Κύπρος: Τριήμερο πένθος για τον θάνατο του Τάσου Μητσόπουλου

Loading...


Η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη την ερχόμενη Δευτέρα και τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

To κυπριακό υπουργικό συμβούλιο, συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα  του Σαββάτου και αποφάσισε την  κήρυξη τριήμερου πένθους για τον θάνατο του υπουργού Άμυνας, Τάσου Μητσόπουλου.
Η θέση του στο υπουργικό συμβούλιο παρέμενε κενή με μια φωτογραφία και μια ανθοδέσμη.
Κατά τη διάρκεια του δημόσιου πένθους, όλες οι επίσημες εκδηλώσεις θα αναβληθούν, καθώς και η συμμετοχή των μελών της Κυβέρνησης και των αξιωματούχων του Κράτους σε δημόσιες εκδηλώσεις. Οι Δοξολογίες και οι Παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν ως είχαν προγραμματιστεί.

Η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη την ερχόμενη Δευτέρα και τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντ. Σαμαράς: «Είμαι βαθιά συγκλονισμένος»

Δήλωση για την απώλεια του υπουργού Αμυνας της Κύπρου Τάσου Μητσόπουλου έκανε ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς: «Ενας σπουδαίος πατριώτης και καλός φίλος, ένας εξαίρετος άνθρωπος, ο Τάσος Μητσόπουλος, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, έφυγε από κοντά μας.

Διακρινόταν για την αγάπη του στην Ελλάδα και το πάθος του για την εθνική υπόθεση της μαρτυρικής Μεγαλονήσου.

Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τον απρόσμενο θάνατό του.

Εκφράζω στην οικογένεια του, τον Κυπριακό λαό, την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Δημοκρατικό Συναγερμό τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Συλλυπητήρια Βενιζέλου

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος για δήλωσε για την απώλεια του Τάσου Μητσόπουλου: «Εκφράζω την οδύνη μου και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, προς την οικογένεια, αλλά και τον αδελφό Κυπριακό λαό, για τον αδόκητο και άδικο χαμό του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσου Μητσόπουλου.
Ο Τάσος Μητσόπουλος υπήρξε ένας υπεύθυνος  πολιτικός, ένας ωραίος  άνθρωπος, ο οποίος, καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, σε όποιο αξίωμα και αν υπηρέτησε, εργάστηκε άοκνα, για τα δίκαια του λαού της Κύπρου. Η μνήμη του θα είναι πάντα ζωντανή».

Δήλωση για τον θάνατο του Τάσου Μητσόπουλου έκανε ο υπουργός Αμυνας κ. Αβραμόπουλος:

«Βαριά και πολλαπλή η απώλεια του στενού μου φίλου Υπουργού Άμυνας της Κύπρου Τάσου Μητσόπουλου. Απώλεια για τον Κυπριακό λαό και για τον Ελληνισμό σε μια κρίσιμη συγκυρία, τόσο για την Κύπρο όσο και την ευρύτερη περιοχή μας. Απώλεια και για εμένα προσωπικά, καθώς διανύσαμε μαζί μια μεγάλη διαδρομή συνεργασίας και προσωπικής φιλίας. Πάνω απ’ όλα όμως, απώλεια για την οικογένειά του, τον πατέρα του, τη σύζυγό του και τα παιδιά του, στους οποίους συμπαραστεκόμαστε και εύχομαι ο Θεός να δίνει δύναμη και αντοχή αυτές τις ώρες.

Η Κύπρος έχασε σήμερα έναν μεγάλο δημόσιο άνδρα, ο Ελληνισμός έναν μεγάλο πατριώτη και η οικογένεια του τον άνθρωπο της.

Ας σταθούμε με σεβασμό στη μνήμη του Τάσου Μητσόπουλου. Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση και αγάπη, αποτίοντας φόρο τιμής και αναγνώρισης στον δημόσιο, έντιμο, πατριωτικό, γεμάτο ήθος και αξιοσύνη σύντομο βίο του».

Ποιος ήταν

Ο Τάσος Μητσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ηταν παντρεμένος με την Κατερίνα Βάτη και είχε δύο παιδιά, τη Χαρά και τον Αρη. Είχε διατελέσει αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής νομικών της και μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου.

Διετέλεσε μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού για 22 χρόνια, και επίσης αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την τετραετία 1989-1993, χρονικό διάστημα στο οποίο εργαζόταν ως ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Διετέλεσε διευθυντής στο πολιτικό γραφείο του κ. Δ. Αβραμόπουλου και αργότερα διευθυντής του γραφείου του κ. Αναστασιάδη, τότε προέδρου του ΔΗΣΥ, ενώ εν συνεχεία και επί εννέα χρόνια υπήρξε εκπρόσωπο Τύπος του κόμματος.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λάρνακας το 2006, συγκεντρώνοντας υψηλά ποσοστά και επανεξελέγη το 2011, εξασφαλίζοντας την πρωτιά στην επαρχία. Εγινε υπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Αναστασιάση ενώ από τις 12 Μαρτίου είχε αναλάβει υπουργός Αμυνας.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα το Σάββατο είχε ανακοινωθεί ότι η κατάσταση της υγείας ήταν μη αναστρέψιμη. Το πρωί, τον επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος καταφανώς συγκλονισμένος, κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο, δήλωσε ότι «στην κατάσταση που βρίσκεται, μόνο οι προσευχές θα μπορούσαν να βοηθήσουν».

Στο νοσοκομείο είχαν σπεύσει ο πρόεδρος της δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες, ενώ σε συνεχή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας του κύπριου υπουργού ήταν και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διατηρούσε Τάσο Μητσόπουλο από τη δεκαετία του 80 και την κοινή συμμετοχή τους στην ΟΝΝΕΔ.

Ο θάνατος του 47χρονου Τάσου Μητσόπουλου συγκλόνισε ολόκληρη την Κύπρο. Ηταν πολύ αγαπητός και από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Αναστασιάδη και πολλοί στη Λευκωσία, αλλά και στην Αθήνα θεωρούσαν ότι θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Το προηγούμενο βράδυ είχε έντονους πονοκεφάλους. Πήρε ένα παυσίπονο για να κοιμηθεί, ενώ η σύζυγός του Κατερίνα τον παρότρυνε να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό. Ο υπουργός θεώρησε πως θα μπορούσε να το πράξει αυτό αφού ολοκλήρωνε το βαρύ πρόγραμμα της ημέρας που συμπεριλάμβανε συναντήσεις με τους πρεσβευτές της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην Κύπρο και τη συμμετοχή του σε γεύμα με τους βουλευτές της επιτροπής άμυνας της Βουλής.

Συναντήθηκε όντως με τον πρεσβευτή της Ελλάδας κ. Βασίλη Παπαϊωάννου, τον ξεπροβόδισε ο ίδιος ανοίγοντας την πόρτα του γραφείο του και περίμενε το νέο του ραντεβού με τον Αμερικανό πρέσβη. Είχε ένα κενό δέκα λεπτών περίπου και ζήτησε από τη γραμματέα του να μην τον ενοχλήσει κανείς έως ότου φτάσει ο Αμερικανός πρέσβης γιατί, όπως της είπε, είχε να κάνει κάποια τηλεφωνήματα.

Έκανε ένα και μόνο τηλεφώνημα στη σύζυγό του και της ανέφερε ότι συνέχισε να έχει σφοδρό πονοκέφαλο. Ο Αμερικανός πρέσβης έφτασε στην ώρα του, η γραμματέας του υπουργού προσπάθησε να τον ενημερώσει μέσω του εσωτερικού τηλεφώνου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ανησύχησε, μπήκε στο γραφείο του και τον βρήκε καθισμένο στην πολυθρόνα, πεσμένο στο γραφείο του και λιπόθυμο. Από το σοκ και τις φωνές της προκλήθηκε ανησυχία και ο επιτελάρχης ταξίαρχος κ. Δ. Δημητρίου προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον επαναφέρει με μαλάξεις. Σε λίγα λεπτά ασθενοφόρο τον μετέφερε στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε εγκεφαλική αιμορραγία. Ετικέτες