Δεν ικανοποιήθηκε η Καθολική Εκκλησία από το νομοθέτημα για τις θρησκευτικές κοινότητες

Loading...


Με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεων τους στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκαν, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Το νομοσχέδιο είχε τη θετική αποδοχή των εκπροσώπων των θρησκευτικών κοινοτήτων και ομάδων που είναι στην Ελλάδα, καθώς, όπως τόνισαν, λύνει επιτέλους χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα, από την άρνηση της ελληνικής πολιτείας, αλλά και της ελληνικής εκκλησίας να αναγνωριστεί η νομική τους οντότητα.

Κάποιες θρησκευτικές κοινότητες μίλησαν ακόμα για ιστορική στιγμή και αναφέρθηκαν στη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο για τη νομική μορφή των θρησκευτικών κοινοτήτων και ενώσεών τους, τονίζοντας ότι αίρει έτσι τις αδικίες και τις δυσλειτουργίες και βοηθά στο να ανοίξει ένας εποικοδομητικός διάλογος.

Παραμένει η άνιση αντιμετώπιση για την Καθολική Εκκλησία

Ωστόσο, το νέο νομοσχέδιο δε φαίνεται να ικανοποιεί την Καθολική Εκκλησία, η οποία όπως όλοι γνωρίζουν, διαθέτει το μεγαλύτερο πυρήνα μελών της στην Σύρο και στην Τήνο, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Οι προτάσεις της Καθολικής Εκκλησίας δεν ικανοποιήθηκαν από το ελληνικό κράτος, αφού ναι μεν αποκτά νομική υπόσταση, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται ένα θρησκευτικό δόγμα που απέχει μακράν από τη στάση με την οποία αντιμετωπίζεται και αναγνωρίζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Κι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει καθώς θα εξακολουθεί να μη λαμβάνει χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό κράτος και να φορολογείται με μεγάλους συντελεστές. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει μόλις εκδοθεί η υπουργική απόφαση και γίνει νόμος τους κράτους, ωστόσο όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο παραπάνω συμπέρασμα. Ότι η Καθολική Εκκλησία θα παραμείνει ένα θρησκευτικό δόγμα δεύτερης ταχύτητας.Ετικέτες