Κεφαλόβρυσο Δήμου Πωγωνίου 72 χρόνια μετά… το Ολοκαύτωμα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


Το Μαρτυρικό χωριό Κεφαλόβρυσο του Δήμου Πωγωνίου γνώρισε τη θηριωδία των Ναζί το καλοκαίρι του 1943.

Ηταν Σάββατο 10 Ιουλίου όταν περίπολος των Γερμανών μπήκε στο χωριό οι κάτοικοι του οποίου όταν αντιλήφθηκαν τι επρόκειτο να συμβεί αναζήτησαν τη σωτηρία τους στα βουνά της περιοχής.

Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές πίσω στο χωριό έμειναν ελάχιστοι μήπως και καταφέρουν να αποτρέψουν την καταστροφή… ο γραμματικός, ο παπάς και κάποιοι ηλικιωμένοι και ανήμποροι να μετακινηθούν.

Η βαρβαρότητα των Γερμανών έφτασε στο αποκορύφωμά της, όταν στοίβαξαν σε 2 διπλανά σπίτια του χωριού 22 ανθρώπους και τους έκαψαν ζωντανούς.

ΣΎμφωνα με μαρτυρίες μόνο ένας κατάφερε να μείνει ζωντανός, αφού πρόλαβε χωρίς να γίνει αντιληπτός να κρυφτεί σε καμινάδα τζακιού.

Ο απολογισμός τραγικός… 22 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί και 47 σπίτια του χωριού έγιναν στάχτη.

Στη μνήμη αυτών των ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν σήμερα εκδηλώσεις 72 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα του Κεφαλόβρυσου.

Νωρίς το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτση κ. Ανδρέα, ενώ στις 10.30 ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των καέντων.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί και λόγια Μνήμης και Τιμής για τους αδικοχαμένους κατοίκους απο τον Δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλ.Καχριμάνη, τον εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις Δ.Χατζαρόπουλο, οποίος υπογράμμισε πως δεν τίθεται θέμα να παραιτηθεί η Ελλάδα απο τις αξιώσεις της για τη θηριωδία των Ναζί…

Στεφάνια κατέθεσαν Ο Δήμαρχος Πωγωνίου,ο πρόεδρος της κονότητας Κεφαλόβρυσου, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου,εκπρόσωπος της Π.Υ Ιωαννίνων και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ομιλία που εκφώνησε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Σοφία Γραμμόζη Σωπίκη.

1007kef.JPG
1007kef1.JPG
1007kef2.JPG


Ετικέτες