Μάνης Χρυσόστομος: “Είμαστε πικραμένοι αλλά η Παναγία μας παρηγορεί”

Και πάλιν περιοδεία στα πυρόπληκτα χωριά της Ανατολικής Μάνης πραγματοποίησε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος Γ’ και στο κεντρικό χωριό Άγιος Νικόλαος Σμήνους τέλεσε χθες (12/8/21) την Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Μάλιστα ένεκεν των υγειονομικών μέτρων και λόγω των ειδικών συνθηκών από την καταστροφική πυρκαιά, η Ιερή Ακολουθία έγινε έξωθι του Ι. Ναού με συγκινητική συμμετοχή των πιστών.

Το θείο κήρυγμα του Σεβ. ήταν παραμυθητικό και ενισχυτικό, βάλσαμο παρηγορίας για τους πυρόπληκτους, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι: «Ναί πράγματι, όλοι μας είμαστε πονεμένοι, πικραμένοι και στενοχωρημένοι με το κακό αυτό που συνέβη αυτές τις μέρες στο τόπο μας.

Κάηκαν σπίτια, τα ωραία δάση μας, κτήματα, τα ελαιόδενδρά μας, ζώα, μελίσσια και άλλα. Συμμεριζόμεθα την θλίψη αυτή.

Ο βιβλικός λόγος λέγει για τον άνθρωπο ότι: «Αι ημέραι αυτού αλγημάτων και θυμού περισπασμός αυτού και γε εν νυκτί ου κοιμάται η καρδία αυτού». Δηλαδή, διερχόμεθα τον βίο μας στο μάταιο τούτο κόσμο με στενοχώριες, με ακαταστασίες, ταραχές, πίκρες, αποτυχίες.

Ούτε την νύκτα δεν μπορούμε να ησυχάσουμε. Και όπως λέγει και ο Μέγας Βασίλειος «πολυστένακτος ο βίος μας και γεμάτος κατήφεια». Όμως ο πιστός δεν αποκαρδιώνεται και δεν συντρίβεται από το βάρος της θλίψης. Καμμία απογοήτευση και μελαγχολία να μην επικρατεί. Θαρσείτε, αδελφοί μου χριστιανοί. Η Παναγία δεν μας έχει εγκαταλείψει. Αυτή είναι κοντά μας και μας παρηγορεί.

Ξέρει η Παναγία, μάνα μας, από θλίψη και πόνο. Πιστεύσατέ το, είναι κοντά μας. Γι’ αυτό ο καθένας μας να λέγει: «Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι, Μήτερ του Θεού, φύλαξόν με υπό την σκέπην σου». Θα διώξουμε την μαυρίλα της στάκτης και θα ξαναδημιουργήσουμε, θα φέρουμε το φως στη γη και στη ζωή μας. Μην αποκάμεις δουλευτή. Κουράγιο, ακλόνητοι στις αντιξοότητες, υπομονή, πίστη και ελπίδα. Ζεί Κύριος ο Θεός και εξαλείψει παν δάκρυον εκ των θλιβομένων οφθαλμών μας. Η μάνα Εκκλησία είναι δίπλα σας».

Ο Σεβ. μετά την Παράκλησι διένειμε ποικίλα αγαθά από το Φιλόπτωχο της Ιεράς Μητροπόλεως και συνομίλησε με τους πυρόπληκτους.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ