Την Κυριακή 31η Ιανουαρίου, Κυριακή του Ζακχαίου (Λουκ. ιθ΄ 1-10) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος συνοδευόμενος υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. π. Λεοντίου Καρίκα, του Αιδεσιμωτάτου Οικονόμου π. Νικολάου Ματθαίου και του Ιεροδιακόνου π. Μελετίου Τσόγκα επεσκέφθη την Ενορία της Ζωοδόχου Πηγής Καλαμωτού (Νέα Καλίνδοια), όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας που ακολούθησε.
Κατά την ημέρα αυτή ετελέσθη το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο της αειμνήστου αδελφής μας Αναστασίας Κεραμίδα, η οποία ήταν αγία ψυχή και επί πλειάδα ετών ως νεωκόρος υπήρξε το “δεξί χέρι” του Εφημερίου του Ιερού Ναού και συνταξιούχου διδασκάλου Αιδεσιμωτάτου π. Δημητρίου Δουμπρή, ο οποίος το διάστημα αυτό αναρρώνει στην οικία του από ασθένεια που τον έπληξε πρόσκαιρα.
Τον Ιερό Ναό, στον οποίο εφημεριακά καθήκοντα έχει αναλάβει ο Αιδεσιμώτατος Οικονόμος π. Νικόλαος Ματθαίος, άμισθος Κληρικός της Ιεράς μας Μητροπόλεως και καταξιωμένος εκπαιδευτικός, τον οποίο και συγχαίρομε από καρδίας για το επιτελούμενο έργο του στον αμπελώνα του Κυρίου αφιλοκερδώς, επλήρωσε η τοπική Κοινότητα με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Ιωάννη Αποστολίδη και τους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους, τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ για την ευταξία του Ιερού Ναού και των πραγμάτων της Ενορίας.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθη στον πόθο του Αρχιτελώνη της εποχής του Χριστού Ζακχαίου που επιθυμούσε να “ιδή” τον Χριστό, υπερβαίνοντας προς τούτο κάθε ανθρώπινο και λογικό εμπόδιο, λέγοντας ακριβώς: «Το ότι ο Ζακχαίος τόλμησε, παραμερίζοντας κάθε εμπόδιο και αναζήτησε και κυρίως συνάντησε τον Κύριό μας προσωπικά, σημαίνει ότι είναι μέγα λάθος και φοβερό το ολίσθημα μιλώντας για την πίστη μας στον Θεό -και ειδικώτερα για την ορθόδοξη πίστη -να εννοούμε κάποια από μέρους του ανθρώπου γενική αποδοχή της υπάρξεως του Θεού σαν μιάς ανωτέρας Δυνάμεως που εξουσιάζει και συγκρατεί τα Σύμπαντα. Η Ορθοδοξία, συνέχισε ο Δεσπότης, την πίστη στον Θεό την βιώνει ως προσωπική με Αυτόν σχέση και κοινωνία.
Όπως η αποκάλυψη του Θεού προς τον άνθρωπο έχει προσωπικό χαρακτήρα, έτσι και η πίστη του ανθρώπου προς τον αποκαλυπτόμενο Θεό οφείλει να καλλιεργείται με την προσωπική σχέση, συνάντηση και κοινωνία μαζί Του. Ο Χριστός δεν αποκάλυψε τον Θεό με το να γνωστοποιήση στον άνθρωπο εντολές – απρόσωπες αρχές ή ιδέες περί Αυτού, αλλά φανερώνοντας με την ένσαρκη οικονομία Του το ίδιο το πρόσωπο του Θεού, όσο το δυνατό φυσικά, σ’ ανθρώπινα λογικά. Για τούτο και στην Ορθοδοξία η πίστη βιώνεται ως ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΣΧΕΣΗ με τον Τριαδικό Θεό, όπως όμως αποκαλύφθηκε στον κόσμο “εν Χριστώ” και παραμένει για πάντα μαζί με τους πιστούς “εν Αγίω Πνεύματι”».
Και κατέληξε ο ομιλητής: «Ο Ζακχαίος κραυγάζει σήμερα: Το ότι τολμάμε να μιλάμε για τον Θεό, τον Ένα Τριαδικό Θεό, αυτό το οφείλουμε στην απόφασή Του ν’ αποκαλυφθή προσωπικά μέσα στον κόσμο και να συναντηθή με τους ανθρώπους. Μ’ άλλα λόγια: η Ενανθρώπηση, η Σταύρωση, τα Θαύματα, η Μεταμόρφωση, η Ανάσταση και η Ανάληψη του Θεού, του Χριστού μας, ως η μόνη και ύψιστη αποκάλυψη του Θεού, αποτελεί το βασικώτερο σημείο αυτής της “συναντήσεως”. Η πίστη στο πρόσωπο του Χριστού μας λοιπόν, λέει ο Ζακχαίος, δεν είναι ψηλάφηση σκιών, φαντασμάτων και χιμαιρών• στηρίζεται πάνω σε αδιαμφισβήτητα γεγονότα που οι Ευαγγελιστές κυρίως προσέφεραν σε μας και διεφύλαξαν λουσμένοι από το Άγιο Πνεύμα, ανταποκρινόμενοι έτσι στην ανάγκη η πίστη της Εκκλησίας στον σαρκωμένο, σταυρωμένο κι αναστημένο Θεό να τεθή πάνω σε στέρεη, αναμφισβήτητη κι ιστορική βάση, σε ασφαλές κι αισθητό θεμέλιο: επ’ αυτής ταύτης της ιστορίας του Κυρίου Ιησού κι όχι στο πιθανόν του ανθρωπίνου λογισμού και λογικού…».
Μετά το πέρας η οικογένεια της αειμνήστου Αναστασίας Κεραμίδα παρέθεσε μακαρία τράπεζα στο πνευματικό κέντρο του Χωριού, όπου παρεκάθησε και ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος μαζί με τη συνοδεία του ευθύς μετά την τράπεζα επεσκέφθη τον ασθενούντα π. Δημήτριο Δουμπρή στην οικία του και ευχήθη τα δέοντα.