Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ενοριακού Ναού του Αγίου Ιωάννου Ξηροκαρύταινας για την αποκατάσταση ζημιών

Loading...


Ευχαριστήρια επιστολή απεστάλη εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβούλιου Ξηροκαρύταινας προς το Δήμαρχο για τις επισκευές στο ναό του Αγίου Ιωάννου…

Αναλυτικά η επιστολή: 

Ως Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ενοριακού Ναού του Αγίου Ιωάννου Ξηροκαρύταινας της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, επιτρέψατέ μας να εκφράσουμε ειλικρινείς ευχαριστίες προς τον αξιότιμο Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Ιωάννη Σπ. Γιαννόπουλο, και το περί αυτού Δημοτικό Συμβούλιο διότι απέστειλαν ηλεκτρολόγους για να διορθώσουν τις βλάβες της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του Ναού και των πέριξ κτηρίων του.

Συγκεκριμένα μετά από την δοκιμασία του κεραυνού που ενέσκηψε μέσα στο χωριό, το βράδυ της Πέμπτης 13 Νοεμβρίου 2014, όπου ο Άγιος Ιωάννης τράβηξε την οργή πάνω του και τραυματίστηκε ο Ναός και τα γύρω του κτήρια, για να μην πάθουν κακό οι λιγοστοί εναπομείναντες στο χωριό.

Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού αλλά και οι απανταχού Ξηροκαρυτινοί, όσο και να είχαν την καλή διάθεση να προσφέρουν ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα, η δαπάνη της διόρθωσης ανερχόταν σε ικανό χρηματικό ποσό.

Γι’ αυτό το λόγο, με την ευλογία της οικείας Μητρόπολης, δι’ εγγράφου στις 26-11-2014 ζητήσαμε την συνδρομή του τοπικού Δήμου για να θεραπευτούν τα προβλήματα που άφησε στην ενορία στο πέρασμά της αυτή η έκτακτη θεομηνία. Και πράγματι ο Δήμαρχος με συνεργασία με τον επιχώριο Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Κλείτορος κ. Γεώργιο Πετρόπουλο, έστειλαν στα μέσα του Ιανουαρίου ομάδα ηλεκτρολόγων, που κατεύθυνε ο κ. Νικόλαος Πετρόπουλος. Αυτοί διόρθωσαν τις πολλές βλάβες στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του Αγίου Ιωάννου, του Εκκλησιαστικού Μουσείου, του Κέντρου αγάπης Ξηροκαρυτινών «Ο Προφήτης Παπουλάκος», στον αποθηκευτικό χώρο του Ναού, καθώς και του προαύλιου χώρου της Ενορίας. Ο Δήμαρχος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην μικρή και ορεινή Ξηροκαρύταινα και μάλιστα είχαμε την τιμή πέρσι στην μεγάλη εορτή του χωριού, δηλ. της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου, της 31ης Αυγούστου να είναι προσκυνητής του Παρεκκλησίου της Παναγίας του Κάμπου όπως την ονομάζουμε, που τιμάται στην Κατάθεση της Πανακηράτου Ζώνης Της.

Με την ευκαιρία αυτή οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και τον αξιότιμο Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Ευάγγελο Γιαννακούρα, με του οποίου εντολή πέρσι το καλοκαίρι ο κ. Μαρίνης Παναγόπουλος από το Περδικονέρι, άνοιξε αγροτικό δρόμο στην περιοχή Σουβλάκι Ξηροκαρύταινας για να υπάρχει πρόσβαση στον μισοκατεστραμμένο Ναό που εόρταζε 9 Μαΐου, δηλ. προς τιμή των «αγίων Νικολάων». Εορτή κατά την οποία τιμάται η πρόοδος των ι. λειψάνων του Αγίου Νικολάου επ. Μύρων και από την άλλη η μνήμη του οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Βουναίνοις. Μάλιστα τον Ναό αυτό τον μνημονεύει ο ιστοριοδίφης της Ξηροκαρύτανας αείμνηστος Γεώργιος Σιέττος, υιός του προκατόχου μου εφημερίου π. Βασιλείου Σιέττου.

Σήμερα το Εξωκκλήσι αυτό βρίσκεται εντός του χωραφιού του κ. Γεώργιου Δεσινιώτη (ή γνωστότερου ως Ξανθο-Γιώργη) που έχει την ευγένεια να παραχωρήσει μέρος γης στην Ενορία μας. Τέλος προσευχή του Ξανθο-Γιώργη είναι όπως λέει χαρακτηριστικά: «Ο Θεός να δώσει να μην κλείσω τα μάτια μου εάν δεν ξαναδώ εικόνες, καντήλια, καμπάνα και Θ. Λειτουργία στο Ναΐδριο των Αγίων Νικολάων, όπως έβλεπα όταν ήμουν νέος».

 Ετικέτες