Γόρτυνος Ιερεμίας: Ξεκινά νέα σειρά δογματικών κηρυγμάτων

Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος: Πρωτοβουλία για μία νέα σειρά δογματικών κηρυγμάτων αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας ο οποίος, με ανακοίνωσή του, ενημέρωσε τους πιστούς για την πρόθεσή του να τους προσφέρει την χριστιανική κατήχηση που χρειάζονται.

Αναλυτικά: “1. Με τα Κυριακάτικα κηρύγματα, που σας κάνω, αδελφοί χριστιανοί, επιθυμώ να τρέφεται η ψυχή σας με τον λόγο του Θεού. Αυτό είναι το κύριο έργο του Επισκόπου και αλλοίμονό του αν δεν το κάνει. Θα τον τιμωρήσει πολύ αυστηρά ο Κύριος Ιησούς Χριστός, αν είναι αδιάφορος για την Κατήχηση του λαού που ποιμαίνει. Προσωπικά πονάω πραγματικά, αδελφοί μου, που διαπιστώνω ότι οι χριστιανοί, παρά τον τόσο πολιτισμό που έχουμε, όμως είναι ακατήχητοι στην πίστη τους. Έρχονται στις γιορτές στην Εκκλησία, κάνουν πανηγύρεις, αλλά δεν παίρνουν τίποτε απ᾽ αυτές, ακριβώς γιατί δεν ξέρουν το θεολογικό τους νόημα. Γι᾽ αυτό και εγώ, λοιπόν, για να μη με καταδικάσετε ως αδιάφορο Επίσκοπο και ότι σας άφησα απαίδευτους στην θεολογία, προσπαθώ με τα εβδομαδιαία κηρύγματά μου, αλλά και με διάφορα βιβλία που σας προσφέρω, να κατηχήσω τις ψυχές σας. Εφέτος μάλιστα σας παρέδωσα και ένα βιβλίο, το οποίο με τύπο ερωταπαντήσεων αναφέρεται στα βασικά θέματα της πίστης μας. Αν το διαβάσετε θα είστε σχεδόν κατηχημένοι στα κύρια δόγματα του «Πιστεύω» μας. Εγώ, χριστιανοί μου, κουράζομαι, όσο μπορώ, για να μάθετε τα ωραία και θαυμάσια της πίστης μας. Αν εσείς αδιαφορείτε, τότε η ευθύνη είναι δική σας. Τότε και εγώ θα πω σαν τον Πιλάτο: Φέρτε μου μία λεκάνη να πλύνω τα χέρια μου. Είμαι αθώος για την άγνοιά σας. Σας εδίδαξα. Αν δεν γνωρίζετε την πίστη μας, σείς φταίτε.

2. Αλλά παρατήρησα, ότι παρά το ότι πολλές φορές σας έχω γράψει κηρύγματα για την ορθόδοξη πίστη μας, όμως – πέρα από το βιβλίο που σας παρέδωσα, «Η Ορθόδοξη Πίστη μας» – δεν σας έχω δώσει μία σειρά με σύντομα απλά κηρύγματα σχετικά με το «Πιστεύω» μας. Αυτό θέλω να το κάνω τώρα και ο Χριστός και η Παναγία ας βοηθήσει το νέο μου αυτό ξεκίνημα. Πρέπει όμως να έχετε υπ᾽ όψιν ότι τα κηρύγματα αυτά, που θα σας προσφέρω από την άλλη Κυριακή, θα είναι σοβαρά κηρύγματα, γιατί πρόκειται για τα δόγματα της πίστης μας. Σοβαρά, δηλαδή, μαθήματα. Όταν λέμε για «δόγματα της πίστης μας» είναι σαν μιλάμε για αγκωνάρια ενός σπιτιού. Αυτά κρατάνε όλη την οικοδομή. Γι᾽ αυτό και σας παρακαλώ, χριστιανοί μου, να προσέχετε ιδιαίτερα τα κηρύγματα αυτά και να μη χάνετε την σειρά τους. Γιατί τα δογματικά μας αυτά νέα κηρύγματα θα έχουν μια συνέχεια και κάθε νέο μάθημα θα στηρίζεται στο προηγούμενό του. Πρόκειται για υψηλά κηρύγματα, αφού θα έχουν δογματικό περιεχόμενο, αλλά θα προσπαθώ, πολύ θα προσπαθώ, όσο γίνεται βέβαια, να τα απλοποιώ και να σας τα παραδίδω «ζυμωμένα» που λέμε, για να σας γίνονται κατανοητά.

3. Όμως για την πνευματική σας πρόοδο, αδελφοί, δεν αρκεί μόνο το κήρυγμα. Πρέπει και να διαβάζετε πνευματικά βιβλία. Σας το είπα και άλλοτε ότι τα βασικά και πιο απαραίτητα για την πνευματική μας ζωή είναι αυτά τα δύο: Η προσευχή και το διάβασμα πνευματικών βιβλίων. Ο χριστιανός που προσεύχεται και διαβάζει είναι βεβαιωμένο ότι θα προοδεύσει. Αντίθετα, ο χριστιανός που δεν προσεύχεται και δεν διαβάζει είναι βεβαιωμένο πάλι ότι δεν θα προοδεύσει. Και οι πολλοί χριστιανοί μας σήμερα δεν προσεύχονται. Και όταν λέω προσευχή, δεν εννοώ να κάνουν ένα σταυρό ή να πούν δυό πρόχειρα λόγια, αλλά εννοώ προσευχή, έστω και ολιγόλεπτη, αλλά βγαλμένη από την καρδιά, σαν να είναι μπροστά μας ο Χριστός και η Παναγία και οι άγιοι που τους μιλάμε. Λίγοι προσεύχονται τέτοια απολαυστική προσευχή. Και ακόμη οι χριστιανοί μας σήμερα δεν διαβάζουν χριστιανικά βιβλία. Αλλά είναι μερικοί που διαβάζουν, αλλά δεν διαβάζουν σοβαρά και καλά βιβλία. Και ιδιαίτερα δεν διαβάζουν ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, το ανώτερα από όλα τα βιβλία. Τον βασιλιά των βιβλίων, ΤΗΝ ΒΙΒΛΟ! ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ! Σ᾽ αυτήν είναι ο λόγος του Θεού. Το βιβλίο αυτό είναι πάνω στην Αγία Τράπεζα μαζί με το γιο Ποτήριο!

Και όμως, παρά το ότι η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστο ανάγνωσμα και σ᾽ αυτήν στηρίζονται τα δόγματα της πίστης μας, όπως θα το δείτε στα νέα μας κηρύγματα, οι χριστιανοί μας σήμερα, δεν την διαβάζουν. Πολύ σοβαρό αυτό, για το οποίο εμείς οι ιερείς πρέπει να κάνουμε με αγωνία συνέδρια και να αποφασίσουμε ποιους τρόπους να εφαρμόσουμε, για να γίνει η Αγία Γραφή το αγαπητό ανάγνωσμα του λαού μας. Αλλά, επιθυμούμε, με την Χάρη του Θεού, η Ιερά μας Μητρόπολη να φροντίσει για τον λαό της για την μελέτη της Αγίας Γραφής. Το Ημερολόγιο του νέου έτους 2018 θα είναι το βιβλίο του προφήτου Ησαίου μεταφρασμένο μάλιστα από το Εβραικό κείμενο. Και θα ακολουθήσει έπειτα και μετάφραση των άλλων βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης. Παρακαλώ, καλοί μου χριστιανοί, να βρίσκετε χρόνο για την πνευματική σας πρόοδο, για την προσευχή και την μελέτη του λόγου του Θεού, γιατί αυτή ομορφαίνει και νοστιμίζει την ταλαίπωρη ζωή μας.

Με πολλές ευχές,

† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας¨.