Η ποντιακή λύρα, ο πρίγκηπας Κάρολος και η εκδήλωση για τη Μονή Χιλιανδαρίου

Loading...


Τα αδέρφια που μάγεψαν τον πρίγκιπα Κάρολο με την ποντιακή λύρα

Η ποντιακή λύρα υπήρχε στη ζωή τους καθώς ο παππούς και ο πατέρας τους έπαιζαν συνεχώς με αυτή.Ο λόγος για δύο αδέρφια από την Βέροια, τον Κωνσταντίνο και τον Ματθαίο Τσαχουρίδη, οι οποίοι έκαναν το πρώτο τους δισκογραφικό βήμα ήδη από τα παιδικά τους χρόνια, ενώ έχουν κατακτήσει με τις μοναδικές μουσικές τους το εξωτερικό.

Μοιράζοντας τις ζωές τους μεταξύ Λονδίνου και Βέροιας, και κάνοντας συναυλίες σε όλο τον κόσμο, τα δύο αδέρφια μετρούν ήδη πολλές επιτυχίες. Μοναδική στιγμή στην καριέρα τους όμως ήταν όταν έπαιξαν λύρα για τον Πρίγκιπα Κάρολο.

«Η συναυλία έγινε στο Bridgewater House, την επίσημη κατοικία της οικογένειας Λάτση στο Λονδίνο. Το Ίδρυμα “Φίλοι του Αγίου Όρους”, όπου επίσημο μέλος είναι και ο πρίγκιπας Κάρολος, διοργάνωσε αυτό το event προς οικονομική στήριξη της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Oρους, έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Με τον αδελφό μου Κωνσταντίνο παίξαμε μουσική από το σχήμα μας “Ψυχή και Σώμα”, μουσική για πιάνο και ποντιακή λύρα. Μελωδίες σύγχρονου αλλά και ξένου μουσικού ρεπερτορίου. Ο πρίγκιπας Κάρολος φημίζεται για το ενδιαφέρον και την αγάπη του για τη μουσική και τις τέχνες», δηλώνει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Espresso ο Ματθαίος Τσαχουρίδης που εκείνο το βράδυ έπαιξε λύρα για τον πρίγκιπα.

«Εκείνο όμως το βράδυ, ομολογώ πως δεν είχε ξεκολλήσει το βλέμμα του από την ποντιακή λύρα. Δεν είχε ξαναδεί στη ζωή του ένα τέτοιο μουσικό όργανο. Στο τέλος της συναυλίας μας, ήρθε και μας μίλησε με τη συνοδεία του. “Τι είναι αυτό το μουσικό όργανο, πώς λέγεται και από πού είναι;” ήταν οι πρώτες ερωτήσεις του. Πήρε τη λύρα μου στα χέρια του και την κοίταξε. “Your Royal Highness”, του απάντησα σύμφωνα με το πρωτόκολλο και του εξήγησα σύντομα και περιληπτικά το θέμα της διατριβής μου για την ποντιακή λύρα και τη μουσική της. Έκανε αρκετές ερωτήσεις, μου είπε μάλιστα ότι έχει ένα σπίτι στη Ρουμανία και ότι εκεί οι βιολιστές παίζουν γρήγορες μελωδίες, σαν και αυτές που εκτέλεσα εκείνο το βράδυ. Αμέσως του έπαιξα έναν παραδοσιακό ρουμανικό σκοπό στη λύρα. Δεν έκρυψε τον θαυμασμό του. Χαιρετηθήκαμε εγκάρδια και αποχώρησε. Ήταν μία μοναδική και αξέχαστη εμπειρία», καταλήγει σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.Ετικέτες