ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΣ: Εορτάστηκε με λαμπρότητα το διήμερο 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2025, στον περικαλλή ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, η μνήμη του Αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Ανθίμου Επισκόπου Νικομηδείας, ημέρα κατά την οποία άγει τα Ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμος.
Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στις 19.00, στον Μητροπολιτικό Ναό, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης κ. Ειρηναίου, συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, του Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και του Μητροπολίτου Μαρωνείας κ. Παντελεήμονος.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Ανθίμου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε φίλοι των Αγίων. Στη συνέχεια ευχήθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη για την ονομαστική του εορτή, τονίζοντας ότι μαζί με τον επίσκοπο γιορτάζει και το πλήρωμα της τοπικής εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος αφού ευχαρίστησε τους Αρχιερείς, τους εκπροσώπους των αρχών και τους πιστούς που συμμετείχαν στον Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας, τους παρακάλεσε «να προσεύχεστε στον Άγιο Θεό για την ταπεινότητά μου». Στον εσπερινό παραβρέθηκαν ο Διοιηκητής του Δ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος κ. Παναγιώτης Καβιδόπουλος, ο Διοικητής της 12ης Μεραρχίας υποστράτηγος, κ. Κώνσταντίνος Γάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αλεξανδρούπολης, κ. Χρήστος Αξής, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Έβρου, κ. Πασχάλης Χουρτερούδης και η Κεντρική Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης, κ. Ραλλού Ουζούνογλου.
Ανήμερα της εορτής Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου κ. Ανθίμου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Διδυμοτείχου, κ. Δαμασκηνού, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, Φλωρίνης κ. Ειρηναίου και του Επισκόπου Πολυστύλου, κ. Σωφρονίου. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτής Έβρου κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ενώ παρόντες ήταν ο αντίπεριφερειάρχης Έβρου κ. Ευάγγελος Πουλιλιός, ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Παναγιώτης Καλακίκος, ο νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης κ. Θεόδωρος Βουρδόλης και λοιποί εκπρόσωποι αρχών και φορέων.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμότειχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, μίλησε για την μεγάλη σημασία των Οικουμενικών Συνόδων που θέσπισαν το Σύμβολο της Πίστεως μας και πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει στην ζωή του κάθε Χριστιανού, αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Άνθιμο και ευχήθηκε στον Ποιμενάρχη μας Έτη Πολλά.
Από τις δέκα το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι και από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις εννιάμιση το βράδυ εκατοντάδες πιστοί πέρασαν από το επισκοπείο της Μητροπόλεως για να ευχηθούν στον Μητροπολίτη μας για την ονομαστική του εορτή. Ως αντίδωρο για τις ευχές ο Σεβασμιώτατος κ. Άνθιμος προσέφερε προς όλους, μία καλαίσθητη έκδοση που επιμελήθηκε ο ίδιος, με τίτλο “Βίος και Πολιτεία Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου Ρούσσα”.