ΠΛΑΚΑ: Τρίτη βράδυ, 5 Αυγούστου 2025, η πλειονότητα των κατοίκων της Αθήνας εγκατέλειψαν το κλεινόν άστυ για τις καθιερωμένες καλοκαιρινές διακοπές.
Του Κωνσταντίνου Καραμεσίνη
Όμως αύριο ξημερώνει 6 Αυγούστου. Ο λαός μας εορτάζει την Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Όλοι οι πιστοί, σε όλη την χώρα και όπου υπάρχει Ελληνισμός προστρέχουν να προσευχηθούν στον Φιλάνθρωπο Χριστό και να ακούσουν τους εξαίσιους ύμνους της ακολουθίας της εορτής.
Στους πρόποδες της Ακρόπολης κάθε χρόνο τέτοια ημέρα πολλοί πιστοί δίνουν ραντεβού στο πανέμορφο και με μεγάλη ιστορία εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Η πλειονότητα των πιστών που προστρέχουν στην Ιερά Αγρυπνία, που κάθε χρόνο τελείται με μεγάλη ευλάβεια και πολύ κόπο από τον Πατέρα Πρόδρομο, εφημέριο του Ιερού Ναού Παναγίας Χρυσοκαστριώτισσας Πλάκας, και όλων όσων προστρέχουν για να βοηθήσουν, προγραμματίζουν τις διακοπές τους από την επομένη για να μην χάσουν την κατανυκτική αυτή ακολουθία.
Το εκκλησάκι του Σωτήρος βρίσκεται ριζωμένο στο χώρο αυτό από τον 11ο αιώνα μ.Χ. και κάθε χρόνο ανοίγει τις θύρες του για να υποδεχθεί τους πιστούς σε δύο Ιερές Αγρυπνίες. Στην εορτή της Αγίας Παρασκευής το βράδυ της 25 Ιουλίου και στα ονομαστήρια του Ναού το βράδυ στις 5 Αυγούστου. Η όλη ακολουθία είναι τόσο κατανυκτική, χωρίς ηχητική εγκατάσταση και χωρίς φωτισμό, που σε κάνει να νιώθεις στην περιοχή που βρίσκεσαι ότι είσαι στα πρώτα χριστιανικά χρόνια.
Η επίσκεψη στο χώρο σου μένει αξέχαστη και γίνεται η απαρχή για να βρίσκεσαι κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες κάτω από την Ακρόπολη.
Ο μικρός αυτός Ιερός Ναός έχει πολύ μεγάλη ιστορία που αξίζει κάποιος να ασχοληθεί για να την γνωρίσει.
Εύχομαι ο Φιλάνθρωπός Χριστός να οδηγήσει τα βήματα μας μέχρι εκεί, για να προσευχηθούμε αλλά και να γνωρίσουμε τον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που στέκει εκεί τόσους αιώνες