Ξεκίνησε την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 20, στη Σλοβενία η H΄(8η) Διορθόδοξη Συνάντηση Δικτύου Ορθοδόξων Πρωτοβουλιών Μελέτης Θρησκειών και Καταστροφικών Λατρειών.
Συμμετέχουν αντιπροσωπείες από τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Ιεροσολύμων, Αντιοχείας, Μόσχας. Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Σερβίας Επίσης από τις Εκκλησίες της Κύπρου, της Κροατίας, του Καζακστάν της Βαρσοβίας, Αλβανίας. Από την εκκλησία της Ελλάδος είναι παρόντες ο Πρωτ/ρος π. Κυριακός Τσουρός, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των αιρέσεων καθώς και ο κ. Κων/νος Παπαχριστοδούλου, Πρόεδρος της Π.Ε.Γ. Την Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας εκπροσώπησαν ο Πρωτ/ρος π. Χαραλάμπης Θεοδώσης, μέλος της επιτροπής αντιαιρετικού αγώνος και η κα Κων/να Μαστρογιάννη, υπεύθυνη περιεχομένου της ηλεκτρονικής σελίδος της Μητροπόλεως.
Το γενικό θέμα της συνάντησης είναι: «Λατρείες-νεοπαγανισμός-εκκοσμίκευση: κίνδυνος για τη διάβρωση του Ορθοδόξου χριστιανικού φρονήματος».
Οι εργασίες ξεκίνησαν με Αγιασμό τον οποίο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ κ. Πορφύριος, ο οποίος φιλοξενεί την συνάντηση. Ακολούθησαν τα Μηνύματα των Προακαθημένων των Εκκλησιών.
1η ημέρα Συναντήσεως
Α΄Εισήγηση: « Το μέλλον του Χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή μετά την Αραβική Άνοιξη» Χρίστου Ιακώβου, Διευθυντού Κυπριακού Κέντρου Μελετών- ΚΥ.ΚΕ.Μ
Ο εισηγητής ανεφέρθη στο φαινόμενο της Αραβικκής Άνοιξης και πως εξαπλώθηκε στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Σήμερα ο Χριστιανισμός που τελικά αποτελεί το 10% του πληθυσμού στη Μέση Ανατολή, διώκεται χωρίς κανένα πρόσχημα. Οι εκκλησίες καταστρέφονται, οι περιουσίες χάνονται και οι ζωές των ανθρώπων είναι σε συνεχή κίνδυνο. Πολλοί αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, αλλά και εκεί που τελικά καταλήγουν δεν είναι επιθυμητοί.
Κατέληξε τονίζοντας ότι αυτά τα οποία επιμόνως ζητούν σήμερα οι μουσουλμάνοι από την Ευρώπη για να ενσωματωθούν, δηλαδή την πολυπολιτισμικότητα και τον πλουραλισμό αυτά θα πρέπει πρώτα να γίνουν σεβαστά από τους ιδίους στη Μέση Ανατολή.
Β΄Εισήγηση: «Νεοπαγανισμός στη Ρωσία. Μιά γενική θεώρηση»
Καθηγητής Αλέξανδρος Ντβόρκιν, Κέντρο Μελέτης Θρησκειών «Άγιος Ειρηναίος», Μόσχα.
Ο Καθηγητής ανέλυσε το φαινόμενο του νεοπαγανισμού σαν μέρος της Νέας Εποχής. Τόνισε ότι αποτελεί ένα ψευδομόρφωμα το οποίο βασίζεται στη μαγεία, στη λατρεία της φύσης και του ηλίου.
Μορφές νεοπαγανισμού στη Ρωσία είναι : ο εθνικός παγανισμός, ο οικολογικός παγανισμός, η μαζική κουλτούρα, η οποία προωθεί τον ανοιχτό σατανισμό, οι ιδιόμορφες λατρείες καθώς και οι ψευδοινδουιστικές λατρείες. Οι λόγοι της εξάπλωσης του νεοπαγανισμού είναι : α) το ψευδοενδιαφέρον για την επιστροφή στην εθνική θρησκεία, β) η προπαγάνδα των ΜΜΕ και γ) η πολιτικοποίηση του νεοπαγανισμού.Κατέληξε λέγοντας ότι ο νεοπαγανισμός τελικά ακολουθεί τα χνάρια του Αδόλφου Χίτλερ.
Γ΄Εισήγηση: «Λατρείες-Νεοπαγανισμός-Εκκοσμίκευση : Κίνδυνος για τη διάβρωση του Ορθόδοξου χριστιανικού φρονήματος» (από την κινηματογραφική προοπτική)
Σεβασμιώτατος επίσκοπος Κρούσεβατς κ.Δαβίδ.
Είναι γεγονός ότι η κάμερα διαθέτει μια «θεική» δύναμη δημιουργίας και μέσα σε μια στιγμή δίνει όσα κανείς καλλιτέχνης δεν μπορεί να αποδώσει.
Η εικονική αποκάλυψη της τηλεοράσεως και του κινηματογράφου έκανε όλες τις αμαρτίες να γίνουν γνωστές και προσιτές σε όλους. Η πορνογραφία στην τέχνη αντιστοιχεί με τον καννιβαλισμό. Στην πράξη έχουμε εξαναγκασμό της ψυχής να προοδεύσει στο κακό και την αμαρτία. Η ψυχή τελικά καταλήγει στο άψυχο, άρα στο ανύπαρκτο. Η λογοκρισία βοηθά την πραγματική τέχνη και γι΄αυτό πρέπει να επιτρέπεται. Ο κινηματογράφος σήμερα όλο και περισσότερο ξεπέφτει στη μαγεία και κυριαρχείται από τα οικονομικά συμφέροντα. Ο ασκητικός τρόπος ζωής και η προσευχή είναι ο μοναδικός τρόπος προφύλαξης του ανυπεράσπιστου θεατή.
Συμπέρασμα: Ο θεατής του κινηματογράφου μπορεί να οδηγηθεί από τον πυθμένα της κόλασης μέχρι τον θρόνο του Θεού. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παρασυρθεί και να λερωθεί.
Δ΄Εισήγηση: «Το πρόβλημα του ακραίου Ισλαμισμού στη Μέση Ανατολή»
Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Khalil, Πατριαρχείου Αντιοχείας
Ο φονταμενταλισμός είναι φαινόμενο συνυφασμένο με την κοινωνία και την νεωτερικότητα και δεν μπορεί να υπάρξει εκτός αυτής. Συνδέεται με τη βία. Είναι όρος που χρησιμοποιείται ευρέως από τα λεγόμενα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Δυστυχώς χρησιμοποιείται και εναντίον εκείνων που είναι πολύ σίγουροι για την πίστη τους και επιθυμούν η πίστη τους να ασκείται κανονικά.
Οι φονταμενταλιστές θεωρούνται ακραίοι, οπισθοδρομικοί, πονηροί και πλανεμένοι οι οποίοι προσπαθούν να αρπάξουν την εξουσία.
Οι μοντερνιστές θεωρούνται καλοί και ανεκτικοί οι οποίοι ενδιαφέρονται για το καλό του κόσμου.
Ο όρος φονταμενταλισμός χρησιμοποιήθηκε αρχικά στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνος για να περιγράψει κάποια προτεσταντικά φαινόμενα.
Ενδείξεις ισλαμικού φονταμενταλισμού: 1. Η αποδοχή της «σαρίας»
2. Η κυριολεκτική ερμηνεία των Γραφών. 3. Κέντρο της ζωής του ανθρώπου είναι ο ισλαμικός νόμος. 4. Προσπάθεια πολιτικής αλλαγής.
Ο βίαιος φονταμενταλισμός εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 και εξαιτίας του εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τόσο χριστιανοί όσο και μουσουλμάνοι οι οποίοι κατά την αντίληψή του δεν ακολούθησαν σωστά την πίστη τους.
Το μέλλον του ισλαμικού φονταμενταλισμού δεν έχει μία ορισμένη θέση αλλά διαφέρει από χώρα σε χώρα και, τέλος, η έκταση του εξισλαμισμού εξαρτάται από τη δύναμη και την αντοχή των κοινωνιών να παραμείνουν πιστές στην πατρώα πίστη.
Ε΄Εισήγηση : «Ο Παγανισμός επιστρέφει στην κοιτίδα του»
Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Κυριακός Τσουρός, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Αιρέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το φαινόμενο του νεοπαγανισμού είναι σύνθετο και από τη δεκαετία του ’70 παρουσιάζει έξαρση. Εντάσσεται στο ρεύμα της νέας εποχής και πρέπει να τύχει της δέουσας ποιμαντικής αντιμετωπίσεως. Στην Ελλάδα δρούν περισσότερες από 140 ομάδες. Έχει το σύγχρονο παγανιστικό κίνημα διεθνείς διαστάσεις και δραστηριοποιούνται ομοσπονδίες παγανιστικών κινημάτων με διεθνή συνέδρια και συναντήσεις. Οι θέσεις του νεοπαγανισμού ταυτίζονται με τις θέσεις της νέας εποχής (απρόσωπος Θεός, αποδοχή θεωρίας μετενσαρκώσεως, λατρεία φύσεως ως αυθύπαρκτης και της γαίας ως κοινής μητέρας πάντων). Δυστυχώς, ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητεί την ταυτότητά του σε ιδέες και πράξεις ξεπερασμένες εδώ και 24 αιώνες.
Ο Αντιχριστιανισμός των κινημάτων εκδηλώνεται με μίσος εναντίον του προσώπου του Κυρίου ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αγύρτης και δολοφόνος , εναντίον των Αποστόλων, ιδιαιτέρως του Αποστόλου Παύλου τον οποίο αποκαλούν διαφθορέα των Εθνών και των Πατέρων της Εκκλησίας.
Επιχειρείται μία προσπάθεια αλλαγής των εθίμων και των παραδόσεων του λαού και αναβιώσεως της αρχαίας πατρώας θρησκείαςπαραθεωρώντας το γεγονός ότι η αρχαία εθνική θρησκεία εγνώρισε παρακμή προ της εμφανίσεως του Χριστού.
Υπάρχει ποικιλία μεθόδων και τρόπων για την αλλοίωση του φρονήματος και την αποχριστιανοποίηση των Ευρωπαίων.
Το φαινόμενο αυτό πρέπει να μελετηθεί και να αντιμετωπιστεί αγκαίρως για να μην φτάσουμε στο διχασμό και την διαίρεση μεταξύ χριστιανών και εθνικών.
Σήμερα, τέλος, τα λόγια του μαθητή της αγάπης είναι πολύ επίκαιρα : «Τεκνία φυλάξατε εαυτούς από των ειδώλων».
Δεύτερη μέρα
Κατά την δεύτερη ημέρα της συναντήσεως επίκαιρη ομιλία απήυθυνε ο Σλοβένος ευρωβουλευτής κος AliogPeterlig. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το κρίσιμο ερώτημα όλων των εποχών είναι : -Πως θα ζήσουμε με τις διαφορές μας;
Οι πατέρες της ευρωπαικής ενώσεως ήταν χριστιανοί και θέσπισαν τον σεβασμό της προσωπικότητος. Σήμερα ένα μέρος της Ευρώπης ζητά μεγαλύτερη Ευρώπη και λιγότερο Χριστιανισμό. Υπάρχει λοιπόν κρίση πολιτιστικής ταυτότητος.
Είχα προτείνει πριν λίγες μέρες σε μια συνάντηση να χρησιμοποιηθεί ο όρος «οικογένεια». Κάποιοι αντέδρασαν, επειδή ο όρος σχετίζεται με τον Χριστιανισμό. Είναι λάθος η εκκοσμίκευση να γίνει μία νέα θρησκεία.
Είμαστε σε συνεχή διάλογο με αυτούς που μελετούν το Ισλάμ, αλλά και με αυτούς που το υπηρετούν. Όμως διαπιστώνουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με τους ακραίους Ισλαμιστές.
Η σχετικοποίηση που γενικά επικρατεί είναι μεγάλο λάθος και αν αυτό δεν αλλάξει σύντομα τα αποτελέσματα θα είναι ζοφερά.
Ακολούθησε η εισήγηση του κου ΑndreiProtijc , εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών- Αστυνομίας για τη δράση των αιρετικών οργανώσεων στη Σερβία.
Ανέφερε ότι ο άνθρωπος δεν παύει να αναζητά, για να μπορεί να ζήσει επιθυμεί να μπεί σε ένα σύστημα αξιών.
Η αιρετική δράση ασκεί ψυχολογική καταπίεση σε ευάλωτα άτομα, διεισδύει ανάμεσά τους προσπαθώντας να αλλάξει το σύστημα αξιών τους. Στη συνέχεια, αυτά εγκαταλείπουν την οικογένεια, τα παιδιά, τους συγγενείς και την εργασία τους προς χάριν της αιρέσεως. Οι ηγέτες των αιρετικών ομάδων, γνωρίζοντας τον τελικό σκοπό τους εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και επενδύουν στην αφοσίωση των «πιστών». Υπόσχονται ότι μόνο εδώ θα βρεί το άτομο τον πραγματικό εαυτό του.
Βασικά βήματα εισαγωγής στην αιρετική οργάνωση :
-Εποπτεία από ειδικά εκπαιδευμένα άτομα με προσωπική επικοινωνία και προσφορά οπτικοακουστικού υλικού.
-Εισαγωγή στην οργάνωση και παρουσίαση των δοξασιών.
-Αποδοχή των δοξασιών και αλλαγή των αξιών του ατόμου.
-Πλήρης ένταξη,η οποία πραγματοποιείται με την θεληματική αποδοχή των αρχών της οργάνωσης και ενσωμάτωση στην ομάδα.
Τώρα το άτομο είναι έτοιμο να εργαστεί για την προσέλκυση και άλλων ανυποψίαστων στην οργάνωση.
Παρουσίασε ιστοσελίδες αιρετικών οργανώσεων οι οποίες παρασύρουν τους ανυποψίαστους, υποσχόμενες λύση κάθε προβλήματος.
Ανέφερε παραδείγματα αποτρόπαιων πράξεων ενταγμένων ατομων σε αιρετικές οργανώσεις.
Κατέληξε λέγοντας ότι τα θύματα απαρνούνται την εντολή της αγάπης προς τον Θεό και τον πλησίον και κλείνοντας αναρωτήθηκε: -Έχουμε την δύναμη και τη θέληση να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις;
Ακολούθησε ευρεία συζήτηση στην ολομέλεια για την εξαγωγή των Πορισμάτων της συναντήσεως, τα οποία σύντομα θα δημοσιευθούν.