Σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ο οικισμός της Επανομής, που ιδρύθηκε ως κοινότητα το 1918 και τα τελευταία χρόνια εντάχθηκε ως δημοτική ενότητα στον διευρυμένο δήμο Θερμαϊκού.
Από τον ΣΩΤΗΡΗ ΛΕΤΣΙΟ*
Η παραλία της εκτείνεται σε μια απόσταση 45 χιλιομέτρων και αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες. Η όλη περιοχή είναι επίσης γνωστή από τα πλούσια ευρήματα, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και αφορούν κυρίως στα παλαιοχριστιανικά και στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, αλλά και από την ύπαρξη του υδροβιότοπου έκτασης 5.500 στρεμμάτων, που λειτουργεί ως καταφύγιο αποδημητικών πουλιών και άλλων θηραμάτων.
Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε από το Κτήμα Γεροβασιλείου το λεύκωμα: «Η Κοινότητα της Επανομής», από το οποίο αντλούμε πολύτιμο υλικό σχετικά με τους ναούς και τα υπόλοιπα ιερά προσκυνήματα στην περιοχή της Επανομής.
ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Το πρώτο κτίριο που αντικρίζει κάποιος εισερχόμενος στην Επανομή είναι ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος έδωσε το όνομά του στην κεντρική συνοικία του χωριού. Ανεγέρθηκε το 1865 και για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε τον μητροπολιτικό ναό της Επανομής -στον περίβολο του οποίου διοργανώνονταν προπολεμικά σημαντικό πανηγύρι -ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως κοιμητηριακός ναός έως το 1914. Ο ναός ανήκει στο τύπο της τρίκλιτης βασιλικής, που ήταν και ο επικρατέστερος τύπος για τα δεδομένα του βορειοελλαδικού χώρου. Πρόκειται για έναν δισυπόστατο ναό ο οποίος διαθέτει και δεύτερη Αγία Τράπεζα -αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο. Στην αρχική του μορφή είχε νάρθηκα με ανοιχτή τοξωτή στοά και υπερκείμενο γυναικωνίτη, τα οποία ενσωματώθηκαν στον ναό το 1983 όταν κατασκευάστηκε νέο προστώο. Στην ανατολική όψη η αψίδα του Ιερού Βήματος είναι η μοναδική που εξέχει -επίσης κοινό χαρακτηριστικό αυτού του τύπου ναού. Στο εσωτερικό του ναού έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση το μεταβυζαντινό ξύλινο τέμπλο καθώς και ένας σημαντικός αριθμός εικόνων στο χώρο του γυναικωνίτη.
*Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”