Το νέο έτος η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου

Loading...


Γράφει ο Μιχάλης Ατσαλάκης

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 θα γίνει η χειροτονία σε επίσκοπο του Εψηφισμένου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου, Γερασίμου Μαρματάκη, όμως σε ότι αφορά την ενθρόνιση και την εγκατάστασή του, αυτή θα πρέπει να αναμένεται με το νέο έτος.

Το γεγονός ότι μετά την χειροτονία μεσολαβούν οι εορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, αφενός δεν επιτρέπει να προωθηθούν γρήγορα οι νομικές διαδικασίες που απαιτούνται, αφετέρου, ακόμα κι αν αυτό γινόταν θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί μια τελετή ενθρόνισης σε μια εορταστική περίοδο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας Κρήτης, μετά την εκλογή του Εψηφισμένου Επισκόπου στις 8 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Αρχιεπίσκοπος, Ειρηναίος μ’ έγγραφο του ενημέρωσε τον Υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη αλλά και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο Υπουργός Παιδείας θα πρέπει σε 15 μέρες να εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναγνώρισης της εκλογής, να ακολουθήσει η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και να δημοσιοποιηθεί στην Επαρχιακή Σύνοδο, η οποία και θα το ανακοινώσει στο νέο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου.
Μόλις, συμβούν τα παραπάνω, ο κ. Γεράσιμος θα δώσει την διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και ακολούθως θα καθοριστεί η ημερομηνία της τελετής ενθρόνισης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς στη Νεάπολη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το πιθανότερο είναι να γίνει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και σε κάθε περίπτωση πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ενθρόνιση δεν θα γίνει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2016. Για το σκοπό αυτό θα εκδοθεί εγκαίρως και το πρόγραμμα της τελετής από την Μητρόπολη.

Να σημειωθεί τέλος, πως η ημέρα της ενθρόνισης σηματοδοτεί και την εγκατάσταση του νέου Μητροπολίτη στην έδρα του και την ουσιαστική και τυπική ανάληψη των καθηκόντων του.
 Ετικέτες