Αντιπροσωπεία φορέων κι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης πάνε στη Βουλή και στον ‘Αρειο Πάγο για τα χημικά

Loading...


Κρητική απόβαση στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Παρασκευή τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Χανίων, που στηρίζουν την πρωτοβουλία για την απομάκρυνση του εφιάλτη των χημικών από τη Μεσόγειο με αφορμή και την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 51 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την ίδια ημέρα.

Μάλιστα μαζί με τα μέλη των επιτροπών, στην Αθήνα θα μεταβεί και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, όπου θα παρευρεθούν στη συζήτηση της ερώτησης για τα χημικά. Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή η εκκλησία της Κρήτης πήρε θέση για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα.

Τα μέλη της επιτροπής παράλληλα προγραμματίζουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής αλλά και με αρχηγούς των κομμάτων ενώ αναμένεται να δώσουν και Συνέντευξη Τύπου σε Αθηναϊκά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να κάνουν ευρύτερα γνωστή την καταστροφή των χημικών δυτικά του νησιού μας σε όλη την Ελλάδα.

Να τονιστεί ότι όπως έχει ανακοινωθεί από τα μέλη των επιτροπών θα προσφύγουν και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου .Μάλιστα νωρίς το πρωί της Παρασκευής θα επιδώσουν σχετικό έγγραφο στην εισαγγελέα Αρείου Πάγου όπου θα ζητήσουν να εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε για την προστασία του περιβάλλοντος που δεν εξασφαλίζει η μέθοδος εξουδετέρωσης των χημικών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η αναφορά έχει να κάνει όπως θα τονίζεται στο σχετικό έγγραφο για τις παρατυπίες των δραστηριοτήτων α) μεταφοράς, β) προσωρινής αποθήκευσης, γ) μεταφόρτωσης των χημικών όπλων της Συρίας εντός συνόρων Ε.Ε. και δ) διαχείρισης των χημικών όπλων της Συρίας και ε) προδιαγραφές λειτουργίας της πλωτής μονάδας υδρόλυσης εντός της συνορεύουσας με την Ε.Ε. θαλάσσιας ζώνης σε επίπεδο Διεθνούς, Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχετικό έγγραφό τους θα αναφέρεται :"Κάνουμε επίκληση στην ευαισθησία και στα γρήγορα ανακλαστικά που έχετε επανειλημμένως επιδείξει και ζητούμε να προβείτε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών κατά παντός υπευθύνου αναφορικά στις πράξεις και παραλείψεις σε επίπεδο διαφάνειας της διαδικασίας και λήψης μέτρων πρόληψης από τη διενεργούμενη μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας.Εφόσον το κρίνετε σκόπιμο, να γνωμοδοτήσετε αναφορικά στην υπεροχή της εθνικής μας νομοθεσίας έναντι της Απόφασης του OPCW, που προβλέπει την ανέλεγκτη μεταφορά επικίνδυνων χημικών όπλων μέσα από τα εθνικά χωρικά μας ύδατα."Ετικέτες