Αρχιμ. Δαμασκηνός: »Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας πρώτα ήταν άνθρωποι και μετά έγιναν Άγιοι» (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το κήρυγμα του ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος μας Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης την παραμονή της εορτής των Αγίων Πάντων στην ακολουθία του μέγα πανηγυρικού Εσπερινού που πραγματοποιήθηκε σε ένα γραφικό καταπράσινο ησυχαστήριο ανάμεσα στα χωριά Γαβαλοχώρι και Κόκκινο χωριό.

Πρώτα κατάλαβαν οι Άγιοι ότι είναι άνθρωποι και άνθρωπος σημαίνει άνω θρώσκω δηλαδή κοιτάω ψηλά, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πανοσιολογιώτατος. Έτσι οι Άγιοι κατάλαβαν τον προορισμό τους, που είναι να κοιτούν ψηλά και να περιμένουν από ψηλά, όλα τα διότι, όλα τα γιατί, όλα όσα είχαν μέσα τους ως προβληματισμό. Κατάλαβαν και εμπιστεύτηκαν την αδύναμη ύπαρξη τους, στον Παντοδύναμο Θεό.

Και αφού το κατανόησαν αυτό αγίασαν γιατί τους χαρίτωσε ο Θεός, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και με τον δικό του τον δρόμο. Γι’ αυτό στην εκκλησία μας έχουμε πολλούς Αγίους, ομάδες Μαρτύρων, Οσίων, Νεομαρτύρων, Ομολογητών, Εγκρατευτών, Δικαίων, ομάδες Αγίων Ανωνύμων αλλά και Επωνύμων. Και όλοι αυτοί έχουν κάτι να μας διδάξουν. Όλοι αμάρτησαν και όλοι μετανόησαν. Όλοι άφησαν τον εαυτό τους στον Θεό.

Στο καταπληκτικό αυτό ησυχαστήριο που ανήκει σε ευσεβή οικογένεια της Μητροπόλεως μας, υπάρχει ο ναός των Αγίων Πάντων όπου κάθε χρόνο εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα.
Πλήθος ιερέων και πιστών συνέρρευσαν και εφέτος στην ακολουθία του Εσπερινού, απολαμβάνοντας μαζί με την προσευχή και το πλούσιο φυσικό κάλλος της περιοχής.


 Ετικέτες