Όλο το παρασκήνιο για την πλήρωση της θέσης στην Μητρόπολη Ιωαννίνων!

Loading...


Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την εκδημία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. θεόκλητου και τα ονόματα που ακούγονται για την πλήρωση της θέσης…πολλά.

Το PrevezaBest, πρώτο σας παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα, όλο το παρασκήνιο για την πλήρωση της θέση στην Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Τα γεγονότα σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές έχουν ως εξής:

Η Ιερά σύνοδος της Ιεραρχείας, είναι προγραμματισμένο να συνέλθει τον μήνα Οκτώβριο, για να αποφασίσει όχι μόνο το ζήτημα της πλήρωσης του θρόνου της Μητρόπολη των Ιωαννίνων αλλά και της Μητρόπολης Φωκίδας μιας και ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας έχει παραιτηθεί λόγω προβλημάτων υγείας.

Ενώ την επιτροπή από ανώτατους δικαστικούς και καθηγητές της ιατρικής αναμένεται σε λίγες μέρες να δεχθεί ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και ΦαναριοΦερσάλων κ.Κύριλλος, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι σε θέση να ασκεί τα πνευματικά και διοικητικά του καθήκοντα, λόγω γηρατειών.

Για να μην μείνουν όμως ακέφαλες μέχρι τον Οκτώβρη τόσο η μητρόπολη των Ιωαννίνων όσο και της Φωκίδας, ενδέχεται η Ιερά σύνοδος της Ιεραρχίας να συνεδριάσει μέσα στον Ιούνιο και να εκλέξει τους νέους Μητροπολίτες.

Σχετικά με την πλήρωση της θέσης στην Μητρόπολη Ιωαννίνων, το ζήτημα που τίθεται είναι αν αυτός που θα την καλύψει θα προκύψει δια μεταθετού η από εκλογή [Μεταθετό: δηλαδή κάποιος άλλος μητροπολίτης να αφήσει την μητρόπολη του και να μετατεθεί εκλεγμένος βεβαίως στην μητρόπολη των Ιωαννίνων].

Βασική σκέψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, είναι η εκλογή να γίνει δια μεταθετού, μιας και η μητρόπολη των Ιωαννίνων, χρειάζεται έναν έμπειρο ποιμενάρχη, διότι διαχειρίζεται όλα τα κληροδοτήματα των Ηπειρωτών ευεργετών και είναι μέτοχος στην Εθνική τράπεζα της Ελλάδας.

Βασική σκέψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, στην περίπτωση που ο διάδοχος του Θεόκλητου, θα προκύψει δια μεταθετού, είναι ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας Ιερόθεος μιας και κατάγεται από τα Γιάννινα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εγκυρότατες πηγές, ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας, φαίνεται να μην δέχεται την μετάθεσή του στην Μητρόπολη των Ιωαννίνων για λόγους καθαρά θεολογικούς. Ενώ το σχετικό ζήτημα φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη του Μάη.

Ένας ακόμη Μητροπολίτης που είχε ακουστεί το όνομα του για την πλήρωση της θέσης στην Μητρόπολη Ιωαννίνων, είναι ο Μητροπολίτης Ελασσώνος αλλά λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο.

Βέβαια προυπόθεση για την πλήρωση της θέσης δια μεταθετού είναι και η σύμφωνη γνώμη του Φαναρίου.

Εάν το οικουμενικό πατριαρχείο πει όχι, τότε η μητρόπολη Ιωαννίνων, θα πληρωθεί με εκλογή. Εάν λοιπόν συμβεί κάτι τέτοιο το σκηνικό αλλάζει τελείως…

Εάν λοιπόν τελικά η Μητρόπολη πληρωθεί με εκλογή, ένας κύκλος υποψηφίων είναι οι αρχιμανδρίτες που είτε υπηρετούν στα Γιάννινα είτε έχουν καταγωγή από τα Γιάννινα.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Καχριμάνης, ο οποίος κατέχει υψηλή διοικητική θέση στην Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Και ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός, ο οποίος είναι σχολάρχης στη Βελλά σχολή.

Σε αυτές τις δύο υποψηφιότητες όμως, αντιτίθεται, ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Δέδες, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του Θεόκλητου και πρωτοσύγκελός του.

Επίσης ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος δεν έχει δικαίωμα εκλογής, διότι δεν εγγραφεί ακόμη στον κατάλογο των εκλόγιμων για Αρχιερατεία.

Επίσης ένας ακόμη Αρχιμανδρίτης , ο οποίος ενδιαφέρεται και έχει καταγωγή από τα Γιάννινα, είναι ο Σπυρίδων Κατραμάδος, ο οποίος και υπηρετεί στην σύνοδο ως γενικός γραμματέας στην επιτροπή του προσκυνηματικού Τουρισμού.

Ο δεύτερος κύκλος αφορά τα τρία αγαπημένα παιδιά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τα οποία και είναι:

1] Ο Αρχιγραμματέας της Ιερά Συνόδου, Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ Παπανικολάου δεξί χέρι του προκαθημένου της Ελλαδικής εκκλησίας.

2] Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης, ο οποίος είναι οικονομικός διευθυντής του γενικού φιλόπτωχου ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

3] Ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Για να δούμε ποιος θα κερδίσει την μεγάλη μάχη των Ιωαννίνων… Με τόσους ισχυρούς υποψήφιους, μόνο ο θεός το ξέρει…