Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε αιτήσεις της Ι.Μ.Γλυφάδας για το Ελληνικό

Loading...


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ενέκρινε ομόφωνα την προς το παρόν μεταβίβαση του 30% των εκτάσεων των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής (Μητροπολιτικός πόλος Ελληνικού-Αγίου Κοσμά) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κρίνουν εκ νέου το θέμα εφόσον εκδοθούν νέες αποφάσεις της Πολιτείας σχετικά με την μεταβίβαση, σχεδιασμό έργων, κ.λπ. και φυσικά εφόσον υπάρξουν και νέες προσφυγές των ενδιαφερόμενων στο ΣτΕ.

Ειδικότερα, με τέσσερις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (1902-1905/2014) απέρριψε τις αιτήσεις των Δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης και Αλίμου, της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης, καθώς και δέκα κατοίκων του Ελληνικού.

Όλοι στρέφονταν κατά της μεταβίβασης στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) του 30% των εκτάσεων των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής, όπως και εκτάσεως 4.850 τετραγωνικών μέτρων στην χερσόνησο του Αγίου Κοσμά.

Αναλυτικότερα, με αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για 99 χρόνια 5.249.873 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, 426,011 τ.μ. του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγίου Κοσμά, 529.792 τ.μ. του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και έκταση 4.850 τ.μ. στην χερσόνησο του Αγίου Κοσμά (εξοχικό κέντρο Ακρωτήρι έκτασης 670 τ.μ., στεγασμένοι χώροι 160 τ.μ., κ.λπ.).

Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν τα δικαιώματα πλήρους κυριότητας, νομής και κατοχής των επίμαχων ακινήτων κατά ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους του ισχυρισμούς των Δήμων, κ.λπ. ως αβάσιμους. Ουσιαστικά η Ολομέλεια τους ΣτΕ αναφέρει ότι οι πράξεις που προσβάλλονται δεν έχουν επενέργειες για τους προσφεύγοντες στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και δεν μπορούν να ελεγχθούν από τους συμβούλους Επικρατείας.

Οι δύο αιτήσεις της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης απορρίφθηκαν. Η πρώτη καθώς οι διεκδικήσεις της αποτελούν ιδιωτική διαφορά που υπάγεται στα Πολιτικά δικαστήρια και είναι αναρμόδιο το ΣτΕ να τις δικάσει και η δεύτερη επειδή δεν αποδεικνύει η Ιερά Μητρόπολης με νόμιμους τίτλους ότι έχει δικαίωμα κυριότητας της επίμαχης έκτασης των 4.850 τ.μ.