Λειψανοθήκη ξύλου της Κιβωτού του Νώε

Loading...


Η πρωτότυπη αυτή λειψανοθήκη περιέχει ξύλο από την Κιβωτό του Νώε και αποθησαυρίζεται στον Καθεδρικό Etchmiadzin στην πόλη Βαγαρσαπάτ (Vagharshapat) της Αρμενίας.

Το Αραράτ (δεξιά) με υψόμετρο 5.137 μέτρα και το μικρό Αραράτ (αριστερά) με υψόμετρο 3.896 μέτρα.

Σύμφωνα με την παράδοση που είναι συνδεδεμένη με αυτή τη λειψανοθήκη, ο Άγιος Ιάκωβος Νισιβινός.

O πρώτος επίσκοπος της γενέτειράς του Νισίβεως της Μεσοποταμίας και δάσκαλος του Εφραίμ του Σύρου, θέλησε, στις αρχές του 4ου αιώνα, να δει την Κιβωτό του Νώε που βρισκόταν στο Αραράτ (καὶ ἐκάθισεν ἡ κιβωτὸς ἐν μηνὶ τῷ ἑβδόμῳ, ἑβδόμῃ καὶ εἰκάδι τοῦ μηνός, ἐπὶ τὰ ὄρη τὰ Ἀραράτ) και να πάρει ένα τεμάχιο από αυτήν.

Περιπλανώμενος επί μέρες στο χιονισμένο ψηλό βουνό είδε άγγελο στον ύπνο του να του δίδει ένα κομμάτι απολιθωμένου ξύλου από την Κιβωτό του Νώε ως ανταμοιβή από τον Θεό για την υπομονή και την πίστη του. O Άγιος Ιάκωβος Νισιβινός, ο αποκαλούμενος και Μέγας, θεωρείται ο πρώτος χριστιανός που έψαξε ποτέ για την Κιβωτό του Νώε.
 
Η παράσταση εικονίζει τη στιγμή της παράδοσης του τεμαχίου της Κιβωτού του Νώε από τον άγγελο στον Άγιο Ιάκωβο Νισιβινό.

Η  λειψανοθήκη ξύλου της Κιβωτού του Νώε κατασκευάστηκε το 1698 από επιχρυσο ασήμι, ένθετο σμάλτο και πολύτιμες πέτρες. Διαστάσεις 51 X 26 X 6 εκ. Ο τάφος του Αγίου Ιακώβου Νισιβινού. Η υποτιθεμενη κάρα του Αγίου Ιακώβου Νισιβινού στον θησαυρό του Καθεδρικού Ναού της πόλης Χιλντεσχάιμ της Γερμανίας. Η λειψανοθήκη κατασκευάστηκε στα τέλη του 14ου αιώνα.

.



Ετικέτες