Τριήμερο πένθος στην Ελασσώνα για την εκδημία Βασίλειου

Loading...


Τριήμερο πένθος στην Ελασσώνα για την εκδημία Βασίλειου...Να αναφερθεί ότι μακαριστός Μητροπολίτης Ελασσώνος, τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρείτο από την επάρατο νόσο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας συνεδρίασε εκτάκτως χθες Παρασκευή 16-5-2014 με την θλιβερή αναγγελία της εκδημίας του Μακαριστού Μητροπολίτη Ελασσόνας κυρού Βασιλείου και

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ:

Να κηρύξει τριήμερο πένθος για τον Δήμο Ελασσόνας.

Να εκφράσει την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του άξιου Ποιμενάρχη μας, ο οποίος συνέδεσε την παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας με πλούσια εκκλησιαστική, πνευματική, κοινωνική – φιλανθρωπική και πολιτιστική προσφορά.

Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία και να ακολουθήσει την επικήδειο πομπή.

Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς του κοιμηθέντος.

Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ

Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για την πόλη της Ελασσόνας αλλά και για ολόκληρη την εκκλησία μας. Η κοίμηση του Μητροπολίτη Βασιλείου, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό και προκαλεί ανείπωτη θλίψη σε όλους.

Ο βίος του Μητροπολίτη ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με τις έννοιες της ταπεινοφροσύνης, της απλότητας, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς και αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Η Ελασσόνα, επί διακονίας του γνώρισε μέρες πνευματικής ανύψωσης και τεράστιας θρησκευτικής και εκκλησιαστικής αναγνώρισης.

Δυστυχώς φεύγει από κοντά μας πολύ νωρίς, αφήνοντας πίσω αξιομνημόνευτο έργο και δυσαναπλήρωτο κενό.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ελασσονιτών, εκφράζω την βαθιά μου θλίψη και τα θερμά μου συλλυπητήρια σε ολόκληρο το ποίμνιο της Μητρόπολης Ελασσόνας, στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. κ Ιερώνυμο, στα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας και στην οικογένεια του Μακαριστού Μητροπολίτη.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Η εκδημία του Μητροπολίτη Ελασσόνας Βασίλειου προκαλεί απέραντη θλίψη. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχασε έναν δυναμικό ιεράρχη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. Η Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, έχασε τον Ιεράρχη της, που, για δυο δεκαετίες, έβαλε τη δική του σφραγίδα στα θρησκευτικά, αλλά και στα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής. Η συνεισφορά του μακαριστού Βασίλειου στην Ορθοδοξία θα κριθεί από το χρόνο και από τους εκκλησιαστικούς ταγούς. Από την αγαστή συνεργασία που είχαμε επί πολλά χρόνια, εκείνο που τούτη την ώρα μπορώ να καταθέσω, είναι ότι ήταν μια σημαντική πνευματική προσωπικότητα και ιδιαίτερα αγαπητός στους ανθρώπους της Ελασσόνας. Ο Βασίλειος αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην Εκκλησία της Ελλάδος, ιδιαίτερα όμως στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας. Η σκέψη μας τον συνοδεύει.

ΔΗΛΩΣΗ ΡΕΝΑΣ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ

Με αφορμή το άγγελμα του θανάτου του μητροπολίτου Ελασσόνας Βασιλείου η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, κ. Ρένα Καραλαριώτου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οδύνη και θλίψη σκόρπισε σε όλους μας η είδηση της εκδημίας εις Κύριον του Μακαριστού Μητροπολίτη Ελασσόνος Βασιλείου.

Ο εκλιπών υπήρξε άξιος ποιμενάρχης επί δεκαεννέα συναπτά έτη και στήριξε με αγάπη και κουράγιο τους αδύνατους συμπολίτες του.

Με την πολυσχιδή δράση του, συνέβαλε του στην ανάπτυξη της Ελασσόνας και του Ολύμπου, καθώς και στην ανάδειξη πλείστων όσων αξιολογότατων θρησκευτικών μνημείων της επαρχίας δίνοντας ξανά ζωή στα θεία αυτά Καθιδρύματα.

Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με ειλικρινή αγάπη και ευγνωμοσύνη.

Στους οικείους του καταθέτουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

ΔΗΛΩΣΗ Ν. ΤΣΛΙΜΙΓΚΑ

Με αφορμή την εκδημία του Μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και επικεφαλής της «Θεσσαλών Συμπολιτείας Νικόλαος Τσιλιμίγκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Βαθύτατη οδύνη σ’ όλους τους κατοίκους της Π.Ε. Λάρισας ειδικότερα στους κατοίκους της Ελασσόνας σκόρπισε ο θάνατος του Μητροπολίτη Ελασσόνας κυρού Βασιλείου. Ο εκδημήσας υπήρξε άξιος ποιμενάρχης για το ποίμνιό του. Ανθρωπος πνευματικός, ακάματος, πάντα στο πλευρό των ανθρώπων επιτέλεσε σημαντικό έργο που σίγουρα θα θυμούνται οι άνθρωποι που εποίμανε. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην τοπική εκκλησία και στους οικείους του.»

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΑΓ.ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Σε δήλωση προέβη και η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης με την «Θεσσαλών Συμπολιτεία» Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας τα εξής:

«Συμμεριζόμαστε απολύτως το βαρύ πένθος όλων των κατοίκων της Ελασσόνας για την απώλεια του ποιμενάρχη τους Μητροπολίτη κυρού Βασιλείου. Ο εκδημήσας εποίμανε επί 19 χρόνια την περιφέρειά του κατά τρόπο πνευματικό, ελάμπρυνε με την παρουσία του την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και κατέλειπε σημαντικότατο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Υπήρξε πάντα στήριγμα για το ποίμνιό του, μπροστάρης στα δίκαια αιτήματά του ενώ συνέδραμε με όλες του τις δυνάμεις στην ανάδειξη της περιοχής μέσω του θρησκευτικού τουρισμού. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην Ιεραρχία, στην τοπική εκκλησία και στους οικείους του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.»

 ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Βαθιά οδύνη σκόρπισε σε όλους μας η είδηση της κοιμήσεως του πνευματικού μας πατέρα Μητροπολίτη κυρού Βασιλείου, του Ιεράρχη που με το ηθικό του ανάστημα, τις πολλές αρετές του και το δυναμικό του χαρακτήρα εποίμανε ως καλός ποιμήν επί 19 έτη τη μητροπολιτική μας περιφέρεια, αφήνοντας ένα πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο.

Απλός και καταδεκτικός ως άνθρωπος, φιλομόναχος δυναμικός και διεκδικητικός ως πνευματικός ηγέτης ενίσχυσε κάθε έργο αγαθό, στήριξε το φιλανθρωπικό έργο των φιλόπτωχων ταμείων, ανέδειξε τους πολιτιστικούς θησαυρούς της επαρχίας, επάνδρωσε όλες τις μονές και έκανε γνωστό τον νέο Άγιο της επαρχίας μας Αρσένιο.

Για την επαρχία ήταν το πνευματικό στήριγμα.

Για την εκκλησία της Ελλάδος ξεχωριστή μορφή και στολίδι.

Η απώλεια του είναι μεγάλη για όλους μας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Ιεραρχία της Ελλάδος, στην τοπική μας εκκλησία και στους οικείους του.

Ας είναι αιωνία του η μνήμη.

Να έχουμε την ευχή του.

Ένας φιλομόναχος Ιεράρχης

Ο μακαριστός Ιεράρχης γεννήθηκε το 1953 στο Νησάκι των Ιωαννίνων. Αποφοίτησε από την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1975 και Πρεσβύτερος το 1979. Διετέλεσε εφημέριος και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος Κ. Τούμπας, καθώς επίσης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Μητροπολίτης Ελασσώνος εξελέγη το 1995 διαδεχόμενος τον προκάτοχό του κυρό Σεβαστιανό, τον οποίο και γηροκόμησε έως το τέλος της ζωής του.
Πρώτη του μέριμνα υπήρξε η αναδιοργάνωση στην διοίκηση της Μητροπόλεως, η στήριξη και η ενίσχυση των εκκλησιαστικών δομών της επαρχίας του αλλά και η αναγέννηση όλης της περιοχής.

Θεμελίωσε και εγκαινίασε Ι. Ναούς και Πνευματικά Κέντρα σε όλες σχεδόν τις Ενορίες της Μητροπόλεως. Χειροτόνησε πολλούς νέους και μορφωμένους κληρικούς. Καθιέρωσε μηνιαίες ιερατικές συνάξεις με διακεκριμένους ομιλητές, όπως Αρχιερείς και Καθηγητές Πανεπιστημίου, καθώς η κατάρτιση του Ιερού Κλήρου ήταν μόνιμη έγνοια του. Ταυτόχρονα, ενδιαφερόμενος για την πνευματική ανύψωση του ποιμνίου του, διοργάνωνε πνευματικές εκδηλώσεις με ομιλητές πατέρες από το Άγιο Όρος και αλλού.
Ιδιαίτερος υπήρξε ο πνευματικός δεσμός του εκλιπόντος με τον άγιο Αρσένιο, Αρχιεπίσκοπο Ελασσώνος. Με δική του πρωτοβουλία ανοικοδομήθηκε στην Ελασσώνα ο Ι.Ναός του αγίου Αρσενίου και έγινε η επίσημη αγιοκατάταξη καθώς και η μεταφορά των ιερών Λειψάνων του Αγίου από την Μόσχα. Η έλευση των ιερών λειψάνων πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 2006, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου και πλειάδος Αρχιερέων.

Υπήρξε ιδιαίτερα φιλομόναχος. Αγάπησε με όλη του την δύναμη τον μοναχισμό, τον οποίο άλλωστε και εβίωνε ως το τέλος της επίγειας ζωής του, με παραδειγματική εμπιστοσύνη στον Θεό, ασκητική λιτότητα και φιλακόλουθο πνεύμα.
Ανακαίνισε, με άμεση, προσωπική επίβλεψη και φωτισμένες υποδείξεις, όλα τα ιστορικά μοναστήρια της περιοχής, καθιστώντας τα κατάλληλα προς επάνδρωση. Επτά από αυτά τα έχει ήδη επανδρώσει. Η παρουσία του ήταν έντονη στην ζωή των μονών και το ενδιαφέρον του συνεχές. Με ενέργειές του έγιναν προσβάσιμες όλες οι ιερές Μονές της Μητροπόλεως, αφού φρόντισε να ανοιχθούν και ασφαλτοστρωθούν οι οδοί που οδηγούν σε αυτές. Επίσης φρόντισε για την ύδρευση και τον ηλεκτροφωτισμό τους.
Είναι πανθομολογούμενο από όλη την τοπική κοινωνία πως η επάνδρωση και επαναλειτουργία τόσων Μονών ανύψωσε το πνευματικό επίπεδο της περιοχής, δίνοντας παράλληλα ισχυρή ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου, που έγινε πλέον προσκυνηματικός προορισμός.
Η έγνοια του μακαριστού Μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου για την αναβάθμιση της απομονωμένης, φτωχής Επαρχίας του, δεν εξαντλήθηκε στα παραπάνω. Συμμετείχε ενεργά στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, πετυχαίνοντας, με το κύρος και τις ικανότητές του, την επίλυση πολλών από αυτά. Έφερε για πρώτη φορά στην Ελασσόνα τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Βουλγαρίας, τον Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας και Σλοβακίας, τον Αρχιεπίσκοπο Εσθονίας και πολλές φορές τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο καθώς και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμο. Υποδέχθηκε στην Ελασσόνα τους Προέδρους Δημοκρατίας κ.Κων/νο Στεφανόπουλο και κ.Κάρολο Παπούλια, τον οποίο και φιλοξένησε στην Ι.Μονή Σπαρμού. Το 2012 συμμετείχε στην Οργανωτική Επιτροπή για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Ελασσώνος, γεγονός που υπήρξε η απαρχή για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θράκης.

Θεώρησε ιερό του καθήκον να διασώσει και να παραδώσει στις επόμενες γενιές την πλούσια εκκλησιαστική Ιστορία της Ελασσώνος. Για αυτό συντήρησε και συγκέντρωσε σε εκκλησιαστικά μουσεία πάμπολλα κειμήλια, εκκλησιαστικά και μη. Για τον ίδιο λόγο προχώρησε σε μία σειρά βαρυσήμαντων εκδόσεων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:
– Ο ογκώδης τόμος 916 σελίδων για την ιστορία της Μητροπόλεως, τις Μονές, τις Ενορίες και τα κειμήλια.
– Το Κειμηλιαρχείο της Μονής Ολυμπιωτίσσης στο οποίο παρουσιάζονται όλα τα ιστορικά κειμήλια της Μονής.
– Ο Βίος και η Ακολουθία του αγίου Αρσενίου Ελασσώνος.
– Βιβλίο για τον προκάτοχό του Καλλίνικο Λαμπρινίδη, ο οποίος θεμελίωσε και έχτισε τον Μητροπολιτικό Ναό αγ. Δημητρίου Ελασσώνος.
– Το Ιεροδρόμιο, με το χρονικό της ιστορικής επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου κ .Βαρθολομαίου τον Σεπτέμβριο του 2009.
– Βιβλίο για τον Ι.Μητροπολιτικό Ναό αγ. Δημητρίου Ελασσώνος.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος δεν αφήνει την σφραγίδα του μόνο στην τοπική Εκκλησία, αλλά και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η χαρισματική του προσωπικότητα, η ευστροφία και η οξύνοιά του, το ακέραιο του χαρακτήρα του τον αναδεικνύουν σε ηγετικές θέσεις στην Ιεραρχία. Γίνεται ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου καθώς και του νυν Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Παίρνει αποφάσεις σε καίρια ζητήματα. Είναι παρών σε κρίσιμες συνομιλίες της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Μιλά από το βήμα της Βουλής ως εκπρόσωπος της Ελλαδικής Εκκλησίας. Συμμετέχει σε πολλές αποστολές της Εκκλησίας της Ελλάδος στο εξωτερικό. Από το 2001 υπήρξε μέλος και από το 2011 Πρόεδρος στην ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών).

Ο εκλιπών Ιεράρχης, σεμνός και συνετός, μειλίχιος και ταπεινός, ήταν αγαπητός σε όλους, στους απλούς πιστούς, στους ιερείς, στην Ιεραρχία, στους προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Οι τιμές και τα αξιώματα δεν άσκησαν καμιά επίδραση στον χαρακτήρα του. Είχε μια πίστη βαθειά, που την ενέπνεε και στο περιβάλλον του. Γι’ αυτό, ακόμα και όταν τα προβλήματα έμοιαζαν ανυπέρβλητα, τολμούσε. Και πετύχαινε το ανέλπιστο, το ακατόρθωτο.
Αγαπούσε τους πιστούς, όργωνε ακούραστα την Μητρόπολή του, για να ευλογεί τα έργα των ανθρώπων, αλλά και για να δίνει την χαρά της Αρχιερατικής Ακολουθίας και στο πιο μικρό κι απόμακρο χωριό.
Υπομονετικός, συγκαταβατικός στην ανθρώπινη αδυναμία, ανυποχώρητος όμως σε θέματα πίστεως. Οι δυναμικές επεμβάσεις του, όπου χρειαζόταν, ήταν σωτήριες για τον πιστό λαό. Εργαζόταν με διακριτικότητα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, ωστόσο εύστοχα και αποτελεσματικά. Υπήρξε ευλαβής, φιλόθεος και φιλάγιος, με μια υποδειγματική ιεροπρέπεια που υπέβαλε τους εκκλησιαζομένους. Ευλαβείτο ιδιαίτερα το Άγιο Όρος, όπου μετέβαινε συχνά ως ταπεινός προσκυνητής, για να συμμετάσχει σε ολονύκτιες Αγρυπνίες και Πανηγυρικές Ακολουθίες.
Η στρατευομένη Εκκλησία, με βαθειά ευγνωμοσύνη, ξεπροβοδίζει στην θριαμβεύουσα Εκκλησία έναν άξιο Ποιμένα, πρότυπο Ιεράρχου. Τον ξεπροβοδίζει με την ακλόνητη πεποίθηση ότι η ψυχή του βρίσκεται ήδη κοντά στον άγιο Αρσένιο Ελασσώνος, που τόσο αγάπησε, κοντά στον προστάτη του Μέγα Βασίλειο και τους άλλους Ιεράρχες. Η θλίψη του πρόσκαιρου χωρισμού απαλύνεται με την παρήγορη σκέψη ότι στους δύσκολους καιρούς μας, έχουμε πλέον έναν ακόμα πρεσβευτή μας κοντά στον θρόνο του Θεού. Η θερμή μεσιτεία και οι θεοπειθείς αιτήσεις του θα ενισχύουν και θα προστατεύουν το ποίμνιό του, που τόσο πολύ αγάπησε, και όλη την Ελλαδική Εκκλησία, την οποία αόκνως και ευσυνειδήτως διακόνησε θυσιαστικά ως και τις τελευταίες ημέρες του βίου του.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί την Δευτέρα 19 Μαΐου στις 12:00 το μεσημέρι, στον Ι. Μητρ. Ναό Αγ. Δημητρίου Ελασσώνος. Η 4Ε, που ιδιαιτέρως ευλαβείτο τον αξιοσέβαστο Ιεράρχη, θα καλύψει με απευθείας δορυφορική μετάδοση την Εξόδιο Ακολουθία, καθώς και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Κυριακής 18 Μαΐου και της Δευτέρας 19 Μαΐου, για να δώσει στους τηλεθεατές της την ευλογία να προσκυνήσουν νοερά το σεπτό σκήνωμα μιας σύγχρονης μεγάλης εκκλησιαστικής μορφής.

Βασιλείου του Σεβασμιωτάτου και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Ελασσώνος ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ. Ας έχουμε όλοι την ευχή του. Ετικέτες