Ιερά Αγρυπνία στη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη στην Πρόνοια Ναυπλίου (ΦΩΤΟ)

Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος: Με Ιερά Αγρυπνία. τίμησαν τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη στον ενοριακό ναό της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018. Τον πανηγυρικό εσπερινό τον όρθρο και την θεία λειτουργία τέλεσε με την ευλογία του μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριου, ο στρατιωτικός Ιερέας π. Ιωάννης Καραγιάννης πλαισιωμένος κι από άλλους Ιερείς.

Κατά τις Ιερές ακολουθίες είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο Ιερού λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη στον ναό. Μετά το πέρας της νυχτερινής θείας λειτουργίας ο ιερέας του ναού της Αγίας Τριάδος Ναυπλίου π. Κωνσταντίνος Σέρρος , ευχαρίστησε όλους που παραβρέθηκαν και τίμησαν τον Άγιο Ιωάννη τον Καλυβίτη .

OΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Έζησε στα μέσα του 5ου μ.Χ. αιώνα (κατ” άλλους γεννήθηκε στην Κων/πολη στίς αρχές του 5ου μ.Χ. αιώνα) και ήταν γιος του Εύτροπίου, συγκλητικού στο αξίωμα, και της Θεοδώρας. ο Ιωάννης δεν θέλησε ν” ακολουθήσει το δρόμο των δύο μεγαλυτέρων αδελφών του, πού κατέλαβαν λαμπρά αξιώματα. Άλλα προτιμούσε να αφιερωθεί στην υπηρεσία της πίστης.

Επειδή όμως οι γονείς του επέμεναν, έφυγε από το πατρικό του σπίτι και πήγε στην μονή των Ακοιμήτων όπου έγινε μοναχός. Αργότερα, όταν πληροφορήθηκε τη μεγάλη πίκρα της μητέρας του επειδή ο πατέρας του διήγε κοσμική ζωή, αποφάσισε με την συγκατάθεση του ηγουμένου της μονής να επιστρέψει στους γονείς του. Παρουσιάσθηκε στους γονείς του ως ένας άγνωστος μοναχός.

Αυτοί δεν τον γνώρισαν. Άλλ” ήταν τόση μεγάλη ή ευγένεια της φυσιογνωμίας και των λόγων του, που τον παρακάλεσαν να έρχεται καθημερινά στο σπίτι. Δέχθηκε με τη συμφωνία να του κατασκευάσουν μια καλύβα στο βάθος του περιβολιού της πατρικής του οικίας.

Εκεί ο Ιωάννης έστησε την κατοικία του, και μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε, με τη χάρη του Θεού, να φέρει στο σωστό δρόμο τους γονείς του. Την ήμερα όμως πού αποκάλυψε πώς ήταν γιος τους, ο Θεός παρέλαβε τη μακάρια ψυχή του.