Με Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Πατρών που ετελέσθη μετά την Θεία Λειτουργία και με την παρέλαση των Πολιτικών και Στρατιωτικών τμημάτων, με πρώτα και καλύτερα τα Σχολεία της πόλεως και με πάνδημη συμμετοχή, εορτάσθη η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Στο κήρυγμά του στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, μίλησε για τους αγώνες που έκαναν οι Έλληνες, για την προάσπιση της αξίας του ανθρωπίνου προσώπου και του αγαθού της ελευθερίας που είναι δώρο του Θεού.
Αγωνίστηκαν για την Πίστη και την Πατρίδα. Γιά την τιμή και την προάσπιση ιερών και οσίων που παρέλαβαν ως παρακαταθήκη από τους προγόνους τους και άφησαν σε εμάς τη σκυτάλη για να συνεχίσωμε αυτούς τους αγώνες.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε γράμματα που έφτασαν από το μέτωπο γραμμένα από αγωνιστάς προς τους δικούς τους ανθρώπους, γεμάτα πίστη στο Θεό ενθουσιασμό και πατριωτισμό παρ’ ότι γνώριζαν ότι κάποιοι από αυτούς δεν θα επέστρεφαν σωματικά στο σπίτι τους.
Αυτή την ιστορία πρέπει να διδάσκωνται τα παιδιά μας, αν θέλωμε να τους κληρονομήσωμε ένα αξιοπρεπές και λαμπρό μέλλον, όπως τους πρέπει και τους ανήκει, είπε ο Σεβασμιώτατος.
Στην Δοξολογία και στις άλλες εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εξεπροσώπησε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου.
Μετά την παρέλαση ο Σεβασμιώτατος εδήλωσε: «… Την ματωμένη σκυτάλη που παραλάβαμε από τους ήρωες και μάρτυρες του έπους του ’40 πρέπει να την κρατήσωμε σταθερά, πατώντας στα αδιάσειστα βάθρα που πάτησαν και εκείνοι για να χαρίσουν στην Ελλάδα την ελευθερία και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο την δυνατότητα να ξέρουν να αγωνίζωνται εναντίον των ολοκληρωτικών και φασιστικών καθεστώτων. Αυτά τα βάθρα είναι: α) η ακράδαντη πίστη στο Θεό, που χωρίς αυτή ο άνθρωπος δεν ζεί, αλλά απλώς είναι μια βιολογική ύπαρξη β) η αγάπη σ’ αυτό που λέγεται Πατρίδα, και γ) η αφοσίωση στις πανανθρώπινες αξίες που είναι η τιμή της οικογένειας και ο σεβασμός της ανθρώπινης προσωπικότητας, χωρίς διακρίσεις.
Γι’ αυτό η Ευρώπη ειδικά και ο κόσμος γενικώτερα έχουν τεράστιο ηθικό και πνευματικό ανεκπλήρωτο χρέος προς την Πατρίδα μας.
Ας σκεπτώμεθα, λοιπόν, και ας ενεργούμε ως Έλληνες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί , αν θέλωμε να βγη αυτός ο τόπος από τη δίνη των δυσκολιών και των προβλημάτων που τον ταλανίζουνκαί αν επιθυμούμε να κληρονομήσωμε στους επιγενομένους μια Πατρίδα και ένα μέλλον που τους αξίζει…».