Λαγκαδά Ιωάννης: Την κόλαση την δημιουργούμε μόνοι μας

Την Κυριακή, 10 Μαρτίου ε.έ., μνήμη των Αγίων Κοδράτου Μάρτυρος και των συν αυτώ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Iερό Nαό Κοιμήσεως Θεοτόκου – Λαγκαδά.

Κατά την ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στις απαντήσεις που δίνει σε πολλά υπαρξιακά ερωτήματα που βασανίζουν τους  ανθρώπους η χθεσινή Ευαγγελική περικοπή.  Πρόκειται, όπως σημείωσε,  για  την περικοπή εκείνη η οποία μας λέγει ότι θα έρθει εκείνη η μέρα κατά την οποία θα επιστρέψει και πάλι ο Κύριος αλλά θα επιστρέψει εν δόξῃ. Το ότι θα έρθει ο Κύριος το ομολογούμε κάθε φορά με το σύμβολο της πίστεως και προς αυτήν την Ατελεύτητον Βασιλεία μας οδηγεί η Αγία μας Εκκλησία και γι’ αυτή την κρίση μας ομιλεί .

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας επεσήμανε ότι ο Θεός μέσα από την δημιουργία έρχεται να μας δώσει το τεκμήριο της αγάπης Του, έρχεται να μας φανερώσει αυτήν την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, αυτή την ευλογία  με την οποία σκεπάζει ολόκληρο τον κόσμο επομένως και όλους μας. Αυτή η ευλογία προσωποποιείται στο πρόσωπο του ιδίου ο οποίος δεν είναι μόνο ο τέλειος Θεός αλλά και ο τέλειος άνθρωπος και εδώ είναι το μυστικό το οποίο, αν το καταλάβουμε, έχουμε κατανοήσει ένα μεγάλο κομμάτι της Θεολογίας και της διδασκαλίας της Εκκλησίας

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι αν σκεφτούμε πως έχουμε τον Θεό Πατέρα, αν σκεφτούμε ότι έχουμε Εκείνον που δημιούργησε τα πάντα και που δεν είναι απλός ο Κύριος και  Θεός μας αλλά είναι ο Πατέρας μας, είναι ο Αδελφός μας, είναι ο Φίλος μας, είναι το Πάν για μας, αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό σήμερα, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε ούτε τη Δευτέρα Παρουσία, ούτε την Κρίση, ούτε την κόλαση ούτε τίποτα από όλα αυτά, γιατί την κόλαση την δημιουργούμε μόνοι μας με την απουσία της αγάπης. Την κόλαση την δημιουργούμε μόνοι μας με την ακοινωνησία των προσώπων. Κόλαση γίνεται η ζωή μας, όταν ο ένας στρέφει το πρόσωπο εναντίον του άλλου, όταν ανταποδίδει το κακόν, όταν αδιαφορεί για το αγαθόν, όταν δεν πράττει αυτό που θέλει ο Θεός. Τότε η ζωή του γίνεται πράγματι μία κόλαση . Ο Θεός, λοιπόν, μας δίδει την ευκαιρία να κατανοήσουμε πώς αν μετανοήσουμε, αν διαλέξουμε το δρόμο της ζωής που θα μας οδηγήσει στον Ιησού Χριστό,  αν βαδίσουμε στην οδό της αλήθειας και της ζωής υπάρχει σωτηρία.

Μετά το τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ετέλεσε μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αναπαύσεως του συνταξιούχου Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά και ιδρυτού της αδελφότητος Λυδίας Αρχιμ. Θεοφίλου Ζησόπουλου.

Ο π. Θεόφιλος υπηρέτησε επί πολλά έτη ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως και με τα στελέχη της αδελφότητος υπηρέτησε το κατηχητικό έργο πολλών ενοριών εις τις οποίες μέχρι και σήμερα στελέχη της αδελφότητος πλαισιώνουν το κατηχητικό έργο ενοριών με τις οποίες συνεργάζονται.

Εις το μνημόσυνο παρέστη ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Αρχιμ. Ευσέβιος Σπουργίτης ως και οι Αρχιερατικοί Επίτροποι Ρεντίνης πρωτ. Σταύρος Παπαδόπουλος και Ασσήρου πρωτ.  Αλέξανδρος Φίλλιος.

1
1