Από την Σαρακοστή στο Πάσχα και από το Πάσχα στην Πεντηκοστή

Το «Ευαγγέλιον της Διαθήκης», όπως μας έχει παραδοθεί από τους ανθρώπους της Ανατολής, τους Ρωμηούς, διαβάζεται χαμηλοφώνως με φωνή ταπεινή, για να μας προετοιμάσει για τα άγια Πάθη και τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και για την Πεντηκοστή που ακολουθεί, αναφέρει στο μήνυμα του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος

Αναλυτικά το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Νεοφύτου:

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Σύμφωνα με παλαιά παράδοση, πολλοί πιστοί διαβάζουν καθημερινώς, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, το εκτενές «Ευαγγέλιον της Διαθήκης» του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, το οποίο αναγινώσκεται πρώτο από τα Δώδεκα Ευαγγέλια το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, κατά τον Όρθρο της Μεγάλης Παρασκευής.

Η Ευαγγελική αυτή περικοπή αποτελεί την παρακαταθήκη του Θεανθρώπου Ιησού προς τους μαθητές του, διά της οποίας, αποκαλύπτει τον τρόπο υπάρξεως της Αγίας Τριάδος και πως σχετίζεται με εμάς, άφού μας φανερώνει τον τρόπο της αγιοτητος διά του Αγίου Πνεύματος που οδηγεί τους πιστούς, όπως οδήγησε και τους μαθητές του Κυρίου, «εις πάσαν την αλήθειαν», μετά την είσοδό Του στην καρδία και στη ζωή τους κατά την ημέρα της Πεντηκοστής. Αρχίζοντας να καθαρίζουμε την καρδία μας έρχεται το Πνεύμα το Άγιο και τότε έχουμε βεβαία και ολοκληρωμένη πίστη, οδηγούμαστε στον φωτισμό – δοξασμό και στην ενοτητα όπου γινόμαστε ένα με τη δόξα της Αγίας Τριάδος κατά το χωρίο, «ίνα ώσιν εν καθώς ημείς εν εσμεν».

Το «Ευαγγέλιον της Διαθήκης», όπως μας έχει παραδοθεί από τους ανθρώπους της Ανατολής, τους Ρωμηούς, διαβάζεται χαμηλοφώνως με φωνή ταπεινή, για να μας προετοιμάσει για τα άγια Πάθη και τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και για την Πεντηκοστή που ακολουθεί. Κι όπως έχουμε προαναφέρει, είναι το εκτενέστερο ευαγγέλιο, που μας αποκαλύπτει την Τριαδική Αλήθεια: «Γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιω. η΄ 32)…Αυτή είναι η πίστη των Αποστόλων, αυτή είναι η πίστη των Πατέρων, αυτή είναι η πίστη των Ορθοδόξων, αυτή η πίστη την οικουμένη εστήριξε…Κι όποιος δεν θέλει να φοβάται σε μια εποχή φοβερή και τρομερή όπως τη δική μας, να διαβάζει καθημερινά το Ψαλτήριον και το Ευαγγέλιο της «Διαθήκης».

Καλό στάδιο και τη Λαμπρή αχώριστοι.

Μετά πολλών εν Κυρίω ευχών
+ Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος
Ιερά Μητρόπολις Μόρφου, τη 15η Μαρτίου 2021

Απόσπασμα από τον Όρθρο της Μεγάλης Παρασκευής (Ακολουθία των Παθών), που τελείται το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης από τον ιερό ναό Αγίου Αυξιβίου Α΄ Επισκόπου Σόλων στον Αστρομερίτη Μόρφου (16.4.2020).