Σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ναζισμού έλαβε μέρος η Μητρόπολη Γερμανίας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Κυριακή 26 Απριλίου 2015 έλαβε χώρα στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Φλόσενμπουργκ της Βαυαρίας επίσημη εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Στρατοπέδου από τους Αμερικανούς, στις 23 Απριλίου 1945.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αρχιερατικής Επιτροπής Βαυαρίας, στην επίσημη τελετή παρέστησαν ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Χορστ Σεεχόφερ, η Ομοσπονδιακή Υπουργός Παιδείας κ. Μόνικα Γκρίτερς, η πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Μπάρμπαρα Σταμ, ο Υπουργός Πολιτισμού της Τσεχίας κ. Δανιήλ Χέρμαν, ο Διευθυντής των Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης κ. Καρλ Φρέλλερ, πολλοί βουλευτές της Γερμανικής και της Βαυαρικής Βουλής και άλλοι εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας.

Συγκινητική ήταν η παρουσία 45 ανδρών και γυναικών που απελευθερώθηκαν το 1945 και σήμερα ζουν σε διάφορες χώρες, Πολωνία, Τσεχία, Ιταλία, Καναδά, Αμερική κ.λ.π. Ο παρευρισκόμενος εκπρόσωπός τους κ. Τζακ Τέρι ήταν από 15 χρονών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και σώθηκε χάρη στη βοήθεια του νοσηλευτή Καρόλου Σράντε, που τον έκρυψε στο θάλαμο των ασθενών με τύφο και του Τσέχου συγκρατουμένου Μίλος Κουτσέρα που τον έκρυψε στο τούνελ που συνέδεε την κουζίνα με το αρχηγείο των ναζιστών.

Μαθήτριες του Wilhelmine Gymnasium της βαυαρικής πόλης Μπαιρόιτ πλαισίωσαν το πρόγραμμα με μουσική του Σούμπερτ και του Τσαικόφσκι. Η βαυαρική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά την όλη εκδήλωση.

Από ελληνικής πλευράς έλαβε μέρος, κατόπιν προσκλήσεως της Βαυαρικής Κυβέρνησης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Μετά την επίσημη εκδήλωση ο π. Απόστολος μετέβη στον τάφο των 450 Ελλήνων στην Κοιλάδα του Θανάτου του στρατοπέδου, κατέθεσε λίγα λουλούδια και ετέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση των σκληρά δοκιμασθέντων συμπατριωτών μας. Προκαλεί ρίγη ανείπωτης συγκίνησης η χαρακτηριστική επιγραφή στην ταφόπετρα, με ελληνικά γράμματα, η οποία έχει ως ακολούθως:

450
Ελληνες πεφονευμένοι προ αυτονομίας της πατρίδος εν τη φυλακή Φλωσσενβουργίω

(Σημείωση: η λέξη προ σημαίνει, κατά πάσα πιθανότητα, υπέρ)

Το Στρατόπεδο Φλόσσενμπουργκ είναι το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βαυαρία. Ιδρύθηκε το 1938 και μέχρι το 1945 κρατούμενοι από 30 χώρες, 84 χιλιάδες άνδρες και 16.000 γυναίκες, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια με εξοντωτική εργασία, βασανιστήρια, αρρώστιες και απάνθρωπη μεταχείριση. Περίπου 35 χιλιάδες κρατουμένων βρήκαν εκεί φρικτό θάνατο.

Στον επίσημο κατάλογο των κρατουμένων αναφέρεται και αριθμός 486 Ελλήνων κρατουμένων.

Ο π. Απόστολος στον τάφο των Ελλήνων στην Κοιλάδα του Θανάτου

Flossenbrürg-2015-Kirche.jpg
Flossenbürg-2015-Grabplatte-Text.jpg
Flossenbürg-2015-Trisagio.jpg

 Ετικέτες