1

Ενθρόνιση νέας Ηγουμένης στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Κεράς Καρδιωτίσσης

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε την Αγία και Μεγάλη Κυριακή του Πάσχα, μετά τον Εσπερινό της Αγάπης, η Ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Καρδιωτίσσης Κεράς, Οσιωτάτης Μοναχής Μαριάμ, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Στην χαρά αυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας μετείχαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, η Οσιωτάτη Μοναχή Χρυσοστομία, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Κρεμαστών, η Οσιωτάτη Μοναχή Νεκταρία, Ηγούμενη του Ιερού Ησυχαστηρίου Εισοδίων της Θεοτόκου Ροδιάς Ηρακλείου και η Οσιωτάτη Μοναχή Μελάνη, Ηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου Γενεσίου της Θεοτόκου Σγουροκεφαλίου Ηρακλείου.

Παραθέτουμε την ομιλία της Ηγουμένης Μαριάμ, φωτογραφικό υλικό και αποσπάσματα από την Ενθρόνιση.

«Τί σοι δῶρον προσάξω τῆς εὑχαριστίας ανθ’ ὧν περ ἀπήλαυσα

Παναγία Καρδιώτισσα.

Τοιγαροῡν δοξάζω, ὑμνολογῶ καί μεγαλύνω, σοῦ τήν ἄφατον πρός με συμπάθειαν».

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κ.κ. Ευγένιε,

Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα μας, Μητροπολίτα Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμε,

Ευσεβές Ιερατείο,

Οσιώτατοι Γέροντες και Οσιώτατες Γερόντισσες,

Μοναχοί και Μοναχές,

Εντιμώτατοι Άρχοντες,

Ευλαβέστατοι προσκυνητές της Ιεράς Μονής ταύτης,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Κατά την ιερή αυτή στιγμή, η καρδία μου σκιρτά και δονείται, γιατί αξιώνομαι το απροσμέτρητο πνευματικό βάρος και την ευθύνη της ηγουμενικής διακονίας, που εναποθέτει ο Σεβασμιώτατος Γέροντάς μας στην ελαχιστότητά μου.

Αισθάνομαι την αδυναμία μου, αλλά αγόγγυστα αναλαμβάνω τον ελαφρύ ζυγό του Κυρίου, ελπίζοντας στη Χάρη του Τριαδικού Θεού, στη βοήθεια και την σκέπη της Κυρίας Θεοτόκου, θέτοντας τον εαυτό μου στην υπακοή της Εκκλησίας.

Υποκλίνομαι μπροστά στην Πανάχραντη μορφή της Παναγίας της Κεράς και την ευχαριστώ ευγνωμόνως, διότι επιδαψιλεύει πολυτρόπως τα πνευματικά αγαθά και τις αμέτρητες Μητρικές δωρεές Της στον μοναχικό μου δόλιχο.

Ασπάζομαι ικετευτικά την Πάνσεπτη και Θαυματουργή Μορφή Της, παρακαλώντας Την να στέκεται πάντοτε φρουρός, αρωγός και ποδηγέτης στο νέο ξεκίνημα της αδελφότητος μας, να με στηρίζει στον αγώνα μου, ώστε με μητρική στοργή να επιμελούμαι και να φροντίζω τις συμμονάστριές μου και όσες αδελφές, χάριτι και κλήσει Θεού, αποφασίσουν να προσέλθουν στην αδελφότητά μας, επιθυμώντας αντί των επιγείων τα επουράνια, αντί των φθαρτών τα άφθαρτα και αιώνια.

Μέριμνα μου διηνεκής θα είναι να καταστεί η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Καρδιωτίσσης κέντρο λατρευτική ζωής, ορθοδόξου μοναχικής ασκήσεως και πνευματικό θεραπευτήριο. Σε αυτή την προσπάθεια στρέφω την σκέψη μου στο Σεπτό της Ορθοδοξίας Κέντρο, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και τον ακάματο Οιακοστρόφο του Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη, Αυθέντη και Δεσπότη κ.κ. Βαρθολομαίο, ζητώντας τις Πατρικές και Πατριαρχικές ευχές και Προσευχές του. Η Ιερά Μονή μας έχει το προνόμιο να μνημονεύει του ονόματος Αυτού σε κάθε Ιερά Ακολουθία, ανανεώνοντας και επιβεβαιώνοντας προσευχητικώς τον πνευματικό και ιστορικό της σύνδεσμο με το αειλαμπές Φανάριον, του οποίου το δυνατό φως του κατευθύνει τις ψυχές μας σε υπήνεμα λιμάνια σωτηρίας και προστατεύει την Ορθοδοξία και το Γένος από κάθε προσβολή εναντίου.

Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα και Γέροντά μας κ.κ. Γεράσιμε,

Σας παρακαλώ να προσεύχεστε διαρκώς για την κατά Χριστόν προαγωγή της αδελφότητάς μας αλλά και για την δική μου πορεία, ώστε να μην διαψεύσω τις προσδοκίες Σας, αλλά να ανταποκριθώ στην διακονία μου με σύνεση, ταπείνωση και υπακοή στο θέλημα του Θεού. Έχω επίγνωση ότι καλούμαι να στηρίξω με τις ελάχιστες δυνάμεις μου αυτό το ιστορικό θεομητορικό καθίδρυμα, που πότισαν με δάκρυα μετανοίας και ατέρμονες προσευχές ενάρετοι μοναχοί και μοναχές, που το σέβεται και αγαπά υπερβαλλόντως ο ευσεβής λαός μας. Χιλιάδες προσκυνητές το κατακλύζουν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους αναζητώντας παρηγοριά και ελπίδα στην αγκαλιά της Παναγίας μας. Εύχεστε να δίδουμε την ορθόδοξη μαρτυρία σε κάθε ψυχή, που αναζητεί να ξεδιψάσει από τον καύσωνα του κοσμικού φρονήματος. Εύχεσθε, επίσης, εν ημέρα κρίσεως, να μην κατακριθούμε σαν τις μωρές παρθένες, αλλά έχοντας στα αγγεία των ψυχών μας το έλαιον του Χριστού, την Χάριν του Παναγίου Πνεύματος, για να αξιωθούμε να εισέλθουμε στον Θείο Νυμφώνα Του. Σεβασμιώτατε, με τον επιστηριγμό της πατρική Σας αγάπης, τις συμβουλές και τις θεοπειθείς ευχές Σας, Σας αισθάνομαι Συγκηρηναίο στον αγώνα ώστε να εξακολουθεί η Μονή μας να ακτινοβολεί πνευματικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ευχαριστώ θερμά τις συμμονάστριες αδερφές μου. Αδελφές μου, χαρές μου και στεφάνια μου χαίρετε, καταρτίζεσθε, ειρηνεύετε και ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης έσται μεθ’ υμών!

Ευχαριστώ και ευγνωμονώ όλους τους μετέχοντες και προσφέροντες, ποικιλοτρόπως, στη σημερινή χαρά της Ιεράς Μονή μας.

Ευχαριστώ όλους τους συγγενείς, τους φίλους και τους γνωστούς.

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κ. Ευγένιε,

δεηθείτε στις αρχιερατικές Σας προσευχές να πορευόμαστε την οδό της ασκήσεως, της υπακοής, της ταπεινώσεως, της αγάπης και της αδιαλείπτου προσευχής υπέρ ημών και υπέρ του κόσμου και δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας να διαλαλούμε στους χαλεπούς καιρούς: «Ευαγγελίζου γη χαρά μεγάλη, Αινείτε ουρανοί Θεού την δόξαν», μεταδίδοντας το σταυροαναστάσιμο μήνυμα που πρέπει κάθε μοναχός με την ζωή του να κηρύττει σιωπηλά. Αμήν!