Επίτιμο Δημότη στη Σύρο θέλουν τον Αρχιεπίσκοπο

Η δημοτική παράταξη της Σύρου “Σύρος-Δύναμη Ανάπτυξης” πρότεινε την ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ερμούπολης Σύρου προκειμένου να τον τιμήσει για το πλούσιο κοινωνικό και πνευματικό του έργο. 

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ιερώνυμος είχε ανακηρυχτεί πριν από περίπου ένα χρόνο επίτιμος Δημότης και στο Κιλκίς και στην Έδεσσα.

Συγκεκριμένα σε επιστολή της η δημοτική παράταξη προς το Δήμαρχο Ερμούπολης Σύρου , τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη αυτού αναφέρει: 
Στο πλαίσιο του εορτασμού του πολιούχου της πόλης μας Αγ. Νικολάου και επί τη ευκαιρία της εδώ παρουσίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’, η Δημοτική μας Παράταξη «ΣΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, προτείνει ενθέρμως και θεωρεί απαραίτητο να ανακηρυχτεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος επίτιμος δημότης του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’ είναι ο 20ος Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, από της ανακηρύξεως του Αυτοκέφαλου της, με τίτλο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Εξελέγη Αρχιεπίσκοπος την 7η Φεβρουαρίου 2008, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας από Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδίας.

Κατάγεται από τα Οινόφυτα Βοιωτίας. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του, σπουδάζει στο Τμήμα Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνεχίζει με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στις Βυζαντινές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Γκράτς και του Μονάχου. Φοιτά επίσης στο Ostkirchliches Institut, ινστιτούτο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με έδρα το Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. Εργάστηκε ως Πανεπιστημιακός βοηθός στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρία, δίπλα στον Αναστάσιο Ορλάνδο και ως φιλόλογος στο Λεόντειο Λύκειο της Νέας Σμύρνης όπως επίσης και στο 9ο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών και στο Γυμνάσιο Αυλώνας.

Εγκαταλείποντας την Ακαδημαϊκή του Καριέρα, εντάχθηκε στον Ορθόδοξο κλήρο και λαμβάνει τον πρώτο βαθμό ιεροσύνης την 3η Δεκεμβρίου 1967 χειροτονούμενος Διάκονος από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδίας Νικόδημο στη Θήβα λαμβάνοντας το όνομα Ιερώνυμος.

Στην συνέχεια χειροτονείται πρεσβύτερος στην πόλη της Λειβαδιάς, και έως το 1978 υπηρετεί ως πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδίας. Από το 1978 ως το 1981 διετέλεσε πρώτος γραμματεύς και αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας. Το 1981, μετά από την παραίτηση του Μητροπολίτη Νικοδήμου, εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδίας.

Ως Μητροπολίτης και σήμερα ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος διακρίνεται και αναπτύσσει πλούσιο ιερατικό, θεολογικό, αποστολικό και κοινωνικό έργο και ενεργό δράση στο έργο της Εκκλησίας στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

Διακρίνεται για το πλούσιο περιβαλλοντικό, προνοιακό και φιλανθρωπικό του έργο, Άξιος Ποιμενάρχης εμπνέει με ευλάβεια τους πιστούς, συμπάσχει στην αγωνία των Πολιτών για την επιβίωση τους μέσα στην εθνική κρίση.

Με τις πλούσιες δράσεις του αγωνίζεται για να προσφέρει σε κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν πραγματικά ανάγκη βοηθείας.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής πιστεύουμε ότι στο πέρασμα του από το Νησί μας, ο Δήμος μας έχει την ηθική υποχρέωση να τιμήσει τον Άξιο Μακαριώτατο Ποιμενάρχη, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο τον Β’ και να τον κάνει Επίτιμο Δημότη.

Καλούμε το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για τον σκοπό αυτό να συγκαλέσουν το Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουν απόφαση σύμφωνα με την εισήγηση μας.

ΣΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΑΠΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΙΝΤΕΖΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΛΟΥΒΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΡΟΥΣΣΟΥΝΕΛΟΣ ΙΩΣΗΦ