ΝΑΞΟΣ: Ο μεθέορτος Εσπερινός και η Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως τελέσθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιουλίου 2025 στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, χοροστατούντος του Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου.
Μετά το πέρας των Ακολουθιών, ακολούθησε η μεγαλειώδης Ιερά Λιτανεία της Σεπτής Εικόνος του πολιούχου του νησιού με κατεύθυνση την παραλιακή οδό της πόλεως, υποβασταζόμενη από τους ναύτες του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Νάξου, τα στελέχη του Λιμεναρχείου Νάξου και τους στρατιώτες του Τάγματος Εθνοφυλακής Νάξου, καθώς και των Τιμίων Λειψάνων των Οσίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολιτίσσης.
Στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος (ο οποίος επί της μαρμαρίνης εξέδρας απηύθυνε λόγο παρακλήσεως και οικοδομής), Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργης κ. Σεραπίων, ο Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος και ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος
Η λιτανευτική πομπή κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου, όπου αφού εψάλη η ακροτελεύτιος Δέηση και προ της ανακρούσεως του Εθνικού μας Ύμνου, ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος,ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στις λατρευτικές εκδηλώσεις, τους αγίους Αρχιερείς, τον Αναπλ. Υπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Βρούτση, τους Βουλευτές του Νομού κ. Κατερίνα Μονογιού και κ. Φίλιππο Φόρτωμα, τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρη Λιανό, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου, Υποστράτηγο Λουκά Θάνο, τον Αστυνομικό Διευθυντή Κυκλάδων, Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Αγιασοφίτη, τον Γενικό Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Νοτίου Αιγαίου, Συνταγματάρχη Πέτρο Βασιλάκη, τον Προέδρο της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Δωδεκανήσου κ. Ιωάννη Ρώτα, τους τοπικούς άρχοντες, τους εκπροσώπους των πολιτικών στρατιωτικών, δικαστικών και λοιπών αρχών του νησιού και της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου, τον Διοικητή του Α.Τ. Νάξου και τον Λιμενάρχη για τα μέτρα τάξης καθώς και όλους τους συμμετέχοντες κληρικούς και λαϊκούς.
Τέλος, συνεχάρη όλους όσοι εκοπίασαν για την προετοιμασία της πανηγύρεως, ιδιαιτέρως δε τον Διοικητή του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Νάξου Αντιπλοίαρχο ΠΝ Γιάννη Αλεξόπουλο για την αγαστή συνεργασία, την Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος και την Φιλαρμονική του Δήμου Νάξου, οι οποίες με επικεφαλής τον Υποπλοίαρχο κ. Χριστοφόρο Νικολούζο και την κ. Μαρία Ελευθερίου αντίστοιχα, παιάνισαν κατά την διάρκεια της Ιεράς Λιτανεύσεως.
Σε όλους ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος ευχήθηκε πλουσία την χάρη και ευλογία του Αγίου Νικοδήμου στη ζωή και τα έργα τους. Ακολούθως τελέσθηκε η Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο.