Στα Γιάννενα ο Αρχιεπίσκοπος-Εντείνονται οι διεργασίες για τον νέο Μητροπολίτη- Όλα τα πιθανά ονόματα

Loading...


Του Αποστόλη Τζελέτα

Πλήρως επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του vimanews.gr για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων σε έκτακτη Ιερά Σύνοδο εντός του Ιουνίου, καθώς το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι διεργασίες και από σήμερα βρίσκεται στα Γιάννινα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος, ως γνωστόν, ανέλαβε τοποτηρητής της Μητρόπολης μετά την εκδημία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου.

Οι πληροφορίες για τον διάδοχο είναι πολλές και αντικρουόμενες, με το τοπίο να φαντάζει προς το παρόν ομιχλώδες. Βούληση των αρχών της πόλης είναι ο νέος Μητροπολίτης να είναι από τα Γιάννενα, άποψη που έχουν φροντίσει να διαμηνύσουν και στην Αρχιεπισκοπή. Ιδιαίτερα ισχυρή προβάλλει μια υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτη Δημήτριου Αργυρού, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς.

Στον κύκλο των υποψηφίων περιλαμβάνεται επίσης ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Καχριμάνης, ωστόσο τόσο η δική του υποψηφιότητα όσο και αυτή του Δ. Αργυρού φαίνεται να συναντούν την αντίδραση του Αρχιμανδρίτη Φιλόθεου Δέδε, δεξί χέρι του Θεόκλητου και πρωτοσύγκελός του, που όμως δεν έχει δικαίωμα εκλογής, διότι δεν εγγραφεί ακόμη στον κατάλογο των εκλόγιμων για Αρχιερατεία.

Μία άλλη περίπτωση είναι αυτή του Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνος Κατραμάδου, ο οποίος και υπηρετεί στην σύνοδο ως γενικός γραμματέας στην επιτροπή του προσκυνηματικού Τουρισμού. Ο ίδιος δεν κρύβει το ενδιαφέρον του να είναι αυτός που θα επιλεγεί για την πλήρωση της θέσης, από τη στιγμή μάλιστα που έλκει την καταγωγή του από την περιοχή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν έχει μέχρι στιγμής εκφράσει τις προθέσεις του, ωστόσο άνθρωποι του περιβάλλοντός του αφήνουν να εννοηθεί πως θα προτιμούσε να προκύψει δια μεταθετού η κάλυψη της θέσης, καθώς κρίνει πως έχει να χειριστεί μείζονος σημασίας οικονομικά ζητήματα πέρα από το να επιτελέσει το ποιμαντικό του έργο. Ουδείς μπορεί να παραβλέψει τη σημασία που έχει για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων η διαχείριση των Ηπειρωτικών κληροδοτημάτων μέσω των Αγαθοεργών Καταστημάτων, αλλά και η κατοχή μετοχών και συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια η σύμφωνη γνώμη του Φαναρίου, που έχει λόγο για τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και αντιτίθεται στο ενδεχόμενο κάποιος άλλος μητροπολίτης να αφήσει την μητρόπολη του και να μετατεθεί εκλεγμένος βεβαίως στην Μητρόπολη των Ιωαννίνων.
Αν παρόλα αυτά συναινέσει, ο Μητροπολίτης που θα επιλεγεί, παραμένει γρίφος, από τη στιγμή που και τα δύο ονόματα που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα, έχουν φύγει από το προσκήνιο.

Ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας Ιερόθεος που κατάγεται από τα Γιάννινα, φαίνεται να μην δέχεται την μετάθεσή του στην Μητρόπολη των Ιωαννίνων για λόγους καθαρά θεολογικούς, ενώ ο Μητροπολίτης Ελασσόνος που επίσης έχει καταγωγή από την περιοχή, ταλαιπωρείται από σοβαρά προβλήματα υγείας.
Εάν τελικά η Μητρόπολη πληρωθεί με εκλογή, υπάρχει και η περίπτωση να προκριθούν κάποιοι ιεράρχες από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου. Λόγος γίνεται για τον Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπο Διαυλείας Γαβριήλ Παπανικολάου, τον Αρχιμανδρίτη ΧρυσόστομοςΣυμεωνίδς, ο οποίος είναι οικονομικός διευθυντής του γενικού φιλόπτωχου ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και τον Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη, πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.   Ετικέτες