Σπάρτης Ευστάθιος: «Να έχουμε μνήμη και όχι ανάμνηση των γεγονότων της γενοκτονίας» (ΦΩΤΟ)

Loading...


Η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, ο Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας, το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης διοργάνωσαν με επιτυχία το απόγευμα του Σαββάτου 21 Μαΐου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Σπάρτης, εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων, με τίτλο «ο Πόντος που δεν ξεχνάμε».

Ομιλητές ήταν το μέλος του Συλλόγου Ποντίων Λακωνίας κ. Θεοφάνης Λάζαρης και ο φιλόλογος του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης κ. Ιωάννης Κονδυλόπουλος, οι οποίοι παρουσίασαν με γλαφυρό τρόπο το δράμα του ποντιακού λαού και τις κοινωνικές προεκτάσεις που φθάνουν μέχρι και τις μέρες μας. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ακούστηκαν από τις κυρίες Αγγελική Αργειτάκου και Όλγα Τσώνη μαρτυρίες Ελλήνων και ξένων για τα γεγονότα της γενοκτονίας. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η απόδοση ποντιακών τραγουδιών από την παραδοσιακή χορωδία Φάριδος υπό την χοράρχη κ. Αικατερίνη Πάτσιου στην οποία συμμετείχαν καθηγητές και μαθητές του Μουσικού Σχολείου.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα και η Αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης κ. Γεωργία Γαλανοπούλου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος κατακλείοντας την εκδήλωση συνεχάρη αρχικά όλους τους συντελεστές για το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Επισήμανε ότι όσοι από τους Πόντιους και τους Μικρασιάτες διασώθηκαν και ήρθαν στη Μητέρα Πατρίδα κατάφεραν να μεταδώσουν τον πολιτισμό τους και να διακριθούν παρά τις αντίξοες συνθήκες τις οποίες αντιμετώπισαν. Επίσης αναφέρθηκε στη χορεία των Ποντίων Αγίων, που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην Εκκλησία μας. Τέλος τόνισε ότι θα πρέπει να έχουμε μνήμη και όχι ανάμνηση των γεγονότων της γενοκτονίας, ώστε να αποτρέψουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Στον χώρο υποδοχής της Βιβλιοθήκης λειτούργησε έκθεση σχετική με την ιστορία του Πόντου, τη γενοκτονία και την προσφυγιά.

2305spar (1).jpg
2305spar (2).jpg
2305spar (3).jpg
2305spar (4).jpg
2305spar (5).jpg
2305spar (6).jpg
2305spar (7).jpg
2305spar (8).jpg
2305spar (9).jpg