Ανησυχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ελληνικά σύνορα

Loading...


Τα «τρύπια» σύνορα και οι αδυναμίες του ελληνικού συστήματος έκδοσης ταυτοτήτων δύο από τους βασικούς κινδύνους, σύμφωνα με την έκθεση.

«Τρύπια» χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ τα ελληνικά συνορα στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.  

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι τα «τρύπια» σύνορα και οι αδυναμίες του ελληνικού συστήματος έκδοσης ταυτοτήτων αποτελούν δύο από τους βασικούς κινδύνους για την Ελλάδα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά το πρόβλημα των «ευάλωτων συνόρων» στην Ελλάδα, αποτελεί «μια σοβαρή ανησυχία».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η πάταξη της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα σημειώνει πως «παραμένει στενή» η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.  

Στην έκθεση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το 2015 στην Ελλάδα συνεχίστηκαν τα «μικρά τρομοκρατικά χτυπήματα», κυρίως με βομβιστικά πακέτα, από εγχώριες αναρχικές ομάδες, με στόχο να περάσουν περισσότερο το «πολιτικό μήνυμά» τους, παρά να προκαλέσουν σωματικές βλάβες. Η, δε, συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για θέματα αντιτρομοκρατίας «παραμένει ισχυρή».  

Επίσης, στην έκθεση γίνεται αναφορά στην ευκολία με την οποία μπορούν να πλαστογραφηθούν οι ελληνικές ταυτότητες (αλλοίωση και αντικατάσταση φωτογραφίας) και το γεγονός ότι δεν έχει γίνει πρόοδος.

Υπάρχει αναφορά στον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Νίκο Μαζιώτη. Πιο αναλυτικά, χαρακτηρίζονται «σημαντικές επιτυχίες» οι συλλήψεις των δύο τρομοκρατών, αλλά και συνεργών του Μαζιώτη, όπως ο Σπύρος Χριστοδούλου, ο Γρηγόρης Τσιρώνης και ο Γιώργος Πετρακάκος.