Εκκλησία: ενίσχυση εσόδων από αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας – Αυξημένη η φορολογια της

Loading...


Στην ενίσχυση των εσόδων της από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της στρέφεται υποχρεωτικά πλέον η Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς, όπως προκύπτει από τον οικονομικό απολογισμό που δημοσιοποίησε πριν από λίγες εβδομάδες, κατά το 2014 καταβλήθηκαν φόροι ακινήτων ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,72 εκατ. ευρώ αφορούσαν τον ΕΝΦΙΑ. 

Αντίστοιχα, από τα έσοδα των ενοικίων των ακινήτων της Εκκλησίας καταβλήθηκαν φόροι ύψους 740.661 ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν τη σημαντική αύξηση της φορολογίας των ακινήτων της Εκκλησίας, καθώς το 2013 το αντίστοιχο ποσό δεν είχε ξεπεράσει το 1,7 εκατ. ευρώ. Αιτία ήταν η ένταξη και των οικοπέδων στη φορολογητέα ύλη του ΕΝΦΙΑ, εξέλιξη που επιβάρυνε το κόστος, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό της Εκκλησίας αφορά οικόπεδα τόσο εντός όσο κι εκτός σχεδίου.

Σημειωτέον ότι τα παραπάνω ποσά αφορούν φόρους για συνολικά 1.400 ακίνητα που διαθέτει η Εκκλησία της Ελλάδος σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 800 βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο. Συνολικά, βέβαια, η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία είναι πολλαπλάσια, ωστόσο τα εν λόγω ακίνητα είναι ιδιοκτησία των κατά τόπους ιερών μονών, ενοριών και μητροπόλεων, που έχουν και την ευθύνη της διαχείρισής τους, αλλά και επωμίζονται το ανάλογο οικονομικό κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εκκλησία επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες αξιοποίησης σειράς ακινήτων της, κυρίως στην Αττική, που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και να συνεισφέρουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Για τον σκοπό αυτό έχει πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες τους τελευταίους μήνες. Ηδη, όπως έχει γίνει γνωστό, η κυβέρνηση έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης ξενοδοχείου σε οικόπεδο που διαθέτει η μητρόπολη στο Κολωνάκι (οδός Σουηδίας). Εντός του επόμενου διαστήματος, θα πρέπει να αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάπτυξη του εν λόγω ακινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την απελευθέρωση του εν λόγω ακινήτου, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες και για την αξιοποίηση άλλων «φιλέτων», τουλάχιστον από πλευράς τοποθεσίας, της Εκκλησίας, όπως οικόπεδο 2,7 στρεμμάτων κοντά στη Ακτή της Βουλιαγμένης και άλλο ένα οικόπεδο σχεδόν 3 στρεμμάτων κοντά στο Καβούρι της Βουλιαγμένης. Παράλληλα, η Εκκλησία προχώρησε φέτος και στην επιλογή αναδόχου για την εκμετάλλευση του κτιρίου που στέγαζε το υπ.  Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως. Συγκεκριμένα, έπειτα από σειρά άγονων διαγωνισμών, εν τέλει η Εκκλησία προτίμησε να μισθώσει το ακίνητο στον ξενοδοχειακό όμιλο Ηλέκτρα, αντί αρχικού ετήσιου μισθώματος 700.000 ευρώ για περίοδο 35 ετών (κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνονται και οι σχετικές αναπροσαρμογές του μισθώματος).Ετικέτες