Κατά το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων έλαβε μέρος στην πανήγυρη του ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Βύρωνος, κατόπιν προσκλήσεως του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, μεταφέροντας και τεμάχιο ιερών λειψάνων του αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτη.
Ο σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον εσπερινό και κήρυξε το θείο λόγο, καθώς επίσης χοροστάτησε στον όρθο και προεξήρχε στο αρχιερατικό συλλείτουργο, κατά το οποίο το θείο λόγο κήρυξε ο σεβασμιώτατος Καισαριανής κ. Δανιήλ. Να σημειωθεί ακόμη ότι στον ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΙΓ΄Δημήτρια μεταφέρθηκε επίσης για προσκύνημα η ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το όρος Βέρμιο.
Η ομιλία του σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος στον Εσπερινό:
«Σήμερον συγκαλείται ημάς του Αθλοφόρου η παγκόσμιος πανήγυρις. Δεύτε ούν φιλέορτοι, φαιδρως εκτελέσωμεν την μνήμην αυτου».
Καί εάν εις όλη την οικουμένη είναι ο ιερός υμνογράφος ο οποίος συγκαλεί κατά την παρούσα εσπέρα τους πιστούς για να τιμήσουν, την ιερά και αξιάγαστο μνήμη «του σοφωτάτου εν διδαχαίς και στεφανίτου εν μαρτυσι», μεγαλωνύμου μάρτυρος Δημητρίου, διότι, όπως ο ίδιος διακηρύσσει, είναι παγκόσμιος η πανήγυρις του Αθλοφόρου, εμάς, αδελφοί μου, δεν μας συνεκάλεσε μόνον ο ιερός υμνογράφος. Μας συνεκάλεσε εδώ, εις το ιερό και περίκλυτο αυτο τέμενος του μυροβλύτου Αγίου, η Παναγία Μητέρα του Κυρίου, η Υπεραγία Θεοτόκος, διά της ιεράς και ιστορικής εικόνος της Παναγίας της Σουμελά, της Παναγίας των Ποντίων, την οποία μεταφέραμε από το νέο κατοικητήριό της, το Προσκύνημά της στις πλαγιές του Βερμίου της Ημαθίας, κατόπιν αδελφικής προσκλήσεως και παρακλησεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου σας και αγαπητού εν Χριστώ αδελφού, Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττου κυρίου Δανιήλ, και την οποία με ευλάβεια και κατάνυξη υποδεχθήκατε πριν από λίγες ημέρες.
Μας συνεκάλεσε η Παναγία Μητέρα του Κυρίου, διότι όπως κάθε μητέρα περιβάλλει με αγάπη εκείνους που τιμούν το τέκνο της, έτσι και η Παναγία μας περιβάλλει με αγάπη όλους τους γνησίους φιλους του Υιού της και ιδιαιτέρως τον ζηλωτή και μιμητή του Παθους του, τον μεγαλομάρτυρα Δημητριο.
Μας συνεκάλεσε, αδελφοί μου, γιατί η αγάπη της δεν θέλησε να δεχθεί μόνη την ευλάβεια και την τιμητική προσκύνηση των ευσεβων τέκνων της της ενορίας του Αγίου Δημητρίου και της Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής, Βυρωνος και Υμηττού, αλλά ήθελε να την μοιρασθεί, με τον «συμπαθέστατο» μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, «τον θαύμασιν εκλάμψαντα πάση τη οικουμένη», χάριν του οποίου εγκατέλειψε επ᾽ ολίγον τον θρόνο της και ήλθε εδώ για να συνεορτάσει μαζί μας τη μνήμη του τεκνου της και να συνεορτασθεί μαζί του· για να δεχθεί την ευλάβειά σας και να σας επιδαψιλεύσει τη χάρη της· για να ακούσει μαζί με τον μυροβλυτη Άγιο τα μυστικά αιτήματα των καρδιών σας και να τα μεταφερουν από κοινού στον Δεσπότη και Κύριο.
Τιμούμε, λοιπόν, απόψε, αδελφοί μου, τον υπέρμαχον πάσης της οικουμένης και προιστάμενον της ενορίας σας, τον καθαρόν και παρθενον, όπως τον ονομάζει ο εγκωμιαστής του άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας, Άγιο Δημήτριο, το «παρθενίας άγαλμα και θαύμα μαρτύρων», έχοντας ενώπιόν μας τμήμα του ιερού και χαριτοβρύτου λειψανου του. Τον τιμούμε μαζι με την «καθαρωτέραν λαμπηδονων ηλιακών» Παναγία Παρθένο, ατενιζοντας το ιερό πρόσωπό της στην ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σουμελά. Καί αυτό που συνδέει περισσότερο από κάθε άλλο τον Άγιο Δημήτριο με την Παναγία μας είναι η καθαρότης της ψυχής και του σώματος, η αγνεία και η παρθενία.
Καί δεν είναι, ασφαλώς τυχαίο, ότι ο εορτασμός της μνήμης του αγίου Δημητρίου με την Υπεραγία Θεοτοκο, ο οποίος μαρτυρείται στη Θεσσαλονίκη από τον 14ο αιώνα, συμπίπτει με την έμφαση την οποία δίδουν όλοι οι διαπρεπείς εγκωμιαστές του Αγίου αυτή την εποχή εις την ψυχική και σωματική καθαρότητα και αγνεία του μεγαλομάρτυρος Δημητρίου. «Το σώμα Δημήτριος ευθύς εκ παιδος και καθαρώτατον διά τελους τηρήσας, την ψυχήν αξίαν ευ μαλα της αρρήτου και υπέρ λόγον παρεσκευάκει σοφίας, η φίλη μαλιστα γε των άλλων απάντων καθαρσις», γράφει και πάλι ο άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας.
Αγάπησε ο άγιος Δημήτριος εκ παιδός την καθαρότητα της ψυχής και του σώματος, και παρά την αριστοκρατική του καταγωγή η οποία του επέτρεπε να ζεί με πολυτέλεια και χλιδή, που εύκολα δημιουργούν αφορμές για να παρασυρθεί ο άνθρωπος και ιδίως ο νέος από την αμαρτία και την ασωτία, και παρά το γεγονός ότι ζούσε σε μία μεγαλούπολη, όπως η Θεσσαλονίκη, στην οποία βρίθουν οι πειρασμοί, και οι σειρήνες του κόσμου προσπαθούν να ελκύσουν τους ανθρώπους στην φιληδονία και την ακολασία, εκείνος είχε ρυθμίσει τις αισθήσεις του με τετοιο τρόπο ώστε να μην παρασυρεται από τις επιθυμίες της σαρκός, και είχε προσηλώσει τον νού του στο ακρότατο των εφετων, στον Χριστο, διατηρώντας έτσι τον εαυτο του καθαρό από παντός μολυσμού σαρκός και πνεύματος και καθιστώντας τον ναόν θείον και οργανον του Παναγίου Πνεύματος.
Καί το Άγιο Πνεύμα ήταν αυτό το οποίο του έδωσε «λόγον και σοφιαν» για να ευαγγελίζεται το όνομα του Χριστού. Το Άγιο Πνεύμα, το οποίο ενοικούσε στην ψυχή του, ήταν που τον αξίωσε να γίνει μαρτυς Ιησού Χριστού και μιμητης του Δεσποτικού πάθους λογχευθείς την πλευρά. Το Άγιο Πνεύμα, το οποίο κατοικούσε στο καθαρώτατο σώμα του, ήταν αυτό που παρέμεινε και παραμένει στο ιερό λείψανό του και το μεταποιεί εις πηγήν μυρου ακενώτου «εις οσμήν ευωδίας πνευματικής».
Αυτό το Άγιο Πνεύμα το οποίο ενοικεί στο χαριτόβρυτο και θαυματουργό λείψανό του είναι, αδελφοί μου, αυτό το οποίο εγγίζει και μας, καθώς προσκυνούμε ευλαβως το ιερό λείψανο του αθλοφόρου μάρτυρος, όπως τονίζει ο αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, άγιος Ιωσήφ ο Στουδίτης, στο εγκωμιό του προς τον άγιο Δημητριο. Είναι αυτό το οποίο μας παρακινεί να διατηρήσουμε και εμείς την ψυχη και το σώμα μας αγνά από του κόσμου, όπως ο τιμώμενος Άγιος και η συντιμωμένη Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας, διά της φυλακής των εντολών του Κυρίου, όσο δύσκολο και εάν θεωρούμε ότι είναι αυτό μέσα σε ένα κόσμο στον οποίο πλεονάζει η αμαρτία και περισσεύει η ανομία.
Έχουμε οδηγό και βοηθό στην προσπάθειά μας τον μεγαλώνυμο μάρτυρα Δημήτριο. Έχουμε υπερασπιστή και σύμμαχο την Υπεραγία Θεοτόκο. Έχουμε και τους δύο μεσίτες και πρέσβεις στον θρονο της Χάριτος υπέρ ημών, για να αναδειχθούμε και εμείς ισχυροί στον αγώνα μας και να αξιωθούμε να τους συναντήσουμε στον ουρανο, «ένθα ήχος καθαρός εορταζόντων και πάντων των ευφραινομένων η κατοικία».
Κλείνοντας, αδελφοί μου, τις ταπεινές αυτές σκέψεις επ᾽ ευκαιρία της εορτής του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου και της μεταφοράς τμήματος του χαριτοβρύτου λειψάνου του και της θαυματουργού και ιστορικής εικόνος της Παναγίας Σουμελά, της Παναγίας των Ποντίων και των προσφύγων, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό σας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλιν θερμότατα τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη σας, Μητροπολίτη Καισαριανής, Βυρωνος και Υμηττού, για την ευγενή πρόσκλησή του και την φιλοξενία του, και να ευχηθώ ταπεινως η χάρη του ιερού λειψάνου του μεγαλομάρτυς Αγίου Δημητρίου και η ευλογία της Παναγίας Σουμελά να τον ενισχύουν στην ποιμαντορία του και να ευλογούν και να σκέπουν την ενορία σας και όλη την Ιερά Μητρόπολή του