ΣΑΜΟΣ: Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν και φέτος στην Ιερά Μητρόπολη Σάμου οι μεγάλες εορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος.
Το Ψυχοσάββατο, 7 Ιουνίου 2025, παραμονή της Πεντηκοστής, ο Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος τέλεσε Τρισάγιο στο Κοιμητήριο της πόλεως Σάμου υπέρ αναπαύσεως των μακαριστών προκατόχων του Αρχιερέων, καθώς και όλων των κεκοιμημένων πατέρων και αδελφών της πόλης.
Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 8 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και λειτούργησε στη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, παρουσία πλήθους ευσεβών προσκυνητών. Ακολούθησε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Μυτιληνιών (έτος ίδρυσης 1824), όπου προέστη του πανηγυρικού Εσπερινού. Λόγω των σοβαρών ζημιών που υπέστη η Ιερά Μονή από τον σεισμό του 2020, ο Εσπερινός τελέστηκε υπαίθρια, με τη συμμετοχή πολλών προσκυνητών.
Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 9 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην κωμόπολη του Παγώνδα, στον παλαιό Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, καθώς ο επιβλητικός Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος παραμένει κλειστός λόγω των ζημιών από τον σεισμό του 2020. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδος.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Παλαιό Καρλόβασι, τελέστηκε ο μεθέορτος πανηγυρικός Εσπερινός και ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδος, με τη συμμετοχή των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της πόλης, πλήθους Ιερέων και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Καρλοβάσου «Κλεάνθης ο Σάμιος».
Ο σεπτός μας Ποιμενάρχης απηύθυνε πατρικό και επίκαιρο λόγο προς το εκκλησίασμα.