Κονίτσης: “Η Ελληνική Κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της και στην Βόρειο Ήπειρο”

Ομιλία με μηνύματα από τον κατά τη λιτανεία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Πλατεία Κονίτσης. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ελληνικό έθνος και στις προκλήσεις από την Αλβανία, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην ξεχάσει τη .

Οπως αναφέρει ανακοινωθέν της Μητρόπολης Κονίτσης: “Αφού ο Μητροπολίτης παρουσίασε και ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες που χοροστάτησαν στον Εσπερινό, δηλ. τους Καστορίας κ. Σεραφείμ, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο και Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο, όπως επίσης την Μεραρχία για την στρατιωτική μπάντα και το άγημα, την παρουσία των πολιτικών επισήμων στην εορτή με εξέχοντα τον Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Στεφανή, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής :

“Ο εφετινός εορτασμός του Αγ. Κοσμά, αγαπητοί αδελφοί, βρίσκει την Πατρίδα μας υπό νέα διακυβέρνηση. Προ ημερών μιλώντας στην Αγρυπνία της Μολυβδοσκέπαστης ετόνισα ότι ασφαλώς και θα φροντίσει η Κυβέρνηση τα οικονομικά, ώστε να ανακουφιστεί οπωσδήποτε, ο λαός μας από τα πολλά βάρη που τον έχουν γονατίσει. Πέρα, όμως, από τα οικονομικά, επέμεινα στα πνευματικά ζητήματα, όπως, η Παιδεία, η Οικογένεια και η εν γένει Πνευματική Ζωή, που κυρίως αυτή καταξιώνει το Έθνος. Γιατί, όπως εδίδασκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, “καλύτερον, αδελφέ μου, να έχης ελληνικόν σχολείον εις την χώραν σου, παρά να έχης βρύσες και ποτάμια”. Και ακόμη να ενισχυθεί η οικογένεια και μάλιστα η πολύτεκνη οικογένεια, που είναι στήριγμα του Έθνους. Πέρα, όμως, από αυτά, υπάρχουν και τα εθνικά θέματα, όπως πάλι τονίστηκε στην Μολυβδοσκέπαστη, και μάλιστα το Θέμα της Βορείου Ηπείρου.

Ίσως θα έχετε πληροφορηθεί, αν όχι θα το πληροφορηθείτε τώρα, ότι η Κυβέρνηση της γείτονος, μετά την δολοφονία και την Κηδεία του Βορειοηπειρώτη από τους Βουλιαράτες Κων/νου Κατσίφα, έχει χαρακτηρίσει ως “persona non grata” δηλ. ανεπιθύμητους, δεκάδες ελλαδίτες, ενώ ασκεί ψυχολογική βία σε πολλούς βορειοηπειρώτες, με μοναδικό στόχο να τους αναγκάσει είτε να σταματήσουν να πηγαίνουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, είτε να σταματήσουν να ασχολούνται με θέματα που αφορούν τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Παράλληλα, μεθοδικά και συστηματικά η Κυβέρνηση Ράμα επιδιώκει την εκδίωξη του Ελληνικού πληθυσμού από περιοχές που χαρακτηρίζονται “φιλέτα” της Βορείου Ηπείρου, όπως η παραθαλάσσια περιοχή της Χειμάρρας, προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών. Και ας μην ξεχνάμε, ότι η Κυβέρνηση Ράμα προωθεί το λεγόμενο θέμα της “Τσαμουριάς”, προσέξτε, ως αντιδιαστολή στο αίτημα της Ελλάδος για σεβασμό των δικαιωμάτων των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών. Δηλαδή, μας λένε : έχετε εσείς Βόρειο Ήπειρο, έχουμε εμείς “Τσαμουριά”. Τέλος, επιχειρώντας ο Ράμα να αλώσει τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, στους Δήμους Χειμάρρας, Φοινίκης και Δερόπολης, επέβαλε υποψηφίους Δημάρχους “μαριονέτες”, που λειτουργούν ως υποχείριά του. Η Ελληνική Κυβέρνηση, λοιπόν, που με επιτυχία καταπιάστηκε με πάμπολλα θέματα, πρέπει, επαναλαμβάνω, να στρέψει την προσοχή της και στην Βόρειο Ήπειρο, η οποία ευρίσκεται κυριολεκτικώς “επί ξυρού ακμής”. Και προπαντός να προσέξει, να μην υποκύψει σε αξιώσεις ξένων παραγόντων, ώστε να μην υπάρξει κάποια συμφωνία για το Βορειοπειρωτικό, σαν την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτά είχα να πω στην αγάπη σας, αγαπητοί αδελφοί. Η ταπεινή προσευχή μου θα συνοδεύει τους κρατούντες, ώστε να δοθούν αίσιες λύσεις και στο Βορειοηπειρωτικό και στο Κυπριακό και στο Αιγαίο. Χρόνια πολλά σε όλους, άγια και ευλογημένα”.