Η Ι.Μ. Κηφισίας προειδοποιεί για το “φεστιβάλ χρωμάτων”

Η Μητρόπολη Κηφισίας με ανακοίνωσή της προειδοποιεί για το “φεστιβάλ χρωμάτων” που θα διεξαχθεί σε μερικές ημέρες στο ΟΑΚΑ αναφέροντας τους λόγους που αυτή η εκδήλωση δεν είναι τόσο “αθώα” όσο ακούγεται.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Πληροφορούμαστε από τα Μ.Μ.Ε. ότι στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο ΟΑΚΑ με όνομα «Colour Day Festival», (Φεστιβάλ των Χρωμάτων). Παρουσιάζεται ως ένα νεανικό event που εκτός από ζωντανή μουσική και χορό, περιλαμβάνει τη μαζική ρίψη από τους συμμετέχοντες χιλιάδων συσκευασιών (σακουλάκια) έγχρωμης σκόνης που θα σκεπάσει τους παρευρισκόμενους.

Η καθησυχαστική διαβεβαίωση ότι η εν λόγω σκόνη είναι ελεγμένη και ακίνδυνη δεν αίρει τον βαθύ προβληματισμό και απορία που προκαλεί η παρουσίαση της προέλευσης του φεστιβάλ από τους διοργανωτές: «Η ιδέα έρχεται από … αντίστοιχα φεστιβάλ σε ΗΠΑ, Πορτογαλία, Αγγλία & Ισπανία …., η καταγωγή της όμως προέρχεται από τη διάσημη θρησκευτική γιορτή των χρωμάτων στην Ινδία, όπου κάθε άνοιξη γιορτάζεται με ευλάβεια εδώ και χιλιάδες χρόνια!».

Ο θρησκευτικός χαρακτήρας της ρίψης η επάλειψης με χρώματα στη γιορτή αυτή έχει ποικίλες αναφορές στην ινδουιστική μυθολογία , οι δε λοιπές εόρτιες εκδηλώσεις συνοδεύονται στις Ινδίες από μία μάλλον γνώριμη καρναβαλική συμπεριφορά (οινοποσία, μουσικές, χορό, απρεπείς χειρονομίες) καθώς όλα επιτρέπονται εκείνη την ημέρα! Ένα είδος «οριεντάλ» καρναβάλι έρχεται στη χώρα μας και όπως συμβαίνει με κάθε καρναβάλι, πίσω από την «ελαφρά διάθεση» για εκτόνωση και Holi Festival of Colours μπορεί να δηλώνει τα παιχνιδίσματα της Ινδουιστικής θεότητας Κρίσνα με τις παλλακίδες του η την αγαπημένη του Radha είτε ανάμνηση της καταστροφής (αποτέφρωσης) κακού πνεύματος της ινδ. μυθολογίας και επάλειψης με την τέφρα του, η ακόμη τον ερχομό της πολύχρωμης άνοιξης, με αναφορές στη γονιμότητα κλπ. διασκέδαση (με ο,τι αυτά συνεπάγονται) βρίσκεται σταθερό ειδωλολατρικό υπόβαθρο.

Είναι ομολογουμένως όμως η πρώτη φορά που ακούμε να διατυμπανίζεται το υπόβαθρο αυτό με τρόπο, ώστε να καλεί τους ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν περισσότερα γι’αυτό και το μητρικό του περιβάλλον τουτέστιν την ινδουιστική μισάνθρωπη θρησκεία. Τη θρησκεία – όχημα της Νέας Εποχής -καθώς και τις πρακτικές της – που συστηματικά επιχειρείται να εισβάλλει στον Δυτικό κόσμο. Η γιόγκα περνάει ως σωματική άσκηση, η προσευχή αντικαθίσταται από τον διαλογισμό, η κλασική ιατρική – φαρμακευτική υποσκάπτεται από τις «εναλλακτικές» λεγόμενες θεραπείες, ακόμη και στην διασκέδαση των νέων διαφαίνεται ινδουιστικό φόντο. Ο εν Τριάδι αποκαλυφθείς τέλειος Θεός, εκτοπίζεται από μία συμπαντική θεικότητα-θεότητα.

Η τοπική μας Εκκλησία, αγωνιώσα για τις ψυχές των χιλιάδων βαπτισμένων στο όνομα της Παναγίας Τριάδος νέων μας, έχει το ιερό χρέος της ενημέρωσης και επισήμανσης των καταστροφικών κινδύνων που βρίσκονται πίσω από τις άνω εκδηλώσεις. Αυτονόητο τυγχάνει ότι ως χριστιανοί ορθόδοξοι, τον Χριστόν ενδυσάμενοι, φυλάσσουμε τον χιτώνα του Βαπτίσματός μας και των παιδιών μας αμόλυντο, απέχοντες από τα γεγονότα αυτά, όσο «αθώα» η νεανικά η ανθρωπιστικά η «πνευματικά» κι αν φαίνονται.

Εκ του Γραφείου επί των Αιρέσεων