εξωτερικό και η ισχυρή πνευματική σύνδεση που έχει επιτύχει για τους ομογενείς ήρθε η ώρα να μεταδοθεί και στο κοινό εντός των συνόρων που επιθυμεί αυτή την μύηση στην ελληνορθόδοξη παράδοση.

Κι αν για πολλά χρόνια, μέχρι και πρόσφατα, η Ορθόδοξη κουλτούρα και το βίωμά της έμοιαζαν φολκλορικά και οπισθοδρομικά, σήμερα η βυζαντινή κληρονομιά θεωρείται πλέον ως μία κρίσιμη γέφυρα που συνδέει την αρχαιότητα μέχρι την Αναγέννηση και προσφέρει στον καθένα ένα μοναδικό χωνευτήρι επιρροών και μια αυθεντική θεώρηση της ζωής. Για την artionrate και το artion magazine αυτός είναι ένας μοναδικός τρόπος για να βρούμε την χαμένη μας αυτογνωσία και αξιοπρέπεια. Με αυτές τις αρχές και αυτές τις αξίες της εμπιστεύθηκε το Άγιο Όρος, πρώτα σε αυτήν, τα χειροποίητα μοναδικά έργα των μοναχών ώστε να μεταδοθεί το μήνυμα σε περισσότερους ανθρώπους.

Ο μοναχός Επιφάνιος Μυλποταμινός, πολλά από τα μοναδικά προϊόντα του οποίου διατίθενται στην παρουσίαση αυτή μόνο στην οδό Κεραμοπούλου 7, δίπλα στην Αγία Σοφία, βλέπει την στροφή αυτή ως ζωτικής σημασίας για την γενικότερη πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας. Οι αγιογράφοι της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, που παραδίδουν τα μοναδικά έργα τους στην έκθεση αυτή και δέχονται παραγγελίες για υπέροχες βυζαντινές αγιογραφίες μέσω της artionrate, αναφέρουν επίσης ότι αυτή η έκδηλη αγάπη του κόσμου στα έργα με πνευματική ακτινοβολία αποδεικνύει την εμφανή αλλαγή στην νοοτροπία και την σκέψη τους. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της artionrate www.artionrate.com ή επισκεφθείτε την διαρκή έκθεση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – μόνο στην Κεραμοπούλου 7 (παλιό ΝΑΚ) – και γνωρίστε την προσπάθεια αυτή από κοντά.

Καθώς πρόκειται για την ανθρώπινη προσπάθεια των Μονών, Κελιών και Σκητών να μεταφέρουν στον κόσμο τα προϊόντα που παράγουν, η έκθεση εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα προϊόντα ενώ τα παλιότερα εξαντλούνται και η επανατροφοδότηση δεν είναι εύκολη. Για πολλά από τα έργα που διατίθενται, έχει αφιερωθεί περισσότερος από ένας χρόνος δουλειάς και έτσι η αγιογράφησή τους εκ νέου είναι μια χρονονοβόρα διαδικασία. Αντίστοιχα, οι μοναδικές θεραπευτικές αλοιφές που παρασκευάζονται με βότανα του Αγίου Όρους, εξαντλούνται και οι μοναχοί μπορούν αν στείλουν νέα προϊόντα μόνο όταν είναι η κατάλληλη εποχή. Όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε και ηλεκτρονικά στο eshop http://www.artionrate.com/eshop/index.php και να τα παραγγείλετε ώστε να έρθουν στο σπίτι σας άμεσα. Εναλλακτικά επικοινωνήστε με την artionrate στο τηλ 2310456020 9-5 καθημερινά.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt