Θεομητορική Πανήγυρις Γενεθλίου της Θεοτόκου στον Μαλακώντα

: Με λαμπρότητα εορτάστηκε το 2ήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου η Θεομητορική Εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου στον φερώνυμο ιερό ναό της Παναγίας Ελεούσης στον Μαλακώντα Ερέτριας την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός…

με προεξάρχων τον Πανοσ Αρχιμ Θεαγένη Κόλλια Προϊστάμενο του ιερού ναού και την συμμετοχή του Οικονόμου Κυριακού Κοκκάλα Προϊστάμενου Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Αμαρύνθου καθώς επίσης και την συμμετοχή των πιστών.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Θεαγένης ο οποίος και αναφέρθηκε στο Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου το οποίο διηγείται μεταξύ άλλων και τα της γεννήσεως της Θεομήτορος απο αυτό μανθάνομε τα ονόματα των γονέων της που είναι ο Ιωακείμ και η Άννα την ατεκνία των την καταγωγή του Ιωακείμ από το βασιλικό γένος του Δαβίδ την θλίψη και τα δάκρυα του ανδρογύνου δια την ατεκνία του καθώς και τις προσευχές και τις νηστείες του δια την απόκτηση τέκνου.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε μερικά αποσπάσματα απο την διήγηση του Ιακώβου.

Εκ του Αναλογίου διηκόνησε ο Ιεροψάλτης κ. Χρήστος Γαλάνης με άλλους ιεροψάλτες.

Την δε κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου Πανοσ Αρχιμ Φιλόθεου Θεοχάρη με την συμμετοχή του Προϊστάμενου του ιερού ναού Πανοσ Αρχιμ Θεαγένη Κόλλια των πιστών που τίμησαν την εορτή μεταξύ εκ των οποίων παρέστησαν ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος ο Αντιδήμαρχος κ. Κηρύκος Μπασινάς.

Τον θείο λόγο κήρυξε μετα το ευαγγελικό ανάγνωσμα ο π. Φιλόθεος ο οποιος αναφερθηκε στον Σταυρο του Χριστου ως σημειο ενοτητας Θεου και ανθρωπων, την οποια ενοτητα υπηρετησε και η Υπεραγια Θεοτοκος μεσα απο την συμμετοχη Της στο μυστηριο της Θειας Οικονομιας.

Εκ του αναλογίου έψαλαν ο Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Αγίου Νικολάουω Μπουρτζίου Χαλκίδος κ. Αναστάσιος Φρυγανάς με τον Ιεροψάλτη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ερέτριας κ. Δημήτριο Πετρογιάννη και τον Ιεροψάλτη της ενορίας κ. Νικόλαο Καρλή.

Επίσης οι ιερές ακολουθίες αναμεταδόθηκαν απο τον Ραδιοφωικό Σταθμό της Ι.Μ Χαλκίδος 97,7 .

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης.