Η κρίση και η νεολαία στο επίκεντρο συνάντησης Γάλλου πρόξενου και μητροπολίτη Κομοτηνής

Ενθύμιο από τη χειροτονία του, προσέφερε ως δώρο στο Γάλλο πρόξενο, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας

Της Όλγας Τσιούλφα

Στην Κομοτηνή ολοκλήρωσε χθες την περιοδεία του στη Θράκη ο Γάλλος πρόξενος της Θεσσαλονίκης Christophe Le Rigoleur ο οποίος την προηγούμενη ημέρα επισκέφτηκε την Ξάνθη, όπου είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς. Με τον δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη και με τον δήμαρχο Μύκης, Μουσταφά Τσουκάλ συναντήθηκε στο γειτονικό νομό.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Στη Ροδόπη είδε τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, καθώς και το συντονιστή μειονοτικής εκπαίδευσης Ροδόπης-Έβρου, Νίκο Παπαγεωργίου.  Ο  πρόξενος έφτασε στις 10:30 το πρωί της Τρίτης στο γραφείο του συντονιστή της μειονοτικής εκπαίδευσης και συνομίλησε για αρκετή ώρα μαζί του. Συνάντηση κατά την οποία είχε την ευκαιρία να μάθει λεπτομέρειες για το μειονοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή μας.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Αμέσως μετά ακολούθησε η επίσκεψη στη μητρόπολη Κομοτηνής. Είναι η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Γάλλου διπλωμάτη στην περιοχή μας, ο οποίος εκτελεί και χρέη διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. «Ήθελα οπωσδήποτε να συναντηθώ με τον μητροπολίτη», είπε ο Christophe Le Rigoleur εξηγώντας πως είναι κάτι που συνηθίζει κάθε φορά που επισκέπτεται μία πόλη στη Βόρεια Ελλάδα. «Είναι μία καλή ευκαιρία για να μιλήσουμε για την κατάσταση, την οικονομική και την κοινωνική και για να μιλήσουμε για τις προοπτικές της χώρας, για τις προοπτικές των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας», τόνισε ο διπλωμάτης.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ο ίδιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη συζήτηση με το νέο μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής που επικεντρώθηκε στα ζητήματα της κρίσης και πως αυτή έχει επηρεάσει τοπικά την κοινωνία και τους πολίτες της. «Συζητήσαμε σε ένα πολύ καλό κλίμα. Μιλήσαμε για τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Μιλήσαμε για  ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ τον μητροπολίτη, τον καταλαβαίνω και συμμερίζομαι αυτή την ανησυχία του, είναι το μέλλον της νεολαίας. Το μέλλον της νεολαίας σε μία κατάσταση βαθιάς κρίσης στην Ευρώπη. Γενικότερα μιλήσαμε για την κοινωνική κατάσταση και τη συνεισφορά της εκκλησίας σε αυτό το κομμάτι προς όφελος του πληθυσμού», τόνισε.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

Λεπτομέρειες για το κοινωνικό και πνευματικό έργο που επιτελεί η μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και γενικά η εκκλησία σε όλη τη Θράκη είχε την ευκαιρία να αναλύσει στο Γάλλο πρόξενο  ο κ. Παντελεήμονας. Ο κ. Παντελεήμονας τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του, διακρίνοντας, όπως είπε, «αγάπη και ενδιαφέρον στο πρόσωπο του Γάλλου διπλωμάτη για τον τόπο μας». «Τον ευχαριστώ και θα είναι ευπρόσδεκτος πάντοτε στην μητρόπολη και στην έδρα εδώ της τοπικής εκκλησίας. Όποτε οι υποχρεώσεις του το επιτρέπουν, να έρχεται να τον συναντώ και να έχουμε όμορφες και εποικοδομητικές συζητήσεις όπως είχαμε αυτή τη φορά».

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΩΡΩΝ

Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι δύο πλευρές αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων πρόσφερε ένα ενθύμιο από τη χειροτονία του. Ο Γάλλος πρόξενος προσέφερε ένα τόμο από την έκθεση έργων τέχνης του Λούβρου που φιλοξενήθηκαν στη  Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των έργων ήταν και η Λειψανοθήκη του «Αληθού Σταυρού» που φυλάσσεται στο μουσείου Λούβρου.