Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του αοιδίμου Καθηγουμένου της Μονής Αρκαδίου (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με την παρουσία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24η Ιανουαρίου 2014 στην Ιερά Μονή Αρκαδίου το Τεσσαρακονθήμερο Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Καθηγουμένου της Μονής Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Ανθίμου Καλπάκη.

Με τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, ο οποίος προέστη της Θείας Λειτουργίας, συλλειτούργησαν ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος και πλήθος Ιερέων από τη Μητρόπολή μας και από άλλες Εκκλησιαστικές Επαρχίες της Κρήτης, μεταξύ των οποίων ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος και οι Ηγούμενοι: της Ιεράς Μονής Αγκαράθου, Αρχιμ. Γεράσιμος Μαρματάκης, της Ιεράς Μονής Πρέβελη, Αρχιμ. Ιάκωβος Λυκάκης, της Ιεράς Μονής Αρσανίου, Αρχιμ. Ευφραίμ Μανουσάκης, της Ιεράς Μονής Ρουστίκων, Αρχιμ. Ιωάννης Κουφουδάκης και της Ιεράς Μονής Δισκουρίου, Αρχιμ. Ραφαήλ Μαϊνωλάς.

Παρέστησαν οι τοπικές Αρχές και πολλοί πιστοί, οι οποίοι κατέκλυσαν το Καθολικό της ιστορικής Μονής Αρκαδίου, για να αποδώσουν την οφειλόμενη τιμή στον αείμνηστο Καθηγούμενο και να προσευχηθούν για την μετά των Αγίων ανάπαυση της μακαρίας ψυχής του.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεώς μας, Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Νικηφόρος, ομίλησε κατάλληλα για το πρόσωπο και την προσφορά του μακαριστού Ηγουμένου στην Εκκλησία και στην Ιερά Μονή Αρκαδίου και ανέγνωσε το Σεπτό Πατριαρχικό Συλλυπητήριο Γράμμα που απέστειλε προς τον Επίσκοπό μας η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ.

Ακολούθως, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος ομίλησε με θερμούς λόγους για τον αοίδιμο Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου και Καθηγούμενο της Μονής Αρκαδίου Άνθιμο Καλπάκη και ευχαρίστησε τον Επίσκοπό μας για την δυνατότητα και την ευλογία που του δόθηκε να παραστεί και να προεξάρχει του Ιερού Μνημοσύνου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Αρχιεπίσκοπο για την τιμή και την ευλογία που επιδαψίλευσε στην Τοπική Εκκλησία η παρουσία του, καθώς και τους ευσεβείς Άρχοντες του τόπου μας και τον πιστό λαό για την αθρόα συμμετοχή τους.

Μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπός μας είπε:
«Σεβασμιώτατε και πολυφίλητε Γέροντα,

Με βαθειά ευγνωμοσύνη Σας ευχαριστούμε για την τιμή που επιδαψιλεύετε σήμερα στην Τοπική μας Εκκλησία, σ’ αυτό το ιστορικό Μοναστήρι, στην Αδελφότητά του και σε όλους εμάς, τον Κλήρο και το λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Προσφυέστατα αναφερθήκατε στο Αρκάδι. Και είπατε πως το Αρκάδι έχει αυτά που φαίνονται και θησαυρίζει αυτά που δεν φαίνονται. Και ο π. Άνθιμος, ο μακαριστός Ηγούμενός του, ήταν απ’ αυτούς που φαίνονταν και σήμερα δεν φαίνεται, αλλά υπάρχει. Υπάρχει και θα υπάρχει όσο υπάρχει το Αρκάδι. Γιατί το αγάπησε, γιατί το τίμησε, γιατί το σεβάστηκε, γιατί στάθηκε στο ύψος της προσφοράς και της θυσίας του, γιατί έκανε, όπως τους πριν από αυτόν, και τη δική του ζωή θυσιαστικό ολοκαύτωμα εδώ μέσα. Για τον Χριστόν, για την Εκκλησία, για όλους και για όλα … Δόξα τω Θεώ για το πέρασμα του π. Ανθίμου από τούτο τον κόσμο και από την Εκκλησία μας.
Εμείς, Σεβασμιώτατε, σήμερα τελούμε το Μνημόσυνό του με αγία απλότητα και ταπείνωση, γιατί έτσι θα το ήθελε και εκείνος, που ήταν απλός, ταπεινός και προπάντων αφτιασίδωτος και ανυπόκριτος. Από αυτούς τους ανθρώπους που τόσο έχομε ανάγκη σήμερα να βλέπομε δίπλα μας, κοντά μας και μαζί μας. Και να παίρνομε παράδειγμα, για να γινόμαστε το ίδιο, όταν ο κόσμος και η ζωή μας, μας αναγκάζουν συχνά-πυκνά, με η χωρίς την θέλησή μας, να ζούμε υποκριτικά.
Αυτόν, λοιπόν, τον ανυπόκριτο άνθρωπο, τον αληθινό Μοναχό, που διέσωσε και έφθασε μέχρι τις ημέρες μας το ήθος και το φρόνημα του Κρητικού Μοναχισμού και μας το παρέδωσε, τιμούμε σήμερα».
Μετά την Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο τελέσθηκε Ιερό Αρχιερατικό Τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Ηγουμένου και παρετέθη φιλοξενία σε όλους στην Τράπεζα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.


 Ετικέτες