Χειροτονία Διακόνου στην Μητρόπολη Βελγίου, παρουσία του Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως (ΦΩΤΟ)

Loading...


Το Σάββατο 9ης Ιανουαρίου 2016 – πρό του Εσπερινού -εν τω Ιερώ Ναώ Αγίας Μαρίνας Βρυξελλών εγένετο η μοναχική κουρά του νέου θεολόγου Αθανασίου Καφαλή.

Ανάμεσα στο πολυπληθές εκκλησίασμα, τόσον κατά την μοναχική κουρά, όσον και κατά την Θείαν Λειτουργίαν της Κυριακής 10 Ιανουαρίου 2016, ήσαν παρόντες η οικογένεια και πολλοί συγγενείς του νέου κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, συνοδευόμενοι από τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου και κληρικούς της Μητροπόλεώς του.

Την Κυριακή 10η Ιανουρίου 2016, Κυριακή μετά τα Φώτα, έλαβε χώραν στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Βρυξέλλες η εις διάκονον χειροτονία του νεαρού Αθανασίου Καφαλή και νυν Ιεροδιακόνου Φιλαδέλφου.Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας προεξήρχε στην Θεία Λειτρουργία, με συλλειτουργούς τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομον και τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Τρῳάδος κ. Πέτρον, βοηθόν επίσκοπον του Μητροπολίτου Βελγίου,καθώς και ιερείς και διακόνους τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Μητρόπολη Βελγίου.

Η Θεία Λειτουργία ετελέσθη με βυζαντινήν μεγαλοπρέπειαν καὶ κατάνυξιν, ψαλλόντων των χορών υπό την διεύθυνσιν του πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού Βρυξελλών κ. Δημητρίου Ζαγκανά και ενισχυμένων με την έντονον μελωδικήν παρουσίαν του Μεγάλου Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου κ. Γεωργίου Τσέτση.
Κατά την Θεία Λειτουργία ετελέσθη η χειροτονία εις Διάκονον του κ. Αθανασίου Καφαλή, καταγομένου εκ της Νικήσιανης Καβάλας, αποφοίτου ποιμαντικής θεολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και τελειοφοίτου του Θεολογικού Ινστιτούτου του Σαμπεζύ της Ελβετίας. Το όνομα που έλαβε ο καινούργιος είναι Φιλάδελφος, και τούτο είναι προσωπική επιλογή της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κατά την ομιλίαν του προς τον νέον χειροτονηθέντα ιεροδιάκονον Φιλάδελφον ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον από του νυν και έως του αιώνος, ομολογούμε όλοι εμείς που είμαστε παρόντες σήμερα στο θαύμα της χειροτονίας σου εις διάκονο. Είναι θαύμα η γέννησή σου και η αναγέννησή σου στην πνευματική ζωή. Να είσαι πάντοτε πιστός και αφοσιωμένος στον Χριστό και την Αγία Του Μεγάλη Εκκλησία. Να είσαι πάντοτε έτοιμος να υπηρετής τον λαό του Θεού. (…) Η διακονία σου και ο προσωπικός σου αγώνας να γίνονται προς όφελος πνευματικό και προς κάθαρση των αδελφών μας, που αγωνίζονται και υποφέρουν. Είναι αυτοί που ο Χριστός αποκαλεί «αδελφούς Του» μέσα στο Ευγγέλιο. Σήμερα καλείσαι να γίνης φιλάδελφος» (…)
Το όνομα που θα λάβης στην χειροτονία σου εις διάκονο, το επέλεξε προσωπικά η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Σ᾽αυτή την μεγάλη στιγμή της ζωής σου, ενθυμούμαι έντονα, πως πριν από 26 χρόνια, ήμουν εκεί που ευρίσκεσαι τώρα, και ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης ήταν στο σημείο που ευρίσκεται σήμερα η ταπεινότης μου. Ήταν Μητροπολίτης Φιλαδελφείας τότε και ευαρεστήθηκε ο ίδιος να με χειροτονήση σε διάκονο, σ᾽αυτό τον ίδιο Μητροπολιτικό μας Ναό. Τού είμαι ευγνώμων για όλα κάθε ημέρα, όσα έκαμε για μένα και τότε, αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν.

Το όνομα που θα λάβης σήμερα έχει σχέση με την εποχή που με εχειροτόνησε διάκονο. Επιπλέον το έφερε παλαιότερα ένας Προκάτοχος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου. Ο Άγιος του οποίου το όνομα θα πάρης το έφερε ένας από τους 19 μάρτυρες, που εμαρτύρησαν στην Σικελία. Ήταν γιός του διοικητού της Νότιας Ιταλίας. Με τα αδέλφια του και τα εξαδέλφια του, εκχριστιανίστηκαν από έναν άγιο άνθρωπο, που εκήρυτε το Ευαγγέλιο του Χριστού σ´αυτή την περιοχή. Με την έναρξη των διωγμών του Λικινίου κατηγορήθηκαν στον Επαρχο της Ρώμης και αφού υποβλήθηκαν σε πολλά βασανιστήρια, μεταφέρθηκαν στην Ρώμη για να παρουσιαστούν ενώπιον του Αυτοκράτορος. Καί πάλι υπέμειναν με θάρρος βασανιστήρια, χωρίς να αρνηθούν την πίστη τους στον Χριστό, και τέλος απεστάλησαν στην Νότια Ιταλία. Το 251 μ. Χ. τα τρία αδέλφια έλαβον τον άφθαρτο στέφανο του μαρτυρίου. Ο νέος σου προστάτης Άγιος δέθηκε και εκάηκε ζωντανός επάνω σε σχάρα. Κατά το έτος 1517 βρήκαν τα άφθαρτα λείψανά τους στην πόλη Λεοντίνους της Ιταλίας. Οι τρεις άγιοι ένδοξοι μάρτυρες εμφανίστηκαν σε μία Αγία που της είπαν ότι αφού βαπτισθή θα θεραπευθή από την ασθένειά της.
Με την λήψη του νέου σου ονόματος θα έχης ακόμη ένα προνόμιο, θα γίνης κληρικός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου».

Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 έγινε στον Μητροπολιτικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών Εσπερινός και η Κοπή της Βασιλόπιττας της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.

Κατά τον Εσπερινό εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, που επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της χειροτονίας του νέου διακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου Ιεροδιακόνου κ. Φιλαδέλφου Καφαλή, καταγομένου από την Νικήσιανη Καβάλας. Τον Εσπερινό ετέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος Μπένος και ο ιερέας του χωρίου του νεοχειροτονηθέντος διακόνου, πατήρ Ζαχαρίας, με διακόνους τον Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου κ. Αθανάσιο Τοπαρλάκη και τον νεοχειροτονηθέντα π. Φιλάδελφο Καφαλή.

Παρόντες ήταν στην τελετή αυτή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τρωάδος κ. Πέτρος, βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Πόθος, ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Γεώργιος Τσέτσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Serge Model, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Σίμωνος (Πατριαρχείου Μόσχας), ο Πρωτοπρεσβύτερος κ.PatriciuVlaikou, (Πατριαρχείου Ρουμανίας), ο Διάκονοςκ. Ducan Markovitch, (Πατριαρχείου Σερβίας), εκπρόσωπος του Αποστολικού Νουντσίου, εκπροσωπώντας την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Επίσης παρόντες ήταν η Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βέλγιο κυρία Ελευθερία Γαλαθιανάκη, ο Στρατηγός κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης, Στρατηγός, Στρατιωτικός εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ Βρυξελλών, Άρχοντες της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, εκπρόσωποι των Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Βρυξελλών, κ.ά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου στην ομιλία του έκανε έναν απολογισμό δραστηριοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως για το έτος 2015 και αναφέρθηκε σε σχέδια της Ιεράς Μητροπόλεως για το Νέο Έτος 2016.
Την Βασιλόπιττα έκοψε στο τέλος της τελετής του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα για την αβραμιαία φιλοξενία που του επεφύλαξε με την συνοδεία του, καθώς και ευχήθηκε, όλα τα σχέδια της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου να πραγματοποιηθούν προς το συμφέρον του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας μας στο κέντρο της Ευρώπης.

DSC_7364.JPG
DSC_7404.jpg
DSC_7866.JPG
DSC_8138.JPG
DSC_8242.JPG
DSC_8262.JPG
DSC_8385.JPG
DSC_8682.JPG
DSC_8709.JPG
DSC_9240.JPG
DSC_9473.JPG
DSC_9528.JPG


Ετικέτες