ΒΕΡΟΙΑ: Την Τρίτη 24 Ιουνίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας επί τη εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου αλλά και την εορτή της Συνάξεως πάντων των διαλαμψάντων Αγίων της Σκήτης Βεροίας.
Ακολούθησε εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε ο κώδικας της Μονής.
Διαβάστε παρακάτων την ομιλία του Μητροπολίτη:
«Και σύ, παιδίον, προφήτης Υψίστου κληθήση· προπορεύση γάρ ενώπιον Κυρίου ετοιμάσαι οδούς αυτού».
Τιμά και γεραίρει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τον Πρόδρομο και Βαπτιστή του Κυρίου μας. Εορτάζει και πανηγυρίζει και η Ιερά αυτή Μονή της Σκήτης της Βεροίας τον προστάτη και έφορό της μαζί με τους απ᾽ αιώνος ενταύθα ασκήσαντες και τώ Θεώ ευαρεστήσαντες οσίους πατέρες της. Τιμούμε και πανηγυρίζουμε και όλοι εμείς, που προσήλθαμε σήμερα στην ιστορική αυτή Ιερά Μονή, το θαύμα της γεννήσεως του Προδρόμου της σωτηρίας μας και διαπρυσίου κήρυκος της μετανοίας και της βασιλείας του Θεού.
Και τιμούμε δικαίως τον τίμιο Πρόδρομο, γιατί γεννήθηκε ως υιός της χάριτος του Θεού, εφόσον η γέννησή του ήταν η απάντηση του Θεού στις προσευχές των ευσεβών γονέων του.
Και όχι μόνο γεννήθηκε ως υιός της χάριτος, αλλά έλαβε και καθ᾽ υπόδειξη του αγγέλου που επισκέφθηκε τον πατέρα του, τον Ζαχαρία, αυτό το όνομα, γιατί αυτό σημαίνει το Ιωάννης, υιός της χάριτος.
Και ακόμη, κατά θεία επίνευση, ο πατέρας του προεφήτευσε από την ημέρα της γεννήσεώς του τον μελλοντικό του ρόλο. «Και σύ, παιδίον, προφήτης Υψίστου κληθήση· προπορεύση γάρ ενώπιον Κυρίου ετοιμάσαι οδούς αυτού». Και σύ θα ονομασθείς προφήτης του Υψίστου και θα προηγηθείς από τον Κύριο για να ετοιμάσεις την οδό του.
Γιά ποιόν άλλο θνητό άνθρωπο υπήρξε τόσο μεγάλη θεία επέμβαση; Γιά ποιόν άλλον προαναγγέλλεται με ακρίβεια η εξέλιξή του και η θεία αποστολή του, παρά μόνο για τον άγιο Ιωάννη, τον Πρόδρομο του Κυρίου μας!
Ο Ιωάννης ονομάζεται προφήτης του Θεού, γιατί είναι αυτός που προφητεύει την παρουσία του μεταξύ των ανθρώπων και τους καλεί σε μετάνοια, προκειμένου να δεχθούν τον Χριστό και το κήρυγμά του στις ψυχές τους.
Αν και ως άνθρωπος είναι και ο άγιος Ιωάννης δούλος του Θεού, όπως ομολογεί και ο ίδιος, και οι δούλοι πάντοτε ακολουθούσαν και ουδέποτε προπορεύοντο του κυρίου τους, αυτός έχει την τιμή να προπορεύεται του Κυρίου. Και αυτό όχι γιατί είναι ανώτερός του, αλλά γιατί ο προορισμός της ζωής του είναι να προετοιμάσει τους ανθρώπους για να τον πιστεύσουν και να τον ακολουθήσουν· είναι να γνωρίσει τον Χριστό στους ανθρώπους, όπως και ο Χριστός θα τους γνωρίσει τον Πατέρα του. Πόσο μεγάλη τιμή είναι αυτή που πρώτος απήλαυσε ο «εν γεννητοίς γυναικών μείζων» Τίμιος Πρόδρομος, να δείξει δηλαδή και να γνωρίσει στους ανθρώπους τον Χριστό!
Αυτή την τιμή την απήλαυσε όχι μόνο γιατί τον επέλεξε ο Θεός και του εμπιστεύθηκε αυτή τη μεγάλη αποστολή, αλλά και γιατί ο ίδιος ο Τίμιος Πρόδρομος προετοιμάσθηκε, ώστε να διακονήσει επάξια το έργο που του ανέθεσε ο Θεός.
Και πως προετοιμάσθηκε; Προετοιμάσθηκε ζώντας στην έρημο του Ιορδάνου με άσκηση, με νηστεία, με εγκράτεια, με προσευχή, όπως μας περιγράφουν οι ιεροί ευαγγελιστές, και έτσι αποδείχθηκε «άξιος της κλήσεως ής εκλήθη» και ανταποκρίθηκε στο υψηλό διακόνημα που του ανέθεσε ο Θεός, να προετοιμάσει με το κήρυγμα της μετανοίας τους ανθρώπους για να δεχθούν τον λόγο του Χριστού.
Και επειδή ακριβώς ζούσε αυτή τη ζωή, γι᾽αυτό και οι Ισραηλίτες άκουαν τον λόγο του και ανέμεναν τον Σωτήρα, για τον οποίο τους μιλούσε ο Τίμιος Πρόδρομος.
Εάν όμως ο εορταζόμενος σήμερα άγιος Ιωάννης είχε το θείο προνόμιο και τη χάρη να είναι εκείνος που παρουσίασε τον Χριστό στους ανθρώπους, όταν άρχισε τη δημόσια ζωή και το κήρυγμά του, σε μικρότερο βαθμό το είχαν και οι όσιοι και θεοφόροι Πατέρες οι εν τη Σκήτη της Βεροίας διαλάμψαντες και τώ Θεώ ευαρεστήσαντες, τους οποίους τιμούμε σήμερα μαζί με τον καθηγητή των μοναζόντων, τον Τίμιο Πρόδρομο, μεταξύ αυτών τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά και τους αδελφούς του, τον άγιο Αντώνιο της Βεροίας, τον άγιο Θεοφάνη της Ναούσης, τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, και τόσους άλλους αγίους, οι οποίοι πέρασαν, ασκήθηκαν και ευλόγησαν και χαρίστωσαν την Ιερά αυτή Μονή. Και αυτοί με την οσιακή ζωή τους, με την προσευχή τους, με τα συγγράμματά τους και με τον λόγο τους, κάποιοι από αυτούς, έδειξαν στους ανθρώπους της εποχής τους αλλά και δείχνουν και σε μας σήμερα τον Χριστό, όπως έκανε και ο Τίμιος Πρόδρομος.
Το ίδιο όμως καλούμεθα να κάνουμε και εμείς, στο μέτρο των ασθενών μας δυνάμεων ο καθένας μας, και ιδιαιτέρως εμείς, οι κληρικοί και οι μοναχοί που έχετε το προνόμιο και την ευλογία από τον Θεό να οικείτε αυτή την Ιερά Μονή, ακολουθώντας το παράδειγμα των πρό υμών οσίων πατέρων, δείχνοντας τον Κύριό μας με τα έργα μας, με τη ζωή μας και με τον λόγο μας. Κανείς δεν απαλλάσσεται από αυτή την τιμή και από αυτή την ευθύνη, διότι για όλους μας ισχύει ο λόγος του Κυρίου «όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσιν τον Πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς». Εάν η ζωή μας είναι σύμφωνη με τον λόγο και το θέλημα του Κυρίου μας, τότε δείχνει τον Χριστό στους ανθρώπους. Εάν δεν ζούμε εμείς την εν Χριστώ ζωή, ό,τι και να λέμε, ό,τι και να κηρύσσουμε απομακρύνει αντί να προσελκύει τους ανθρώπους στον Χριστό.
Εύχομαι, λοιπόν, ταπεινά διά πρεσβειών του αγίου ενδόξου Ιωάννου του Προδρόμου, του προστάτου και εφόρου της Ιεράς αυτής Μονής, αλλά και όλων των αγίων πατέρων που έζησαν και ασκήθηκαν στην Ιερά αυτή Μονή, να ζούμε, κληρικοί και λαϊκοί και να αισθανόμαστε τον Χριστό στη ζωή μας και με αυτήν να βοηθούμε και άλλους ανθρώπους να τον πλησιάσουν.