Μνημόνιο 3: Γη και ύδωρ θέλουν οι Γερμανοί μετά τις εκλογές

Loading...


Είτε λόγω ανικανότητας, είτε για λόγους σκοπιμότητας, οι ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις «έπαιξαν» το παιχνίδι της Μέρκελ και του Σόιμπλε μετατρέποντας τη χώρα σε «πειραματόζωο» της Ευρώπης. Όπως πολλές φορές έχει επισημάνει το Newsbomb.gr οι… φίλοι μας οι Γερμανοί έδιναν δανεικά στην Ελλάδα υπό μορφή εγγυήσεων και λογιστικού χρήματος και στη συνέχεια κέρδιζαν ζεστό χρήμα το οποίο αποθήκευαν στις τράπεζές τους.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δείχνουν το μέγεθος της απάτης και του βρώμικου παιχνιδιού που στήθηκε σε βάρος της χώρας μας.
Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί και ίσως να μην απαντηθεί ποτέ είναι: «γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις συναίνεσαν δια της σιωπής τους σε όλο αυτό το ύποπτο σχέδιο;»
Με τι αντάλλαγμα δέχθηκαν να μετατραπεί η χώρα μας σε αποικία χρέους;
Στο άρθρο που ακολουθεί ο οικονομολόγος Βασίλης Βιλιάρδος καταγράφει με μαθηματική ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο κερδίζει η Γερμανία σε όλη τη διάρκεια της κρίσης και αποδεικνύει εύστοχα τους λόγους για τους οποίους το Βερολίνο δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από το τέλμα, αλλά τη συνέχιση της ύφεσης.

«Εύλογα η Ελλάδα είναι το αγαπημένο παιδί της Γερμανίας, ενώ πολύ λογικά ο σημερινός πρωθυπουργός επαινείται από τον κ. Σόιμπλε – ειδικά μετά τη «μεταφορά» της δημόσιας περιουσίας συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών αποθεμάτων και των τραπεζών.

Δεν πρέπει να απορεί κανείς σχετικά με το γεγονός ότι, η Ελλάδα είναι το «αγαπημένο παιδί» της Γερμανίας ή γιατί ο σημερινός πρωθυπουργός θεωρείται εξαιρετικά συμπαθής από τον κ. Σόιμπλε – σύμφωνα με σχεδόν καθημερινές πλέον δηλώσεις του, στις οποίες δεν μας είχε ποτέ μέχρι σήμερα συνηθίσει.

Όσον αφορά το πρώτο, με βάση μία πρόσφατη, λεπτομερειακή μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών του Halle , το συνολικό αντίκτυπο της ελληνικής κρίσης χρέους στον προϋπολογισμό της Γερμανίας ήταν και είναι εντυπωσιακό – αφού η χώρα εξοικονομεί τεράστια ποσά λόγω των χαμηλότερων τόκων που πληρώνει για το χρέος της (περί τα 1,8 τρις €), μίας τάξης μεγέθους του 4%.

Σε ένα από τα γραφήματα της μελέτης που ακολουθεί, φαίνεται πως το επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας για την περίοδο 2000-2007 ήταν κατά μέσον όρο 3,19% για τα μονοετή ομόλογα, 3,54% για τα ομόλογα από ένα έως πέντε έτη και 4,4% για τα άνω των πέντε ετών – έχοντας έκτοτε μειωθεί γεωμετρικά, στο αρνητικό -0,2% για τα μονοετή (ουσιαστικά πληρώνουν οι επενδυτές τόκο στη Γερμανία, αντί να εισπράττουν), στο -0,13% για τα επόμενα και στο μόλις 0,68% για τα άνω των πέντε ετών.


 Ετικέτες