Έντονο παρασκήνιο για τις απαγωγές των Μητροπολιτών και των μοναχών-Δεν ήταν μαζί οι Μητροπολίτες (;)

Loading...


Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Μητροπολίτες κρατούνταν χωριστά

Του Μανώλη Κείου

Σχεδόν δύο μήνες έχουν περάσει από την απαγωγή των μοναχών της μονής Αγίας Θέκλας στη Μααλούλα και εννέα από την απαγωγή στο Χαλέπι των δύο Ορθόδοξων επισκόπων.

Το τέλος του Ιανουαρίου σηματοδότησε μια νέα κλιμάκωση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων όσον αφορά την απελευθέρωση των ομήρων γράφει το λιβανέζικο portal tayyar.org.

1Δράση έχει αναλάβει το λεγόμενο «Συντονιστικό Συμβούλιο για την απελευθέρωση των μοναχών» το οποίο περιλαμβάνει διπλωμάτες και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Λίβανο, το Κατάρ και την Τουρκία. Σε αυτό συμμετέχουν ακόμη εκπρόσωποι των τοπικών Ορθοδόξων και Καθολικών εκκλησιών, καθώς και μέλη των διαφόρων διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις έχει ο γνωστός Σύριος επιχειρηματίας George Hasvani, πρόσωπο που διατηρεί ιδιαίτερα στενή σχέση με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Σύμφωνα με αραβικά μεσα ενημέρωσης ο εν λόγω επιχειρηματίας ήταν σε θέση να επιτύχει κάποια επιρροή στους απαγωγείς και για «λόγους ασφαλείας» οι καλόγριες κρατούνται σε ένα μικρό σπίτι στη Γιαμπρουντ.

Μέχρι πρόσφατα, ως βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση των μοναχών από τους απαγωγείς ήταν η μεταφορά ενός χρηματικού ποσού. Ωστόσο, μετά τη συγκατάθεση του Κατάρ  να αναλάβει πλήρως την καταβολή του ποσού αυτού, οι απαγωγείς άλλαξαν δραματικά τη θέση τους και πλέον ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιράκ, της Συρίας και του Λιβάνου απελευθέρωση από τις φυλακές περισσοτέρων χίλιων καταδικασμένων για ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα μελών των οργανώσεων «Al-Nusra» και «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ».

 Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από αξιόπιστη πηγή, μία από τις προϋποθέσεις είναι επίσης η απελευθέρωση όλων των Λιβανέζων κρατουμένων που βρίσκονται στις φυλακές και ανήκουν στο ισλαμιστικό μέτωπο al-Rumiyya, καθώς και στις ομάδες των αγωνιστών «Fath-ul-Islam», που συμμετείχαν στις μάχες κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο το καλοκαίρι του 2007.

Οι Μητροπολίτες

Ταυτόχρονα, αβεβαιότητα περιβάλλει την τύχη των εξαφανισθέντων στις αρχές του περασμένου έτους Μητροπολιτών Paul (Yazidzhi) και  Ιωάννη (Ιμπραήμ).

Σύμφωνα με πληροφορίες η απαγωγή των δύο Μητροπολιτών έγινε ξεχωριστά: ο ένας από αυτούς είχε απαχθεί από μια ομάδα ισλαμιστών και ο άλλος από μια άλλη

Από αξιόπιστη πηγή που πεκαλείται το λιβανέζικο portal tayyar.org, έγινε γνωστό ότι οι μητροπολίτες κρατούνται χωριστά από δύο διαφορετικές τρομοκρατικές ομάδες.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, το γεγονός έγινε γνωστό μετά από μια επιχείρηση για απελευθέρωση ενός από τους μητροπολίτες. Τότε οι μαχητές, δήλωσαν ότι δεν ξέρουν τίποτα για το δεύτερο επίσκοπο που φέρεται ότι απήχθη από άγνωστους στα προάστια του Χαλεπίου.

Όσον αφορά τις εκθέσεις των επίσημων οργάνων της εκκλησίας, ουδέποτε αυτές επιβεβαίωσαν το διαχωρισμό των επισκόπων οι οποίοι κρατήθηκαν όμηροι. Ταυτόχρονα, στις εκθέσεις υπογραμμίζεται ότι ουδεμία πληροφορία υπάρχει σχετικά με τη φυσική κατάστασή τους. Από την πλευρά της, η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας σε ένα δελτίο Τύπου ανέφερε ότιβρίσκεται σε εξέλιξη συνεχής αναζήτηση των ιχνών των κληρικών στη βόρεια Συρία.Ετικέτες