Προσκύνημα στην Αγία της Κομοτηνής – Εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν την εκκλησία

Loading...


Την εικόνα της αγίας μετέφεραν οι πιστοί από την οδό Δ. Μπλέτσα στην πλατεία Ειρήνης. Συνέχισαν στην Παρασίου και έπειτα στη Ν. Ζωίδη, και την Αποστόλου Σούζου για να καταλήξουν και πάλι στον ιερό ναό

Με μεγαλοπρέπεια και την παρουσία εκατοντάδων πιστών εορτάστηκε η μνήμη της πολιούχου Αγίας της Κομοτηνής. Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής σημαιοστολίστηκε για να υποδεχθεί τους πιστούς ήδη από την Παρασκευή. Παραμονή της μεγάλης εορτής για την πόλη μας, ο μητροπολίτης χοροστάτησε στην ακολουθία του εσπερινού που τελέστηκε στις 7 το απόγευμα. Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας. Την εικόνα της αγίας μετέφεραν οι πιστοί από την οδό Δ. Μπλέτσα στην πλατεία Ειρήνης.

Συνέχισαν στην Παρασίου και έπειτα στη Ν. Ζωίδη, και την Αποστόλου Σούζου για να καταλήξουν και πάλι στον ιερό ναό. Είναι εκείνη που γιάτρεψε τα καμένα από λάδι μάτια, του δήμιου της αυτοκράτορα Αντωνίνου, αφού πρώτα την είχε υποβάλλει σε διάφορα μαρτύρια θέλοντας να απαρνηθεί το Χριστό.

Η Αγία Παρασκευή, η προστάτιδα των ματιών συγκεντρώνει στο πρόσωπο της, πλήθος από μαρτυρίες ανθρώπων που υποστηρίζουν με θέρμη και πίστη ότι, είχαν τη τύχη να την αντικρίσουν και πολλά θαύματα. Θεωρείται προστάτιδα των ματιών και το πρώτο της θαύμα ήταν τότε που αυτοκράτορας Αντωνίνος θέλησε με τα ίδια του τα μάτια να διαπιστώσει ότι η νεαρή γυναίκα που βασάνιζε για να απαρνηθεί το Χριστό, έμεινε ανέπαφη από το καυτό λάδι στο οποίο την έριξε.

Παραμονή της εορτής της εκατοντάδες πιστοί ακολούθησαν την εικόνα της θαυματουργής αγίας και προσκύνησαν στο ιερό λείψανο της που βρίσκονταν στο εξωτερικό του ναού. Κλήρος, τοπικές αρχές, συνοδεία της στρατιωτικής μουσικής και αγήματος συνόδευσαν την εικόνα. Νωρίτερα άναψαν κεριά στη χάρη της και προσκύνησαν στην εικόνα που είχε στηθεί στην αυλή του ιερού ναού. Να σημειωθεί ότι και το πρωί της Κυριακής, ανήμερα της εορτής ο μητροπολίτης ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της αγίας Παρασκευής στην Κομοτηνή.

 Ετικέτες