Ο ρόλος του Χαλκηδόνος Εμμανουήλ

Γράφουν και λένε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε στον Εμμανουήλ το «δαχτυλίδι». Τον έκανε «υποστράτηγο» σήμερα για να γίνει, μετά από αυτόν, ο επόμενος Πατριάρχης. Να με συγχωρέσουν όσοι πιστεύουν σε εύκολα σενάρια. Διατηρώ έντονες αμφιβολίες

Για τον Βαρθολομαίο αυτά είναι προφανή. Τα προφανή όταν μιλάμε για τον Βαρθολομαίο ποτέ δεν ίσχυαν κι όσοι έκαναν προβλέψεις έχασαν πάντα. Ο Εμμανουήλ χαίρει της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης του Πατριάρχη.

Μίλησε γι αυτόν στον ενθρονιστήριο λόγο του με θερμά λόγια και το ίδιο και ο Πατριάρχης. Τον έχει, τον εμπιστεύεται και ξέρει ότι θα τον έχει κοντά του όσο χρειαστεί. Όχι όμως για να γίνει Πατριάρχης.

Ο Εμμανουήλ πήγε στο Φανάρι για δύο λόγους. Να γίνει το «αντίπαλο δέος» στον Πριγκηπονήσσων Δημήτριο που ποτέ δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να γίνει Πατριάρχης. Να του «κόψει τη φόρα» με λίγα λόγια. Δεύτερος λόγος της παρουσίας του κ. Εμμανουήλ στην Πόλη είναι να δώσει στους Φαναριώτες την εμπειρία του από μία πολυετή διαδρομή από τη θητεία του σε επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου.