Κατανυκτικός εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους στα Μετέωρα

Δεκάδες πιστοί συνέρρευσαν σήμερα το απόγευμα στην όπου πριν από λίγο τελέστηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους , στον οποίο και είναι αφιερωμένο το καθολικό της Μονής αλλά φυλάγεται και η σεπτή του κάρα .
Της ακολουθίας του μεγάλου Εσπερινού πρωτοστάτησε ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων π. Νύφων , συνεπικουρούμενος από Ηγουμένους των Ιερών Μονών Μετεώρων , Μοναχών και Ιερέων της Μητρόπολης .

Λίγα λόγια για τον Άγιο Χαράλαμπο

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 – 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Τότε η σκοτισμένη και σαρκική ψυχή του Λουκιανού επέτεινε την οργή της και διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα. Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.

Με το ζόφο στο νου και με τη θηριωδία στην καρδιά, ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι. Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών.

Να πούμε εδώ ότι ο Άγιος Χαράλαμπος έχει την θεία χάρη να είναι θαυματουργός άγιος καθώς υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για θαύματα που έχουν γίνει με την επίκληση του ονόματός του .
Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές και στο Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου όπου φυλάσσεται η κάρα του . Και είναι αυτός ένας λόγος που εξηγεί την μεγάλη ανάγκη του κόσμου να παρευρεθεί στις ακολουθίες εορτασμού.

Αύριο το πρωί θα τελεστεί ο όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία( 07,00 π.μ.) .

Η εορτή μεταφέρθηκε μια ημέρα αργότερα ( δηλ. αύριο ) , λόγω του ότι συνέπεσε σήμερα με το Ψυχοσάββατο.