Ι.Μ.ΒΕΡΟΙΑΣ: Το πρωί της Πέμπτης, 24ης Ιουλίου, εορτάστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας η μνήμη του Αγίου Αθηναγόρου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήρια του ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Καθηγούμενος του Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά, Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας.
Τελέστηκε εόρτιος Όρθρος και Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρου και ιερουργούντος του εορτάζοντος Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Αθηναγόρου Μπίρδα, με την συμμετοχή του εφημερίου του Μητροπολιτικού Ναού Αρχιμ. Προδρόμου Γκιρτζαλιώτη και του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Κοσμά Καραγιάννη.
Συμπροσευχόμενος παρέστη στο Ιερό Βήμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για την ευγενή παρουσία του και ευχήθηκε πατρικώς στον πρώτο του συνεργάτη στο έργο της διοικήσεως, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Και αυτός έδωκεν τους μέν αποστόλους, τους δε προφήτας, τους δε ευαγγελιστάς, τους δε ποιμένας και διδασκάλους προς καταρτισμόν των αγίων … εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού».
Το σχέδιο της θείας οικονομίας για τη σωτηρία των ανθρώπων δεν ήταν ένα σχέδιο που άρχισε με την ενανθρώπηση του Χριστού και ολοκληρώθηκε με την ανάληψή του. Ο Θεός δεν απάλλαξε απλώς τον άνθρωπο από τα δεσμά της αμαρτίας και δεν απεκατέστησε τη σχέση του μαζί του με τη σάρκωση, τη σταυρική θυσία και την ανάσταση του Υιού του, ούτε απλώς μας υπέδειξε «οδόν σωτηρίας» και στη συνέχεια μας άφησε να την βαδίσουμε μόνοι μας. Η αγάπη του Θεού για το πλάσμα του και η σφοδρή επιθυμία του να το επαναφέρει πλησίον του, όχι για άλλο λόγο αλλά προκειμένου να απολαύσει τα αγαθά τα οποία ετοίμασε για αυτόν και για να τον καταστήσει κληρονόμο της βασιλείας του, τον οδήγησε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα πλήρες και τέλειο σχέδιο, το οποίο ξεκίνησε από την ημέρα της εξώσεως του ανθρώπου από τον παράδεισο της Εδέμ και θα ολοκληρωθεί κατά την ημέρα της δευτέρας και ενδόξου παρουσίας του Κυρίου μας.
Και εάν το κύριο βάρος του σχεδίου της θείας οικονομίας το έφερε ο ίδιος ο Χριστός, εάν χωρίς την κένωση και τη σταυρική θυσία του θα ήταν αδύνατη η σωτηρία του ανθρώπου, η αγάπη του Θεού δεν περιορίσθηκε μόνα σε αυτό. Περιέλαβε και σχεδίασε και άλλους τρόπους και μέσα, ώστε να καταστήσει εφικτή τη σωτηρία για κάθε άνθρωπο.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου εντάσσεται και η ίδρυση της Εκκλησίας αλλά και η διαρκής παρουσία του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο. Εντάσσονται ακόμη και όλοι εκείνοι που διακονούν ανάλογα με τα χαρίσματα που τους έχει δώσει ο Θεός μέσα στην Εκκλησία «εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού». Εντάσσονται όλοι εκείνοι οι οποίοι διακονούν ανάλογα με τις ανάγκες των ανθρώπων σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο, όπως γράφει και ο πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύλος. «Και αυτός έδωκεν τους μέν αποστόλους, τους δε προφήτας, τους δε ευαγγελιστάς, τους δε ποιμένας και διδασκάλους προς καταρτισμόν των αγίων … εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού».
Την αλήθεια των λόγων του αποστόλου Παύλου επιβεβαιώνει και ο εορταζόμενος σήμερα άγιος Αθηναγόρας ο απολογητής, τον οποίο τιμούμε μαζί με την αγία μεγαλομάρτυρα Χριστίνα και τον άγιο νεομάρτυρα Θεόφιλο.
Πως όμως τους επιβεβαιώνει ο άγιος Αθηναγόρας; Τους επιβεβαιώνει με τη ζωή και με το έργο του.
Ο άγιος Αθηναγόρας ήταν φιλόσοφος. Έζησε τον 2ο αιώνα μετά Χριστόν στην Αθήνα και σπούδασε στις περίφημες φιλοσοφικές σχολές της την κοσμική φιλοσοφία. Και καθώς ο Θεός τον είχε προικίσει με ευφυΐα και επιμέλεια, εντρύφησε στην κατά κόσμο σοφία με μεγάλη επιτυχία και αποδείχθηκε ικανός φιλόσοφος.
Αυτή όμως τη γνώση και τη σοφία και τη μέθοδο που διδάχθηκε στις φιλοσοφικές σχολές της εποχής του και απέκτησε με τη χάρη του Θεού την αξιοποίησε όχι για την προσωπική του προβολή αλλά «εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού». Αντί δηλαδή να αναπτύσσει φιλοσοφικές απόψεις και θεωρίες που δεν μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να βρεί την ειρήνη και την ευτυχία που αποζητά, όπως έκαναν πολλοί συνάδελφοί του, ο άγιος Αθηναγόρας αξιοποίησε τις γνώσεις και τη φιλοσοφική κατάρτισή του για να γίνει απολογητής της πίστεως στον Χριστό.
Στην εποχή του η Εκκλησία είχε ανάγκη από ανθρώπους οι οποίοι μπορούσαν να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των ειδωλολατρών, που πολεμούσαν τη χριστιανική διδασκαλία και δεν ήθελαν να πιστεύσουν ότι ο Χριστός είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού και είναι ο μόνος αληθινός Θεός. Έτσι ο άγιος Αθηναγόρας με τις φιλοσοφικές του γνώσεις έδωσε την απολογία της χριστιανικής πίστεως με τα συγγράμματά του, και γι᾽ αυτό τιμάται από την Εκκλησία μας ως απολογητής της.
Σήμερα όμως εορτάζει και ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως που φέρει το όνομα του αγίου Αθηναγόρου, ο π. Αθηναγόρας Μπίρδας.
Ο π. Αθηναγόρας επί τριάντα έτη διακονεί την Εκκλησία του Χριστού και την Ιερά μας Μητρόπολη από διάφορες θέσεις ευθύνης και εργάζεται με τη χάρη του Θεού, με πολλή αγάπη, με ζήλο, με πιστότητα και με υπακοή στην Εκκλησία και στον Επίσκοπο, συμβάλλοντας και εκείνος «εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού».
Με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του του εύχομαι πατρικά και από καρδίας ο Θεός να του χαρίζει έτη πολλά για να διακονεί την Εκκλησία και τους ανθρώπους και να τον αξιώσει διά πρεσβειών του προστάτου του αγίου Αθηναγόρου και των πρωτοκορυφαίων αποστόλων, στον ναό των οποίων διακονεί επί πολλά έτη, να ζήσει και μεγαλύτερες ευλογίες προς χαρά όλων όσων τον αγαπούν.