Θέτουν υπό αμφισβήτηση το έργο ανακαίνισης του τεμένους Βαγιαζήτ

Loading...


Μειονοτικές οργανώσεις ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, να τους επιτραπεί να επιβλέπουν τη διαδικασία ανακαίνισης στο τέμενος Διδυμοτείχου

Θέτουν υπό αμφισβήτηση το έργο ανακαίνισης του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο και ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, να τους επιτραπεί να επιβλέπουν τη διαδικασία.

Οι κύριες μη κυβερνητικές οργανώσεις της Μειονότητας Δυτικής Θράκης και δη, η Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρεία της Μειονότητας Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης και το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης Φιλίας απέστειλαν στις 23 Μαΐου 2016 κοινή επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά με την οποία εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με την διαδικασία ανακαίνισης του τζαμιού του Σουλτάνου Τσελεμπή Μεχμέτ (Βαγιαζήτ Τζαμί) στο Διδυμότειχο κοινοποιούμενη προς τον δήμαρχο Διδυμοτείχου και τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην επιστολή τους κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για σφάλματα στην ανακαίνιση, όπως:

«Έχουν πραγματοποιηθεί εκσκαφές στα εξωτερικά θεμέλια του τζαμιού, ηλικίας 600 ετών και έχουν τοποθετηθεί πολύ κοντά, κομμάτια μπετόν που ζυγίζουν τόνους. Οι εργασίες ανακαίνισης αυτού του ιστορικού μνημείου μπορεί να επηρεάσουν τη στατικότητα του κτιρίου». Σε άλλο σημείο της επιστολής τονίζουν: «Δεν έχει επιτραπεί για πολλά χρόνια η είσοδος πολιτών στο τζαμί και συνεπώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν την κατάσταση αυτού». Τα αιτήματα που θέτουν προς τον υπουργό είναι τα εξής: Λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών, το τζαμί του σουλτάνου Τσελεμπή Μεχμέτ να προστεθεί στη Λίστα Πολιτιστικής Κληρονομίας της Unesco και η διαδικασία ανακαίνισής τους να παρακολουθηθεί από ειδικούς της Unesco. Ουδεμία ζημιά να μην προκληθεί στα θεμέλια του τζαμιού κατά τις εκσκαφές που πραγματοποιούνται κατά την επισκευή του. Να ενημερωθεί το κοινό για τη διαδικασία της ανακαίνισης.

Να επιτραπεί στις μη κυβερνητικές οργανώσεις να επιβλέπουν τη διαδικασία επιδιορθώσεων. Οι εργασίες να εκτελούνται από μία επιτροπή που θα αποτελείται από ιστορικούς τέχνης ειδικευόμενους στην οθωμανική αρχιτεκτονική και την αρχιτεκτονική των Σελτζούκων – Τούρκων, καλλιγράφους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, χειροτεχνίτες, τεχνίτες, μαστόρους λίθου και ξυλουργίας. Τα ονόματα των μελών της καλλιτεχνικής επιτροπής που θα σχηματιστεί να μνημονευτούν σε πινακίδα που θα αναρτηθεί. Αντίγραφο της επιστολής είχε αποσταλεί στις 22/04/2016 προς την διευθύντρια του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS κα. Marie-LaureLavenir και την διευθύντρια του Παγκόσμιου Κέντρου Κληρονομιάς κα. MechtildRössler.

 tilegrafima.gr