ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ: Το απόγευμα της Παρασκευής, 4 Ιουλίου 2025, παραμονή της εορτής του αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, ύστερα από απόφαση του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης, τελέσθηκαν τέσσερεις κουρές Μεγαλοσχήμων μοναχών από τους Ρασοφόρους μοναχούς της Αδελφότητας.
Πρόκειται για τους: Αρχιμ. π. Γαβριήλ Πλάκα, ιερομόναχο π. Νικόδημο Σαρράκη, Μοναχό π. Μάξιμο Μαχαίρα και Μοναχό π. Ιάκωβο Τζιωτάκη.
Τις κουρές τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, συμπαραστατούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. Πολύκαρπο Παστρωμά και ιερομονάχους, μέλη της Αδελφότητος που διακονούν στον κόσμο.
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος στον λόγο του είπε ότι, σύμφωνα με όλη την εκκλησιαστική παράδοση, ο Χριστός ως Κεφαλή της Εκκλησίας θεραπεύει τον άνθρωπο, η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού και κοινωνία θεώσεως είναι πνευματικό θεραπευτήριο.
Έτσι, ο άνθρωπος στην Εκκλησία θεραπεύεται διά των Μυστηρίων και της κατά Χριστόν ασκήσεως. Η θεραπεία συνίσταται στο να οδηγηθή ο άνθρωπος από το κατ’ εικόνα στο καθ’ ομοίωση με την μετατροπή της αγάπης από φίλαυτη σε ανιδιοτελή αγάπη.
Αυτό εφαρμόσθηκε στην πράξη από την αρχαία Εκκλησία με την τάξη των κατηχουμένων, των φωτιζομένων και των πιστών, και αυτό εκφράζεται με τα Μυστήρια του Βαπτίσματος, του Χρίσματος και της θείας Ευχαριστίας.
Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται και στον μοναχισμό, ο οποίος διακρίνεται σε τάξεις. Όπως στην Ιερωσύνη έχουμε τρεις βαθμούς, ήτοι Διάκονος, Πρεσβύτερος, Επίσκοπος, έτσι στην μοναχική ζωή έχουμε τον Δόκιμο, τον Ρασοφόρο και τον Μεγαλόσχημο ως τέλειο μοναχό.
Έπειτα στράφηκε στους μοναχούς που έλαβαν το Μεγάλο Σχήμα και είπε ότι για ένα διάστημα παρέμειναν στην Ιερά Μονή ως δόκιμοι, έπειτα εισήλθαν στην μοναχική πολιτεία ως Ρασοφόροι μοναχοί και σήμερα, έπειτα από πολλά χρόνια ασκήσεως, έγιναν Μεγαλόσχημοι μοναχοί.
Στην συνέχεια δόξασε τον Θεό που στις ημέρες μας, στις οποίες παρατηρείται μείωση των μοναχικών κλήσεων, έδωσε έμπνευση σε αυτούς τους ανθρώπους να γίνουν μοναχοί και να επανδρώσουν την ιστορική αυτή Μονή της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας, η οποία είναι απομακρυσμένη στην Ορεινή Ναυπακτία και είναι ένας πνευματικός φάρος προσευχής.
Έπειτα είπε ότι δοξάζει ιδιαίτερα τον Θεό, επειδή, όταν ήλθε στην Ιερά Μητρόπολη, πριν 30 χρόνια, η Ιερά Μονή Αμπελακιώτισσας είχε μόνον έναν μοναχό και ήταν σχεδόν διαλυμένη. Ήταν γυναικεία Ιερά Μονή και το έτος 2002 μετατράπηκε σε ανδρώα Ιερά Μονή με απόφαση της Ιεράς Συνόδου.
Στη συνέχεια απέκτησε Ηγούμενο τον Αρχιμ. π. Πολύκαρπο Παστρωμά, προστέθηκαν νέοι μοναχοί, ανακαινίστηκε κτηριακά, με διάφορα προγράμματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και άλλες προσφορές των πιστών, και τώρα είναι συγκροτημένο Μοναστήρι. Θεωρείται, μάλιστα, ως μια ευλογία του Θεού για την επέτειο των τριάκοντα ετών της Αρχιερατικής του διακονίας.
Ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. π. Πολύκαρπο Παστρωμά, τα μέλη της Ιεράς Μονής, από τα οποία ένα πρώην μέλος, ο ιερομόναχος Καλλίνικος, έγινε Μητροπολίτης Καστορίας, και ευχήθηκε να έχουν πνευματική έμπνευση, ενότητα, αγάπη, για να δοξάζεται ο Τριαδικός Θεός.
Μετά το τέλος της Ακολουθίας σχηματίσθηκε πομπή με τους νεόκουρους Μοναχούς από το Καθολικό στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής, όπου προσφέρθηκε το παραδοσιακό κέρασμα της κουράς.