Ψήφισμα Κληρικών Μητροπόλεως Χίου για την υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων Καλλιμασιάς και Νενήτων

Loading...


Κραυγή αγωνίας από τους ιερείς της Μητροπόλεως Χίου για το θέμα της υποβάθμισης των Δημοτικών Σχολείων Καλλιμασιάς και Νενήτων.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νενήτων Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου μετέβη την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014 στην Αθήνα, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σωτήριο Γκλαβά για το θέμα και επέδωσε Ψήφισμα των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών. 

Ολόκληρο το ψήφισμα έχει ως εξής: 

Στην Ενοριακή Αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Λουκά Λειβαδίων Χίου, οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών συνήλθαμε σε Ιερατική Σύναξη, σήμερα, 30 Μαίου 2014, μέσα στο πλαίσιο του εορτασμού της Αναλήψεως του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού, ο οποίος «ανελήφθη εν δόξη» για να μας χαροποιήσει και να μας υπενθυμίσει πως η δοξασμένη επάνοδος του Λυτρωτή μας Χριστού στο Θρόνο της Θεότητας απορρέει άπειρες σωτήριες δωρεές για την ανθρωπότητα και ολόκληρη τη δημιουργία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της Ιεράς Συνάξεως μας απασχόλησε και το θέμα της υποβαθμίσεως των Δημοτικών Σχολείων Καλλιμασιάς και Νενήτων Χίου με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μειωθεί ο αριθμός των διδασκόντων στα Σχολεία αυτά. Διαπιστώσαμε μετά λύπης ότι σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα μας και το ελληνικό έθνος αποδυναμώνεται, χωρίς να υπάρχουν σοβαροί λόγοι, το διδακτικό προσωπικό των Σχολείων του ακριτικού μας νησιού.

Το γεγονός αυτό μας επίκρανε, διότι στην ευαίσθητη περιοχή που διαμένουμε, η οποία ανέδειξε σπουδαίες προσωπικότητες, Οικουμενικούς Πατριάρχες, Αρχιερείς, Επιστήμονες και Επιχειρηματίες, Ολυμπιονίκες, στα Χωριά των παραγωγών της μαστίχας, στη Χίο, τη ναυτομάνα του Αιγαίου, την πρωτοπόρο σε όλον τον κόσμο στη ναυτιλία, με τα καράβια και τους ναυτικούς της, επιχειρείται η υποβάθμιση της παρεχόμενης στα παιδιά μας παιδείας.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η πρώτη αιτία του παγκόσμιου διασυρμού μας και της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης μας είναι η απονεύρωση και ίσως απονέκρωση της παιδείας μας. Αυτή είναι η σπονδυλική στήλη της εθνικής μας υποστάσεως. Ασυγχώρητα επιπόλαιες η και καταστροφικές πολιτικές στον χώρο της παιδείας, εδώ και χρόνια, προσπάθησαν συστηματικά να μας αποξενώσουν από τη γλώσσα μας, να ξεθωριάσουν την ιστορία μας, να γελοιοποιήσουν την πίστη μας, να αλλοιώσουν τις διαχρονικές αρχές μας, να καταργήσουν την ηθική μας, να αμφισβητήσουν τις ιστορικές σταθερές μας, να γκρεμίσουν τα θεμέλια της κοινωνίας μας.

Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζεται η Παιδεία μας, αλλά ούτε να χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες με καταλήψεις και αποχές, γι’ αυτό υψώνουμε τη φωνή μας και διαμαρτυρόμαστε. Το διατρανώνουμε στα παιδιά μας και στους δασκάλους τους. Βεβαιώνουμε τους υπευθύνους, θα κάνουμε ο,τι μπορούμε. Θα αποφύγουμε τον εφησυχασμό, τη σιωπή, την αδράνεια, την αναβολή. Η παιδεία μας πρέπει να αναστηθεί. Καί αυτό δεν θα γίνει με καταργήσεις, συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις των Σχολείων. Θα το πετύχουμε με αγώνα και προσπάθεια.

Με την πεποίθηση ότι οι αρμόδιοι θα φροντίσουν εγκαίρως για την ανάκληση της σχετικής αποφάσεως, με τη βεβαιότητα ότι οι υπεύθυνοι θα μεριμνήσουν για την επίλυση των προβλημάτων των Σχολείων μας και την αναβάθμισή τους, προσευχόμαστε ο «εν δόξη αναληφθείς Κύριος» να τους καθοδηγήσει ορθά, προκειμένου να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα Σχολεία, οι δάσκαλοι και τα παιδιά μας τον αγώνα τους για μάθηση και πνευματική καλλιέργεια, για το καλό της πατρίδας και του έθνους μας.

Ο Θεός να μας ευλογεί όλους και να μας φωτίζει.

Οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών
 Ετικέτες